Ο ξεχασμένος Πολεμιστής του Riace

57

Το Φινλανδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα φιλοξενεί μια μοναδική Εσπερίδα όπου θα παρουσιασθούν Νέα Στοιχεία που βρέθηκαν σχετικά με τα χάλκινα αγάλματα των Πολεμιστών του Riace.

Θέμα της Εσπερίδας είναι «Οι πρόσφατες ειδήσεις για τα χάλκινα αγάλματα του Riace».

Θα παρουσιασθούν εντυπωσιακές αποκαλύψεις όπως «ο ξεχασμένος πολεμιστής, στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου»

Η Εσπερίδα στην οποία θα μιλήσουν οι γνωστοί Αργολιδείς Αρχαιολόγοι Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης και Γιώργος Πιττερός  έχει θα γίνει σήμερα, 9 Νοεμβρίου 2023, με ώρα έναρξης 18.00.

Θα μιλήσουν επίσης οι διακεκριμένοι Ιταλοί επιστήμονες Daniele Castrizio και Antonio Corso.

Οι ομιλητές και τα θέματα:

Κων/νος Χαρ. Τζιαμπάσης“Τα καλά κρυμμένα μυστικά από την θάλασσα…μια σύντομη αναφορά στα χάλκινα αγάλματα από την Μεσόγειο και την προέλευση τους” .

Daniele Castrizio, “Το πρόβλημα της ταυτοποίησης των χάλκινων αγαλμάτων από το Riace”

Χρ. Πιτερός, “Το Χάλκινο Άγαλμα από το Άργος”

Antonio Corso, Τα χάλκινα αγάλματα από το Ριάτσε,ο κορμός Valentini και ο Αθλητής Στέφανου, το νόημα της νοσταλγίας από την ηρωική εποχή στον αυστηρό ρυθμό.

Συνδιοργανωτές της Εσπερίδας είναι το Πανεπιστήμιο Μεσσήνης (Τμήμα Αρχαίων Πολιτισμών) και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, υπό την Αιγίδα της οποίας τελεί η Εσπερίδα.

Λίγα λόγια για το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Ζήτρου 16 ) είναι ένα από τα 17 ξένα αρχαιολογικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Αθήνα.

Ιδρύθηκε το 1984 και η αποστολή του είναι η προώθηση όλων των τομέων των ελληνικών σπουδών. Μαζί με το δανέζικανορβηγικά και σουηδικά ιδρύματα, συμβάλλει στη βιβλιοθήκη Βόρειων Χωρών της Αθήνας.

Το Φινλανδικό Ινστιτούτο ασχολείται ενεργά με την αρχαιολογική έρευνα από το 1999. Τωρινά και προηγούμενα έργα, περιλαμβάνουν ανασκαφές στην Αρέθουσα (Μακεδονία) και στο Στράτος (Ακαρνανία), καθώς και έρευνα στον κόλπο του Κωκυτού (Θεσπρωτία).