του Δρ. Νίκου Μπογονικολού*
- Μια πρώτη προσέγγιση
Η επιλογή των τριών προσώπων έγινε γιατί ο καθένας εκφράζει, για εμένα, ένα συμβολισμό στον τομέα του και στην εποχή του. Τους ενώνει ο ασυμβίβαστος, με το κυρίαρχο κατεστημένο, τρόπος ζωής τους.
Ο Κολοκοτρώνης επιλέχθηκε με δυσκολία, σε σχέση με τον Ιωάννη Καποδίστρια, κυρίως γιατί είναι το πρότυπο του απλού αγωνιστή, μεγάλου σε ηλικία για την εποχή του, που θυσίασε μία καλή ζωή ως μισθοφόρος σε ξένο στρατό, διώχθηκε, φυλακίστηκε, του σκοτώσαν το παιδί του και όλα αυτά για την Πατρίδα και την Ορθοδοξία.
Ο Καποδίστριας αξίζει και του ταιριάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για τη μοναδικότητά του.
Στο συγκριτικό της εκτίμησής μου ο Νίκολα Τέσλα είναι ίσως ο πιο αδικημένος επιστήμονας και εφευρέτης των τελευταίων αιώνων. Αρκεί να αναφερθεί ότι τον θεωρούσαν τρελό γιατί πίστευε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα μεταδίδεται και ασύρματα. Ήδη στην εποχή μας φορτίζουν έξυπνα κινητά χωρίς επαφή. Κανένας δεν σκέφτηκε έστω τώρα να το ονομάσει αυτό «μέθοδο Τέσλα». Πρέπει να πω ότι νιώθω πνευματική επαφή με τον Τέσλα καθώς εκλάπησαν εφευρέσεις του από άλλους όπως ο Έντισον! Νιώθω, ταπεινά, ότι πολλές φορές μου αντέγραψαν μεγάλες ιδέες όπως, η χρήση της αναζήτησης στο internet προσωποποιημένα και ταυτόχρονα τόσο προχωρημένο εργαλείο ΑΙ ο ARCHIMIDIS Intelligent Agent! Όπως και η τηλεργασία το 1996 ή ο Οβολός, πρόδρομους του bitcoin το 2009. Δόξα το θεό νιώθω όμως εσωτερική γαλήνη ειδικά καθώς η φυλάκιση και δίωξή μου μου έδωσε ευκαιρία να καταγράψω και να φρεσκάρω στην μνήμη αυτές τις ωραίες σκέψεις μου και ιδέες.
Ο Έλον Μασκ είναι σύγχρονος. Δεν είναι όπως ο Στηβ Τζόμπς που ήταν πράγματι ο απόλυτος οραματιστής και καινοτόμος αλλά μόνο στην πληροφορική με την Apple. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο Τζομπς που η Microsoft του αντέγραψε την ιδέα windows περιβάλλον εδιώχθη από την εταιρία του και επέστρεψε θριαμβευτής καθώς με το iphone άλλαξε την ανθρωπότητα κατασκευάζοντας στην ουσία το πρώτο έξυπνο κινητό τηλέφωνο! Ακόμα και διωγμένος προσαρμόστηκε. Και αν και δεν έφτιαξε μια νέα Apple εντούτοις ο υπολογιστής που σχεδίασε ο NEXT ήταν αυτός που έτρεξε στο CERN το Worldwide web www!
O Έλον Μασκ στον 21ο αιώνα, ασυμβίβαστος, χάραξε ήδη τους κλάδους του διαστήματος (με τους ιδιωτικούς πυραύλους της spaceX), της ηλεκτροκίνησης (με τα αυτοκίνητα TESLA) – να ποιος τίμησε τον μεγάλο Νίκολα Τέσλα – πολλά άλλα, αλλά και με ανατροπές με το Χ (το πρώην twitter).
Ασυμβίβαστοι, με ρήξεις με τις εξουσίες, πολιτικές ή οικονομικές ο καθένας στην εποχή του.
Η καινοτομία στις ενέργειες και επιλογές του, αυτό με κάνει να κάνω μια κοινή αναφορά για Κολοκοτρώνη – Τέσλα – Μασκ. Ναι, άσχετοι χρονικά και σε αντικείμενα. Μη γραμμικοί στη ζωή τους, αυτό θαυμάζω έτσι και μη γραμμική είναι και η διασύνδεση του θαυμασμού μου για τον καθένα από τους τρεις.
Ναι οι Τέσλα και Μασκ είναι παγκόσμιοι. Ο Κολοκοτρώνης όμως, εκφράζει για μένα το ακαταμάχητο πνεύμα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ίσως για αυτό και ο Αρχιστράτηγος της Επανάστασης μας αποτελεί κύριο στόχο προσπάθειας αποκαθήλωσής του και κάθε τυχάρπαστου αναθεωρητή της ιστορίας μας.
(Αύριο το δεύτερο μέρος Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ)
*Ο Νίκος Μπογονικολός είναι Μαθηματικός.
Κάτοχος MSc στην Κυβερνητική και διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Kharkov.
Συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σχετικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Blockchain, AI, IoT).