Νικόλας Τέσλα και Έλον Μασκ! Τι κοινό υπάρχει με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη!

82
Έλον Μασκ

του Δρ. Νίκου Μπογονικολού*

Με ένα πρόσωπο θα μπορούσα να τον συγκρίνω για την διορατικότητά του. Εκείνο όμως έζησε σε δυνατή χώρα και έμεινε διάσημος, όχι  παραμελημένος όπως ο Τέσλα, με τα βιβλία του. Ο Ιούλιος Βερν! Μοναδικός σε όλα του αλλά δικαιώθηκε κυρίως ως συγγραφέας και όχι ως οραματιστής του μέλλοντος.

Ο Σέρβος Τέσλα προερχόταν από μικρό, αδελφικό έθνος, Ορθόδοξο λαό. Οι εφευρέσεις του και τα κείμενά του, ακόμα και τώρα, δεν έχουν αναλυθεί και αξιοποιηθεί πλήρως. Κάποια μοιάζουν σαν να είναι μεταφυσικές προσεγγίσεις ή απλά φαντασίες. Μέχρι που -και για αυτά- θα έρθει η επιστήμη να επιβεβαιώσει στην πράξη ότι είναι υλοποιήσιμα και ανοίγουν νέους δρόμους στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Δρ. Νίκος Μπογονικολός

Τον έλεγαν τρελό, εύκολο να χαρακτηρίζεις παράλογο κάτι που δεν καταλαβαίνεις. Τελικά είναι η καλύτερη άμυνα αυτό.

Ο Τέσλα αδιαφορούσε να προστατέψει με ασφάλεια τα πνευματικά του δικαιώματα πριν τα κάνει δημόσια ή τα μοιραστεί με άλλους. Επειδή αυτό με έχει προβληματίσει προσωπικά τελικά ας μοιράζεις την γνώση, τις ιδέες και τα οράματα σαν σπορά. Από αυτή την σπορά κάποιοι καλοί καρποί θα βγουν, κάποιες ιδέες θα γίνουν θεόρατα φυτά, δάση. Πόσο εντυπωσιακό είναι ότι το όνομα TESLA έγινε παγκόσμια γνωστό γιατί ο Έλον Μασκ ονόμασε έτσι τη δική του καινοτομική προσέγγιση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ο ηλεκτρισμός και κυρίως η ηλεκτρομαγνητισμός είναι η ίδια η φύση της ύλης. Το άτομο με τον πυρήνα και τα ηλεκτρόνια είναι έκφραση ηλεκτρομαγνητισμού. Πόσο άραγε θα χρειαστεί για να κατανοήσει στην πραγματική διάσταση την σημασία του ηλεκτρομαγνητισμού η ανθρωπότητα. Τόσο απλό όσο και τόσο ανεξήγητο να μην είναι πρώτη προτεραιότητα. Ακόμα και η πυρηνική εποχή τι είναι; Παρέμβαση στην ηλεκτρομαγνητική ισορροπία σε επίπεδο ατόμου.

Θαυμάζω τον Τέσλα για όσα είναι ακόμα ανεφάρμοστα από όσα σκέφτηκε και οραματίστηκε με την βοήθεια του Θεού –Τα πάντα θέλημα και δημιουργήματά του– Θα έρθει εποχή που όλα θα τα δούμε εφαρμόσιμα. Θα δώσω ένα παράδειγμα για να κατανοήσουν οι πιθανές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα. Ας υποθέσουμε ότι η ασύρματη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται εκτεταμένα! Ό,τι εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς. Τότε η επίπτωση στην ανάγκη παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι τεράστια.

Τι επιπτώσεις τεράστιες θα έχει αυτό στην παγκόσμια οικονομία, στο περιβάλλον, στην κλιματική αλλαγή!

Είναι λυπηρό! Μάλλον είναι τόσο ισχυρή η εγκατεστημένη ισορροπία συμφερόντων που στην ουσία αποκρύβονται οι εναλλακτικές δυνατότητες επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων! Για αυτό όποιος πει αυτά, ανάλογα με την κλίμακα θεωρείται γραφικός ή τρελός. Για αυτό θαυμάζω τον Τέσλα.

Για αυτό θαυμάζω και τον Έλον Μασκ γιατί απλά έκανε χρήση του ίδιου συστήματος και εφαρμόζει τα οράματα και καινοτομίες του. Ακόμα και έτσι, με την τεράστια επιτυχία του στο διάστημα την spaceX ή για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο του TESLA δεν τον σχολίασαν αρνητικά όπως όταν ασχολήθηκε να ελέγξει τα κοινωνικά δίκτυα με το twitter. Και αυτός τι έκανε ως απάντηση; Όταν απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας twitter άλλαξε το όνομα σε Χ!

Είναι ευτυχής που βρέθηκε παρ’ όλες τις οικογενειακές δυσκολίες σε περιβάλλον που τον στήριξε να κάνει το άλμα του. Όταν εγώ πριν από αυτόν έφτιαξα το ίδιο που αυτός έβγαλε τα πρώτα του 100 εκατομμύρια δολάρια, την μεταφορά καταλόγων οδηγών επιχειρηματιών, (τους είχε κυρίως ο ΟΤΕ κίτρινους οδηγούς τότε) στο internet, το cyberstore.gr απλά κέρδισα κάποια χρήματα στην Ελλάδα. Ευτυχώς το internet κρατάει ιστορία. Βέβαια εγώ, πιο μπροστά από ότι σκέφτηκε ο Μασκ, προσπάθησα το cyberstore να γίνει την ίδια στιγμή και ebay και amazon. Αν ήμουν σε άλλη χώρα ίσως να πετύχαινα!

Ο Έλον Μασκ ήδη δίνει πολλά σε τομείς που είναι παράλληλα σε διαφορετικά αντικείμενα. Πέτυχε όμως και του αξίζει τιμή μόνο αυτός και ο Στηβ Τζομπς να ταυτοποιηθεί η επιχειρηματικότητά τους με το όνομά τους!

Αυτό βέβαια είναι και ο μεγάλος κίνδυνος. Το είδαμε με την Apple. Καθώς έφυγε ο Τζομπς από τη ζωή σταμάτησε η καινοτομία. Η εταιρία προχωρά με βάση τις παλιές ιδέες. Άραγε θα υπάρξει το νέο μετά τον Έλον Μασκ; Όσα επιπλέον καταφέρει θα είναι προσφορά για την ανθρωπότητα.

Θαυμάζω λοιπόν τον Μασκ ενώ ανήκει στο σύστημα που εξουσιάζει παγκόσμια. Σοφά αυτός, μακάρι, να το έκανα και εγώ κάποιες φορές, δεν διστάζει όταν διαπιστώνει ότι είναι έτοιμοι να τον «κατασπαράξουν» να κάνει ελιγμό! Πχ είπε κάποια στιγμή στην αρχή του πολέμου και της εισβολής της Ρωσίας σε Ουκρανία για ειρήνη, άμεσα έγινε χαμός και φυσικά δεν είπε συγγνώμη λάθος μου, απλά δεν ξαναμίλησε. Το ίδιο και για την σχέση twitter και αποκλεισμού Τραμπ.

Τα δυνατά οραματικά μυαλά όπως και ο Μασκ πρέπει τελικά να κινούνται και με ελιγμούς για να καταφέρουν τον πορεία που θέλουν. Ας σκεφτούμε επίσης ότι ανοίγοντας εργοστάσιο TESLA στην Κίνα και για την τοπική αγορά ήξερε ότι αυτό θα οδηγούσε σε τοπικούς ανταγωνιστές! Δεν δίστασε και ας απογοήτευσε την τοπική κινεζική παραγωγή ηλεκτροκίνησης των αυτοκινήτων: Ο οραματιστής όταν βλέπει το δάσος δεν χάνεται ποτέ στο δέντρο, βλέπει την ολιστική εικόνα που κατέχει!

(Αύριο το τέταρτο μέρος Αντί Επιλόγου)

*Ο Νίκος Μπογονικολός είναι Μαθηματικός.

Κάτοχος MSc στην Κυβερνητική και διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Kharkov.

Συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σχετικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Blockchain, AI, IoT).