γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ
Η προεκλογική ανακοίνωση του Κώστα Καράπαυλου (Ανάπλι εμπρός) και του Δημήτρη Ορφανού (Όραμα Δημιουργίας) για συνεργασία και κοινή κάθοδο στις δημοτικές εκλογές, ξάφνιασε πολλούς. Πολλούς από τους μη γνωρίζοντες.
Αν θα θέλαμε να καταγράψουμε το γεγονός με όρους κοινωνίας, θα λέγαμε ότι αυτό που έγινε ήταν ένας “γάμος συμφέροντος” ή ένα αποτελεσματικό “συνοικέσιο”.
Ο Δημήτρης Ορφανός, είχε ήδη αναγγείλει την διεκδίκηση το δήμου Ναυπλιέων και αντιμετώπιζε την σκληρή πραγματικότητα στο πεδίο ανεύρεσης υποψηφίων. Μια πραγματικότητα που δεν προχωρούσε όπως του τα είχαν παρουσιάσει κάποιοι εκ των συνεργατών του.
Ο Κώστας Καράπαυλος, εγκλωβισμένος στα δυσμενή δεδομένα της αλλαγής του νόμου για τη συμμετοχή των παρατάξεων, αναζητούσε λύση που θα κρατούσε την παράταξη, τα στελέχη και τις απόψεις του “Ανάπλι εμπρός”, μέσα στο παιχνίδι.
Η αδυναμία εύρεσης κοινού τόπου με τον Δημήτρη Παπαδημόπουλο και η έλλειψη χημείας με τον Κωνσταντίνο Μάκαρη οδηγούσε σε μία υποχρεωτική συνεύρεση με το εγχείρημα Ορφανού ή σε απόφαση μη συμμετοχής, και απελευθέρωση των στελεχών για ατομικές εντάξεις σε συνδυασμούς.
Ο Δημήτρης Ορφανός και ο Κώστας Καράπαυλος αντιμετώπισαν τα αδιέξοδά τους κάνοντας μια εντυπωσιακή υπέρβαση. Αποφάσισαν την υπό όρους συνεργασία. Αυτό που σήμερα λέμε Συμφωνία επί πολιτικών αρχών. Αρχών οι οποίες καταγράφτηκαν και θα τις δούμε εφαρμοζόμενες (άγνωστο σε πιο βαθμό).
Το “Όραμα Δημιουργίας” απέκτησε νέα ορμή και δυναμικά στελέχη βάσης. Στοιχεία που του έλειπαν. Το “Ανάπλι εμπρός” απέκτησε προοπτική άσκησης εξουσίας από στελέχη του, για εφαρμογή αρχών και ιδεών που επί δεκαετίες διακήρυσσαν.
Η προεκλογική συνεργασία των δύο παρατάξεων πέρασε από μύρια κύματα (κυρίως λόγω ακρότητας θέσεων κάποιων στελεχών) πλην όμως διεσώθη χάρις στην μετριοπάθεια των αρχηγών, την πολιτική σοφία κάποιων άλλων στελεχών και την κοινή επιθυμία να αλωθεί ο δήμος.
Σήμερα, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια άλλη, πιο δύσκολη πραγματικότητα. Τη διανομή και κυρίως την άσκηση της εξουσίας, με όρους που έχουν διαφοροποιηθεί από τον χρόνο συμφωνίας. Τη νέα αλλαγή του νόμου η οποία κατάργησε τα νομικά πρόσωπα και την ύπαρξη ενός νέου, ανορθόδοξου παίκτη (ο Κωνσταντίνος Μάκαρης) που διεκδικεί να μπει στο παιχνίδι.
Τα στελέχη της παράταξης “Ανάπλι εμπρός” δεν έχουν εμπειρία δημοτικής λειτουργίας. Θα βρεθούν μπροστά στις καθυστερήσεις του νομοθετικού πλαισίου και τη νοοτροπία της υπαλληλικής γραφειοκρατίας. Θα βρεθούν επίσης μπροστά στην διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων από την πανίσχυρη δεξιά ομάδα συμβούλων του Ορφανού.
Ο τέως πανίσχυρος παράγων Δημήτρης Κωστούρος, ερμηνεύοντας αυτή την πραγματικότητα ως αιτία κατάρρευσης, αποφάσισε να παραμείνει ενεργός ασκώντας αντιπολίτευση και υπερασπιζόμενος τον εαυτό του και το έργο του. Προφανώς και δεν έχει αντιληφθεί ότι η παρουσία του και μόνον θα λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία των τριών πτερύγων της παράταξης Ορφανού, στην άσκηση και υπεράσπιση της εξουσίας τους.
Το κλειδί παραμένει στο πόσο ώριμοι για συμβιβασμούς είναι τα στελέχη της παράταξης “Ανάπλι εμπρός” και στο κατά πόσο ο Δημήτρης Ορφανός θα μπορέσει να ξεδιπλώσει μια από τις σπάνιες αρετές του. Αυτή του ανθρώπου που ισορροπεί μεταξύ αντιθέσεων, εκτονώνει κρίσεις και δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας.
Η ελπίδα πως το σύστημα τελικά θα ισορροπήσει είναι μια προοπτική που πρέπει όλοι να ευχόμαστε επ’ ωφελεία του δήμου. Και το ερώτημα της επόμενης 5ετίας είναι «θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία ή θα προκύψει μια νέα πραγματικότητα»;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Πως ο Δημήτρης Ορφανός έγινε Δήμαρχος (μέρους) των Ναυπλιέων ΕΔΩ
ΑΥΡΙΟ: Υπάρχει μέλλον για τον Δημήτρη Κωστούρο, την παράταξή του και τα στελέχη της;