Επίσκεψη στο  Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου με Ελεύθερη είσοδος την 28η Οκτωβρίου. Τι θα δείτε

33

Το Πολεμικό Μουσείο του Ναυπλίου στεγάζεται στο κτήριο της πρώτης Σχολής Ευελπίδων. Εγκαινιάστηκε την 27η Νοεμβρίου του 1988 και υπάγεται στο Πολεμικό Μουσείο που εδρεύει στην Αθήνα, του οποίου αποτελεί το πρώτο παράρτημα.
Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει:

* Την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.

* Τη συμμετοχή των κατοίκων της Αργολίδας στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την απελευθέρωση από τα στρατεύματα Κατοχής.

Το Πολεμικό Μουσείο του Ναυπλίου, στους δύο ορόφους του, παρουσιάζει θεματολογικά τους Αγώνες του ελληνικού έθνους, ως εξής.
1ος ΟΡΟΦΟΣ
α. Αφιέρωμα στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια και στην πόλη του Ναυπλίου.

β. Αφιέρωμα στην πρώτη Σχολή Ευελπίδων, που ιδρύθηκε με την ονομασία “Κεντρικόν Πολεμικόν Σχολείον” από τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο.
γ. Περίοδος 1821-1897. Έργα τέχνης, λιθογραφίες, χαρακτικά, όπλα και αρχειακό υλικό καταγράφουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία.
δ. Μακεδονικός Αγώνας (1904-1908). Η Αργολίδα συμμετείχε με αξιωματικούς, όπως τον Σαράντο Αγαπηνό (καπετάν Άγρα), τον Χρήστο Τσολακόπουλο (καπετάν Ρέμπελο) και άλλους. Έργα τέχνης, λιθογραφίες, φωτογραφίες, όπλα και λάφυρα πλαισιώνουν την έκθεση της περιόδου.

ε. Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13. Το 8ο Σύνταγμα (Ναυπλίου) συμμετείχε με διοικητή τον Συνταγματάρχη Αντώνιο Καμπάνη. Έργα τέχνης, λαϊκές λιθογραφίες, φωτογραφίες, κειμήλια και όπλα διηγούνται ιστορίες για τις ναυμαχίες του Αιγαίου, τους Ευζώνους και το Μπιζάνι.
στ.  Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Λιθογραφίες, φωτογραφίες, κειμήλια και όπλα ζωντανεύουν την εποχή.

2ος ΟΡΟΦΟΣ
α. Ελληνοϊταλικός Πόλεμος και Ελληνογερμανικός Πόλεμος 1940-41. Λιθογραφίες, κειμήλια φωτογραφίες, όπλα και λάφυρα μας μεταφέρουν τον ενθουσιασμό του κόσμου, τις εξελίξεις στο μέτωπο και τις συγκρούσεις.
β. Κατοχή-Αντίσταση. Φωτογραφίες, κειμήλια, ενθύμια, οπλισμός απαθανατίζουν τις δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα.
γ. Αφιέρωμα στις ελληνικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

δ. Απελευθέρωση. Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 απελευθερώθηκε η πρωτεύουσα. Ο ελληνικός λαός υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πολυπόθητη ελευθερία. Φωτογραφίες, ενθύμια, λάφυρα, οπλισμός καταγράφουν τα γεγονότα..
ε. Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Παράσημα, μετάλλια, στολές, φωτογραφίες και έντυπα προβάλουν στιγμές από την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.