Κατηγορούμενος σε τρεις δίκες ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς Διδύμων για σοβαρά αδικήματα που έχει διαπράξει

γράφει ο Παύλος Δαγρές*

Κατηγορούμενος σε τρεις δίκες ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς Διδύμων για σοβαρά αδικήματα που έχει διαπράξει. Κατά τα άλλα κηρύττει τον λόγο του θεού στους πιστούς διαβάζοντας στην εκκλησία το Ευαγγέλιο, και κάνοντας αναφορά στις δέκα εντολές. Κυρίως την 9η  «ού ψευδομαρτυρήσεις» …….

Στο ακροατήριο, όταν διεξαχθούν οι δίκες που είναι κατηγορούμενος ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς, θα αποκαλυφθεί εάν εφαρμόζει την 9η  από τις δέκα εντολές.

Συγκεκριμένα, στις 2-2-2024 ο Αρχιμανδρίτης Κοσμάς δικάζεται στα Δικαστήρια Ναυπλίου μετά από μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει σε βάρος του η Ε΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Ναύπλιο (ποινική υπόθεση Β22/80).

Στις 12-2-2024 δηλαδή 10 μέρες μετά δικάζεται στα Δικαστήρια Ναυπλίου μετά από μήνυση που έχει υποβάλει σε βάρος του το Αστυνομικό Τμήμα Κρανιδίου (ποινική υπόθεση Γ21/781).

Στις 8-4-2024 δηλαδή μετά από δύο μήνες δικάζεται στα δικαστήρια Ναυπλίου μετά από δημοσίευμα της Εφημερίδας «Ενημέρωση Πελοποννήσου» (ποινική υπόθεση Ε21/20).

Η ποινική δίωξη σε βάρος του Αρχιμανδρίτη Κοσμά για την  ποινική υπόθεση Ε21/27 ασκήθηκε μετά από δημοσιεύματα της Εφημερίδας «Ενημέρωση Πελοποννήσου» την 25η  Ιουνίου 2021 και 19η Νοεμβρίου 2021.

Συγκεκριμένα την 25 Ιουνίου 2021 γράφαμε με τίτλο:

«Έσκαβαν παράνομα για μήνες σε αρχαιολογικό χώρο εντός της Μονής Αυγού».

Καταπέλτης το πόρισμα της Δ/ντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Αλκηστης Παπαδημητρίου.

Βαρύτατες ποινικές ευθύνες προκύπτουν για τον υπεύθυνο της υπό ανασύσταση Μονής Αυγού, Αρχιμανδρίτη Κοσμά, ο οποίος για να δικαιολογήσει τις παρανομίες του προβαίνει σε αστείες δικαιολογίες.

Ισχυρίζεται ότι τις παράνομες εργασίες στον Αρχαιολογικό χώρο εντός της Μονής Αυγού τις έκαναν κάποιοι ανώνυμοι πιστοί. Επιρρίπτοντας έτσι ψευδώς τις δικές του ευθύνες σε αθώους χριστιανούς.

Η «Ενημέρωση Πελοποννήσου» στις 19 Νοεμβρίου 2021 γράφει:

«Απαράδεκτη καθυστέρηση αποκατάστασης του Αρχαιολογικού χώρου της Ιεράς Μονής Αυγού».

Κυρία Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου σας ενημερώνουμε ότι ο Αρχαιολογικός χώρος έχει αλλοιωθεί μετά την ανέγερση εντός του χώρου αυτού αυθαίρετων κτισμάτων όπως είχαμε καταγγείλει στις 31/3/2021 με αναφορά που απευθύναμε στην Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρίας Άλκηστης Παπαδημητρίου.

Τα όσα καταγγείλαμε επιβεβαίωσε η Δ/ντρια  κυρία Άλκηστη Παπαδημητρίου με το αριθμ. πρωτ. 236121/27-5-2021 έγγραφο που μας κοινοποίησε όπου μεταξύ  άλλων αναφέρει: ………..Μετά  από καταγγελίες για εργασίες χωρίς την έγκριση της Εφορείας μας κλιμάκιο της υπηρεσίας μας υπό την Δ/ντρια  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας πραγματοποίησε αυτοψία στο μνημείο όπου διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εργασίες διαμορφώσεων και ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν παρά το γεγονός ότι ήδη με το Σχετικό 1  έγγραφο της υπηρεσίας μας είχε επισημάνει ότι για οποιαδήποτε εργασία απαιτείται η έγκριση της Υπηρεσίας μας.

………..Η υπηρεσία μας επισημαίνει ότι εργασίες που εκτελούνται χωρίς εγκεκριμένη μελέτη και δύναται να προκαλέσουν βλάβη ή αισθητική αλλοίωση του μνημείου διώκονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να μας αποστείλετε τις σχετικές αποφάσεις επανίδρυσης της εν λόγω Μονής (πρακτικά επανίδρυσης ορισμού Προέδρου και Επιτροπής κανονισμού λειτουργίας κοκ  καθώς και μελέτη άρσης αυθαίρετων κατασκευών και αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα) 

Αυτά αναφέρει στην έκθεσή της η Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Κυρία Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου

Παρήλθαν δύο  χρόνια από τότε, και ο Αρχαιολογικός χώρος της Μονής Αυγού δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα.

Τα αυθαίρετα κτίσματα παραμένουν  και αλλοιώνουν την αισθητική του Μνημείου.

Όπως είναι γνωστό αυθαίρετες κατασκευές εντός Αρχαιολογικού χώρου δεν νομιμοποιούνται Απόφαση ΣτΕ 3375/2000 επίσης ουδέποτε εξαιρούνται από την κατεδάφιση Απόφαση ΣτΕ 1402/1988.

Κυρία Εισαγγελέα οι πολίτες αιτούνται να αποκατασταθεί ο Αρχαιολογικός χώρος Μονής αυγού το συντομότερο και να τιμωρηθούν πραγματικά οι ένοχοι, που προκάλεσαν βλάβη στο μνημείο, αλλά και κάποιοι αρμόδιοι που πιθανόν να τους κάλυπταν.

Κυρία Εισαγγελέα από το 2020 δημοσιεύουμε για τις παράνομες εκσκαφές, και αυθαίρετες κατασκευές που έκαναν στον Αρχαιολογικό χώρο της Μονής Αυγού.

Άμεση ήταν η παρέμβαση των προκατόχων σας κ. Εισαγγελέων. Υποθέτουμε ότι θα ζήτησαν από την Αρχαιολογική υπηρεσία να τους ενημερώσει για το τί συνέβαινε εκεί. Ίσως να έχουν απαντήσει εγγράφως οι Αρχαιοφύλακες υπεύθυνοι για την φύλαξη του Αρχαιολογικού χώρου Μονής Αυγού.

Κυρία Εισαγγελέα ελέγξτε τί έχουν απαντήσει στην Εισαγγελία, εάν έχουν αποστείλει έγγραφα.

Δηλαδή έπρεπε να μεταβεί στη Μονή Αυγού η Δ/ντρια της Ε΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου να διαπιστώσει τις παρανομίες;

Κυρία Εισαγγελέα στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε φαίνεται ότι δεν έσκαβαν μόνο στον Αρχαιολογικό χώρο για τα θεμέλια ανέγερσης αυθαίρετων κτισμάτων, αλλά έσκαβαν και τους πέτρινους τοίχους της Μονής. Αναζητώντας προφανώς την εύρεση του «Τιμίου Ξύλου» και μόνο αυτού …… που πιθανόν να είχαν κρύψει οι τότε Μοναχοί αιώνες πριν. Όπως ισχυρίζοντο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ότι υπήρχαν κρύπτες στους τοίχους.

Κυρία Εισαγγελέα

Το 2020 αποστείλαμε στον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη δημοσίευμα της Εφημερίδας «Ενημέρωση Πελοποννήσου» το οποίο αναφερόταν στις εξόφθαλμες παρανομίες που συντελούντο στον Αρχαιολογικό χώρο της Μονής Αυγού.

Η καταγγελία αυτή διεβιβάσθη στο τμήμα  της Ασφάλειας του Αρχηγείου στην διεύθυνση «Προστασίας Αρχαιοτήτων» όπου σε χρόνο «ρεκόρ» με ενημέρωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας κ. Α.Μ. ότι ήρθαν σε επικοινωνία με πολίτες της γύρω περιοχής από την Μονή Αυγού όπου πληροφορήθηκαν ποιοι άλλοι έκαναν παράνομες εργασίες στην Μονή Αυγού μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Κοσμά.

Όπως ο χειριστής του κομπρεσέρ ο οποίος αμείβετο πολύ καλά καθώς και κάποιος άλλος πολίτης κάτοικος Διδύμων κλπ.

Το πόρισμα που εξέδωσε σε χρόνο ρεκόρ η Ασφάλεια  «Προστασίας Αρχαιοτήτων» του Γενικού Επιτελείου το διεβίβασε  στην Αστυνομική Δ/νση Αργολίδας.

Τα στοιχεία αυτά η Αστυνομική Δ/νση Αργολίδας τα αξιοποίησε ως προς την ενοχή του Αρχιμανδρίτη Κοσμά για το λόγο αυτό του υπέβαλε μήνυση μετά από έρευνα που διεξήγαγε. Μάλιστα ο Αξιωματικός της Ασφάλειας Ναυπλίου που αρχικώς χρεώθηκε την  υπόθεση, μετέβη στη Μονή Αυγού μαζί με τον πολίτη με τον οποίο είχε επικοινωνήσει ο Δ/ντής Α.Μ. και παρουσία συνταξιούχου Αστυνομικού είδε τις παράνομες εκσκαφές που είχαν γίνει στον τοίχο της Μονής Αυγού, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε.

Κυρία Εισαγγελέα

Μήπως θα πρέπει να καλέσετε να καταθέσουν οι μάρτυρες με τους οποίους είχε επικοινωνήσει ο Δ/ντής του Τμήματος Ασφαλείας  «Προστασίας Αρχαιοτήτων» κ. Α.Μ.;

Έτσι ώστε μήπως αποκαλυφθούν και δικαστούν μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Κοσμά οι πιθανοί συνεργοί του;

Διότι μόνος του ο Κοσμάς δεν μπορούσε να σκάβει τα θεμέλια και τους τοίχους, όσο λιβάνι και αγιασμό να χρησιμοποιούσε για να πάρει δύναμη.

Την περίοδο αυτή στη Μονή Αυγού διέμενε μόνο ένας δόκιμος Μοναχός και κατά διαστήματα φιλοξενούσε και έμενε μαζί του και μία φίλη του από την Αθήνα. Ο δόκιμος  αυτός μοναχός την περίοδο των παράνομων εργασιών ήταν σε ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ άρα δύσκολα θα μπορούσε να σκάψει. Άντε να έριχνε και καμία φτυαριά, μπορούσε όμως να βλέπει ποιοι σκάβουν. Ο δόκιμος αυτός μοναχός έκανε  άλλες ελαφριές εργασίες, προσέφερε μέλι, λιβάνι και άλλα είδη σε πιστούς.

Σήμερα στην ερειπωμένη Μονή Αυγού από πυρκαγιά που εξερράγη το 2016 εντός της εκκλησίας και μυστηριωδώς εχάθη ΤΟ ΤΕΜΠΛΟ  κειμήλιο αιώνων  -λέτε να βρίσκεται σε καμία Βίλα στο Πορτο-Χέλι;- και λόγω του ότι είναι αλλοιωμένος αισθητικά ο Αρχαιολογικός χώρος από τα αυθαίρετα κτίσματα  δεν διαμένει πλέον κανείς. ΛΑΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΕΣ

Και οι κουκουβάγιες όμως πτηνά σοφίας  έχουν ΗΓΟΥΜΕΝΟ!!! και ΔΙΟΙΚΗΤΗ  στη ΜΟΝΗ ΑΥΓΟΥ!!!

*Ο ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

“ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ”

ΤΗΛ. 6943570958

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Η ANAVASIS COURIER, ζητά διανομέα. Απαραίτητη η Αγγλική γλώσσα. Επιθυμητή Προϋπηρεσία. EMAIL για αποστολή βιογραφικού:…

% μέρες πρίν

Με πρωταγωνιστή τον Αδρακτά το Δημ. Συμβούλιο Άργους – Μυκηνών

Με πρωταγωνιστή τον αντιδήμαρχο Κων. Αδρακτά, που εισηγείται τα 7 από τα 8 προς συζήτηση…

% μέρες πρίν

Περιμένοντας την επιστροφή της Κασσάνδρας

της Θέκλας Μεταξά Πέρασαν χρόνοι χιλιάδες, και η Κασσάνδρα που είχε πιει άφθονο νερό της…

% μέρες πρίν

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ζητά Γραμματέα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας (ΙΣΑ) επιθυμεί να προσλάβει υπάλληλο για γραμματειακή υποστήριξη, σε έμμισθη θέση,…

% μέρες πρίν