Γ. Κοτρωνιάς: «Τυχερός ο Κων. Μάκαρης και η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ  που έχουν στο δυναμικό τους τον στρατηγό Νικόλαο Βασιλό»

245

γράφει ο Βουλευτής Φθιώτιδος Γιώργος Κοτρωνιάς

Επιτρέψτε μου ως παλιός αυτοδιοικητικός, επί τέσσερις τετραετίες δήμαρχος της Λαμίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, και με αφορμή την κάθοδο του φίλου μου του στρατηγού Νίκου Βασιλού ως υποψήφιου δημοτικού συμβούλου να καταθέσω κάποιες σκέψεις που πρέπει να χαρακτηρίζουν τα άτομα που ασχολούνται με τα κοινά.

Ποιοτικά στοιχεία ατόμου που επιθυμεί να ασχοληθεί με τα  θέματα της αυτοδιοίκησης

Υπάρχουν τα παρακάτω  βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτη όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά:

      Στόχους και χάρισμα στο να εμπνέει, επικοινωνιακή ικανότητα, προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, αποφασιστικότητα και ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, ήθος, λογοδοσία, εντιμότητα και ομαδικό πνεύμα και, φυσικά, ακεραιότητα.

       Στόχους. Θα πρέπει να μπορεί να εξηγεί και να υλοποιεί τον εκάστοτε σχεδιασμό γνωρίζοντας τις αξίες, την αποστολή και τους στόχους για το μέλλον του δήμου. Να εμπνέει τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται. Με διορατικότητα, ακεραιότητα ειλικρίνεια, αξιοκρατία να κάνει τα μέλη της ομάδας συνοδοιπόρους προς έναν κοινό στόχο.

        Επικοινωνία. Προαπαιτούμενο για να γεφυρωθεί η απόσταση από το όραμα στην πράξη είναι η επικοινωνία. From top to bottom and vice versa (Από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα). Η ικανότητα να επικοινωνεί ιδέες, αξίες, πρακτικές με σεβασμό και ενσυναίσθηση, καλλιεργώντας ένα ισότιμο, πολύπλευρο μοντέλο επικοινωνίας με το σύνολο των υπαλλήλων αποδεικνύεται πρωταρχικής σημασίας.

Προσαρμοστικότητα. Είναι άλλο ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η  διαχείριση αλλαγών και η καινοτομία, θωρακίζοντας την ανταγωνιστικότητα του δήμου.

Σύνθεση και Αποφασιστικότητα. Την  ώρα της κρίσης, κάθε μέλος με διορατικότητα, αποφασιστικότητα, θάρρος, αίσθηση ευθύνης να συνθέτει και να λάβει την κατάλληλη απόφαση, σε εναρμόνιση με τους στόχους,  την ευημερία των δημοτών, και της κοινωνίας.

Ήθος και Λογοδοσία.  Εξετάζοντας τους τύπους της ηγεσίας, ο Max Weber μιλάει για δύο είδη ηθικής: την ηθική των απόλυτων σκοπών και εκείνη της ευθύνης. Το ιδανικό είναι να μπορεί να συνδυάσει, εποικοδομητικά, και τα δύο. Να παραμένει πιστός στις αξίες του αλλά συνάμα να είναι και ευέλικτος, εξετάζοντας διαρκώς τις συνέπειες και την αποτελεσματικότητα των επιλογών του προκειμένου να επιτύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Και να αφήνει σε δεύτερη μοίρα την προσωπική ατζέντα και θέτοντας πάντα πρώτο το πραγματικό όφελος της κοινωνίας.

Ξεχωριστή αναφορά θα ήθελα να κάνω στο θέμα της ακεραιότητας και της εμπιστοσύνης. Πρόκειται για δύο χαρακτηριστικά που αποτελούν, φυσικά, θεμέλιο λίθο σε κάθε σχέση και συνεργασία. Εντούτοις, ειδικά, σε ένα περιβάλλον ευαίσθητων πληροφοριών, όπως εκείνο ενός Δημοτικού Συμβουλίου, το ζήτημα της εμπιστοσύνης αναδεικνύεται σε συντελεστή ύψιστης σημασίας.

Πολύ  εύστοχα είχε περιγράψει χιλιάδες χρόνια πριν ο Ζήνων ο Κιτιεύς «δύο ὦτα ἔχομεν, στόμα δὲ ἕν, ἵνα πλείονα μὲν ἀκούωμεν, ἥττονα δὲ λέγωμεν». Δηλαδή, «δύο αυτιά έχουμε, στόμα όμως ένα, για να ακούμε περισσότερα, όμως λιγότερα να λέμε».

Ο δήμος, είναι μία συμφωνική ορχήστρα ή μια χορωδία. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν αρκεί απλώς να είσαι ο καλύτερος, για να υπάρξει η τέλεια εκτέλεση πρέπει να έχεις δίπλα σου τους καλύτερους και να συνεργάζεστε αρμονικά.

Μιλώντας, βέβαια, για τους καλύτερους ο ορθότερος όρος είναι τα καλύτερα στελέχη. Πρέπει όλοι να συνδράμουν χωρίς εξαιρέσεις για να είναι ένα δημοτικό συμβούλιο αποτελεσματικό.

Συμπερασματικά, η ιδανική «συνταγή» ενός επιτυχημένου δημοτικού συμβουλίου κρύβεται στην μονάδα αλλά και στο πώς η κάθε μονάδα συνθέτει ένα λειτουργικό σύνολο, προσέχοντας τις λεπτομέρειες που συχνά είναι εκείνες που κάνουν πραγματικά ξεχωριστή τη μεγάλη εικόνα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο στρατηγός Βασιλός Νικόλαος με το οποίο έχω συνεργασθεί ως δήμαρχος Λαμίας και με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις διοικητικές και επιχειρησιακές θέσεις που τοποθετήθηκε στις ΕΔ, είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης στον κάθε επικεφαλή ενός συνδυασμού, τυχερός ο Κωνσταντίνος Μάκαρης και η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ που τον έχουν στο δυναμικό τους.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ 

Βουλευτής Φθιώτιδος (Ν.Δ)