Να προσφέρουμε στους Δημότες Πρόληψη και εξωνοσοκομιακή ιατρική

129

γράφει η Μαρία Λολακά*

Συνηθίζω να συζητώ με τους ανθρώπους που με επισκέπτονται ζητώντας συμβουλές ή αγωγή υγείας για τα προβλήματα της ειδικότητάς μου.

Στο τέλος της κουβέντας η κατάληξη είναι «Εσύ γιατρέ, μια διακεκριμένη καρδιολόγος τι θέλεις και μπλέκεις με τα δημοτικά; Αφού δεν έχεις ανάγκη αναγνώρισης  ή αμοιβής».

Είναι μια ερώτηση που την έκανα πρώτη εγώ στον εαυτό μου και έτσι έχω εύκολη την απάντηση.

Μαρία Λολακά

«Έγινα γιατρός για να μπορώ να σώζω ζωές και να προσφέρω στους συνανθρώπους μου και όπως φαίνεται, πρώτα ο Θεός, τα καταφέρνω».

Εκτός όμως από την προσφορά στον συνάνθρωπο υπάρχει και η προσφορά στους συμπολίτες μου. Ένας σημαντικός τρόπος για να προσφέρεις στους συμπολίτες σου είναι να αναλάβεις το μερίδιο που σου αναλογεί με τη συμμετοχή σου στα κοινά.

Στο Ναύπλιο, η οργανωμένη παρέμβαση του Δήμου προς τους Δημότες σε θέματα Υγείας είναι σχεδόν μηδενική. Η πρόληψη και η όποια εξωνοσοκομιακή  φροντίδα δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς των δημοτικών αρχών της τελευταίας δεκαετίας.

Δήμος είναι οι Δημότες και πρέπει σαν Δημοτική Αρχή να τους παρέχουμε υπηρεσίες υγείας και εκτός των τυπικών υποδομών του ΕΣΥ.

Αυτή την συζήτηση έκανα με τον επί κεφαλής του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Ο Κωνσταντίνος Μάκαρης υιοθέτησε αμέσως την αντίληψη της πρόληψης και της εξωνοσοκομιακής φροντίδας ως υπόθεση ευθύνης ενός σύγχρονου Δήμου.

Αυτό με έκανε να αποφασίσω πως ΝΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ να προσπαθήσω περισσότερο, όχι μόνο για τον συνάνθρωπό μου τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη αλλά και για τον Συμπολίτη μου τιμώντας τον όρκο του Δημοτικού Συμβούλου.

Με την εντολή σας είμαι βέβαιη πως, θα τα καταφέρουμε!

 

*Η Μαρία Λολακά είναι Ιατρός Καρδιολόγος και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ του Κωνσταντίνου Μάκαρη

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ της 9ης Αυγούστου)