Μετά τις συνθήκες πανδημίας επανήλθε ως θεσμός το Θερινό Σχολείο από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία και χρηματοδότηση της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Καναδά και Η.Π.Α. Ομογενείς φοιτητές, 17-24 ετών, 2ης και 3ης γενιάς,  κυρίως από Η.Π.Α. και Καναδά επισκέπτονται για έναν μήνα την Πελοπόννησο και με επίκεντρο την Καλαμάτα και τον χώρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διδάσκονται Ελληνική γλώσσα, αλλά και την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ελληνισμού, συσφίγγοντας έτσι τις σχέσεις τους με την γη των προγόνων τους.

Εθελοντές εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην προσπάθεια αυτή της Παιδείας, που ενισχύει τους δεσμούς της Ομογένειας με την μητέρα Ελλάδα. Ήδη εκατοντάδες νέοι και νέες έχουν έλθει στην Ελλάδα και έμαθαν πολλά για τον αρχαίο Πολιτισμό και την σημερινή ζωή των Ελλήνων, κάτι που μεταφέρουν και στον χώρο της Ομογένειας.

Η Ολυμπία και ο Ολυμπισμός ως ένα διαρκές μάθημα

Στο πλαίσιο των μαθημάτων επισκέπτονται ιστορικές περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής. Την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 οι φοιτητές και οι φοιτήτριες συνοδευόμενοι από τους καθηγητές και τα μέλη της Παμμεσσηνιακής ήρθαν στην Ηλεία και επισκέφθηκαν την Αρχαία Ολυμπία. Εκεί είδαν και τον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, όπου έμαθαν πολλά για την Ιστορία της Ιεράς Άλτεως, αλλά και το πνεύμα του Ολυμπισμού. Θαύμασαν τα ιστορικά μέρη που συνδέονται με τις αξίες του Αγώνων και τα έργα τέχνης που αποτελούν σημείο  αναφοράς για την Ανθρωπότητα. Αναβιώνοντας μια μορφή των αρχαίων αγώνων αγόρια και κορίτσια έτρεξαν στον χώρο του αρχαίου Σταδίου, για να εισέλθουν στο πνεύμα των Αγώνων.

Σε συνεργασία με τον φιλόλογο και συγγραφέα κ. Γεώργιο Κουρκούτα, που επί έτη συνεργάζεται με το Θερινό Σχολείο και έχει παρουσιάσει θέματα Ελληνικού Πολιτισμού στους ομογενείς φοιτητές έγινε (στο πλαίσιο της επισκέψεως των ομογενών φοιτητών στην Αρχαία Ολυμπία) συζήτηση για την σημασία της Ολυμπίας και των αγώνων της για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην αξία των Κλασικών σπουδών και στην Αμερικανική ήπειρο, για την διάπλαση χαρακτήρων στην εποχή μας, μέσα μάλιστα στο πλαίσιο της υψηλής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.  Το ίδιο βράδυ οι ομογενείς φοιτητές επισκέφτηκαν την περιοχή της Κυπαρισσίας, όπου τους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Γεώργιος Λεβεντάκης, προσφέροντάς τους και επίσημο δείπνο.

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
Akromolio.gr [X]

Recent Posts

Φορτώνουν το δήμο με δάνειο 3.000.000+

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ Χάθηκαν 5 ολόκληροι μήνες και ο Δήμος Άργους Μυκηνών πορεύεται (και θα…

% μέρες πρίν

Συνάντηση 6 χορωδιών στο Άργος

Όταν πριν από τρία χρόνια ο Σύλλογος «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους» και η Μικτή Χορωδία…

% μέρες πρίν

Καλές εντυπώσεις από τον Ημιμαραθώνιο Επιδαύριο δρόμο

Ο αναβαθμισμένος ιστορικός Επιδαύριος δρόμος που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία…

% μέρες πρίν

Αναγέννηση Πύργου: Έφερε 3 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα

Με επτά μετάλλια, (τρία χρυσά, δύο ασημένια και δύο χάλκινα) επέστρεψε η αποστολή της “Αναγέννησης…

% μέρες πρίν

ΠΥΡΓΟΣ: Συνεχίζονται τα χρήσιμα έργα και σχεδιάζεται το μέλλον

Με έργα προϋπολογισμού περίπου 2.000.000 ευρώ (οι συμβάσεις των οποίων υπεγράφησαν την Τρίτη 14η Μαΐου…

% μέρες πρίν

Συμφωνούμε … διαφωνώντας

γράφει ο Γιάννης Κουριαννίδης* Τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας τις τελευταίες ημέρες είναι αναμφισβήτητα…

% μέρες πρίν