Γεώργιος Διον. Κουρκούτας, Φιλόλογος –συγγραφέας
Μία καθοριστική σειρά μαχών στην Πελοπόννησο του 1821 έλαβε χώρα στην περιοχή του οροπεδίου της Φολόης. Από τα τέλη του Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου 1821 η ευρύτερη περιοχή που περιέκλειε το Λάλα είχε γίνει πεδίο φονικών συγκρούσεων μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των σκληροτράχηλων πολεμιστών της Οθωμανικής εξουσίας. Τους περίφημους σε όλον τον Μωριά Λαλαίους Τουρκαλβανούς. Το Λάλα ήταν η έδρα τους και έπρεπε να χτυπηθεί, για να σωθεί ο Αγώνας και να επικρατήσει.
Πολλοί έχουν γράψει για το πόσο σημαντικό ήταν το αποτέλεσμα εκείνων των μαχών (με τελευταία αυτή στο Πούσι, στις 13 Ιουνίου 1821), αλλά δεν είχε δοθεί παλαιότερα το ανάλογο ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια, βήμα-βήμα, με αυξημένο πλέον το ενδιαφέρον όλων για την ανάδειξη και την προβολή των ηρωικών στιγμών του 1821, ο εορτασμός με επίκεντρο το Πούσι της Φολόης αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αποδίδεται και η δέουσα ιστορική σημασία για το γεγονός, αλλά και η οφειλόμενη τιμή στους πρωτοπόρους της Ελληνικής Ελευθερίας που στα χώματα της Ηλείας έδειξαν παλληκαριά και πολέμησαν με διάθεση αυτοθυσίας. Αναφέρουμε μερικά από τα βήματα αυτά.
Τα βήματα για την ανάδειξη της Τοπικής Ιστορίας….
Από το 2021 στο Λάλα, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Κωνσταντίνος» έχει ξεκινήσει ένας θεσμός εκδηλώσεων μνήμης, που πλέον ξεπερνά τα όρια της Ηλείας, ενώ το Δημοτικό Σχολείο Λάλα (που φέρει το όνομα του πεσόντος Ήρωα Γεωργάκη Πλαπούτα) δίνει πάντα το παρών και προβάλλει την τοπική Ιστορία. Το 2022, με πρωτοβουλία του αειμνήστου Ανάστου Δημητρόπουλου, έγινε και Ημερίδα για τα γεγονότα του 1821 στην Αρχαία Ολυμπία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (με πρωτοβουλία και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας) αφιέρωσε στην Πολιορκία του Λάλα μέρος στο Ψηφιακό Μουσείο της, αλλά και στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Γη της Φλόγας». Ίσως εδώ δεν μπορούμε να τα περιλάβουμε όλα.
Υπάρχει και η Ηλεία του 1821 και την τιμάμε….
Όλα αυτά είναι αισιόδοξα μηνύματα, που δείχνουν ότι η Ηλεία του 1821 και η συμβολή της στο Πανηγύρι της Λευτεριάς υπάρχουν και προσφέρουν διδάγματα και σήμερα. Είναι , τέλος, παρήγορο πως πέρα από τις όποιες γκρίνιες (εντός ή εκτός εισαγωγικών) για το παρόν και το μέλλον του Νομού μας, υπάρχει η Ιστορία μας, που δεν σταματά στην ένδοξη Αρχαιότητα, αλλά μέσα από τον Μεσαιωνικό Ελληνισμό και τα μνημεία του φτάνει και στην εποχή μας. Με κορυφαίο δείγμα το 1821 και τους ήρωες που στα χώματα της Ηλείας πολέμησαν και αποτίναξαν σκλαβιά αιώνων. Αυτούς τιμάμε με τις εκδηλώσεις που γίνονται στα τέλη κάθε Ιουνίου…..
γράφει η Κυριακή Ξενάκη Ήταν μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα, για την Αργολίδα, αυτή που πέρασε. Ας…
Οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Φραγκιουδάκη στην δημοσιογράφο Κατερίνα Κουρτέλη, για την οικονομική διαχείριση…
Αν και η ανθρωπότητα δείχνει να συνειδητοποιεί ότι η επόμενη τετραετία είναι τετραετία Τραμπ, ωστόσο,…
Η εξόδιος ακολουθία, για τον νεκρό εργαζόμενο σε απορριμματοφόρο του Δήμου Άργους Μυκηνών θα πραγματοποιηθεί…
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου 2024, ιδρύονται και θα…
Στην Ημερίδα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, που διεξήχθη στο Βουλευτικό Ναυπλίου…