Πετάμε το χρυσάφι στα σκουπίδια και το πληρώνουμε από πάνω. Θέσεις της Νέας Εποχής για τα Αστικά απορρίμματα

307

Σε τρεις διαδοχικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν από διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις, σε διάστημα 6 μηνών, οι Δημότες καταγράφουν με αυθόρμητη απάντηση ως κυρίαρχο πρόβλημα του Δήμου Ναυπλιέων τα σκουπίδια και την καθαριότητα.

Να σημειώσουμε ότι, υπεύθυνος για τα σκουπίδια και την καθαριότητα του Δήμου Ναυπλιέων είναι προσωπικά ο απερχόμενος δήμαρχος, κατ’ απαίτησή του.

Αποτέλεσμα της κακής και παρωχημένης διαχείρισης την οποία έχει επιβάλει ο κ. Κωστούρος είναι:

* Να έχουμε την πιο βρώμικη πόλη της Αργολίδας,

* Να έχουν επιβληθεί αυξήσεις 90% στα δημοτικά τέλη κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας,

* Να χρωστάμε στον Φορέα Διαχείρισης 1.600.000 ευρώ (χρήματα τα οποία έχουν χρεωθεί και έχουν πληρωθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους δημότες) και

* Να μην εφαρμόζεται η ανακύκλωση.

Να έρπουν προβλήματα δημόσια υγείας.

Σε ένα σύγχρονο δήμο, τα σκουπίδια αποτελούν ένα βασικό πόρο εσόδων για τον Δήμο. Όχι με την εφαρμοζόμενη μέθοδο συνεχών αυξήσεων των Δημοτικών Τελών αλλά με την εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας και ιδιαιτέρως της ανακύκλωσης σε δέσμη ρευμάτων συλλογής των απορριμμάτων.

Η Δημοτική Αρχή της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ θα χωροθετήσει και θα λειτουργήσει άμεσα ένα κατάλληλο Πράσινο σημείο προκειμένου, μέσω της διαλογής των απορριμμάτων να ελαχιστοποιήσει τον όγκο όσων καταλήγουν στην ΤΕΡΝΑ και να δημιουργήσει έσοδα από την εμπορική διάθεση πολύτιμων ανακυκλώσιμων υλικών.

Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων θα επιφέρει μείωση του κόστους συλλογής και επεξεργασίας και κατ’ επέκταση θα επιτρέψει στη Δημοτική Αρχή της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ να προχωρήσει σε μείωση, έως και 50%, των Δημοτικών Τελών.

Η δημιουργία μιας άλλης αντίληψης σχετικά με τη διαχείριση των αστικών και αγροτικών απορριμμάτων θα καλλιεργηθεί και θα εμπεδωθεί μέσω συνεχούς ενημερωτικής προσπάθειας που θα εκτυλιχθεί μέσω των σχολείων και με συνεχείς καταχωρίσεις στα ΜΜΕ του Δήμου.

Να θυμίσουμε την ύπαρξη ειδικής νομοθεσίας που επιβάλλει τα κλαδέματα να περνάνε από μηχανική επεξεργασία και να μετατρέπονται σε κύβους καύσιμης ύλης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον διπλανό Δήμο Άργους Μυκηνών με πολλαπλάσια έκταση από την δική μας, οι Δημότες δηλώνουν ευχαριστημένοι από την καθαριότητα σε ποσοστό 65%, κατ’ αντίθεση προς τον δήμο μας που θεωρούν την καθαριότητα ως Αχίλλειο πτέρνα της δημοτικής αρχής.