Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα της πόλης μας μετά την κοπή εκατοντάδων δένδρων σε όλη την έκτασή της. Η αντικατάσταση κάποιων από αυτών με πολύ νεότερα σε ηλικία δένδρα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκαταστήσει το ισοζύγιο οξυγόνου για μία σειρά ετών.
Δυστυχώς, αυτό φαίνεται ότι δεν αποτελεί μία μοναδικότητα στην πατρίδα μας, αφού και σε άλλες πόλεις συμβαίνει το ίδιο, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα περί «επικινδυνότητας». Μεταξύ αυτών και το Ηράκλειο της Κρήτης…
…Οι κάτοικοι εκεί αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα για τη διάσωση δέντρων, που οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν κρίνει ως «επικίνδυνα», και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κρίθηκε επιβεβλημένη η κοπή τους.
Η δικαίωση ήρθε άμεσα από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου με πρόσφατη απόφασή του (412/2023) με την οποία αποφάνθηκε ότι τα δέντρα πρέπει να παραμείνουν στην θέση τους ώστε να προστατευτεί ο «πράσινος» αστικός ιστός.
Παραθέτουμε μέρος από το σκεπτικό της απόφασης:
«Η σημασία που έχει για τον άνθρωπο, σήμερα ειδικά, η διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου είναι κάθε δέντρο, είναι μάλλον δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις. Ο γνώμονας κάθε σχετικής ενέργειας για τους φορείς που είναι εντεταλμένοι με την προστασία του πρέπει να είναι η διάσωση και όχι η καταστροφή του. Η ενδόμυχη αιτιολογία λήψεως των αποφάσεων υλοτόμησης, που είναι ότι οποιαδήποτε ενέργεια προς διάσωση δέντρου απορρίπτεται εξαρχής ως κοστοβόρα, χρονοβόρα ή ενοχλητική δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Σε κάθε περίπτωση πιθανολογήθηκε ότι η απορρέουσα από τον κανονισμό πρασίνου του Δήμου υποχρέωση να αντικαθιστά «άμεσα» κάθε δέντρο που υλοτομείται με άλλα δύο δέντρα, δεν μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα εφόσον σχετικές μελέτες δεν έχουν συνταχθεί. Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η υλοτομία των δέντρων «για λόγους επικινδυνότητας» χωρίς την κατά τον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο τεκμηρίωση αυτής καθώς και χωρίς την εξάντληση των δυνατοτήτων διάσωσής τους, είναι πράξη η οποία έρχεται σε αντίθεση με την εκπορευόμενη από το Σύνταγμα, τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς νόμους και το καταστατικό των αρμοδίων υπηρεσιών υποχρέωση προστασίας του κοινωνικού αγαθού του περιβάλλοντος.»
Ο Γιάννης Κουριαννίδης υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ”Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική” που ανάρτησε το ανωτέρω κείμενο, χαρακτηρίζει ως «δενδροκομικό Άουσβιτς» την κοπή των δέντρων και τονίζει στη συνέχεια «Με βάση το ανωτέρω συγκλονιστικό σκεπτικό αυτής της απόφασης, οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης και η Διοίκηση θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να μας καταθέσουν τις ανά δένδρο μελέτες οι οποίες έχουν συνταχθεί και κρίνουν επιβεβλημένο αυτό το «δενδροκομικό Άουσβιτς», καθώς και τις μελέτες για την αντικατάσταση των δένδρων που κόβονται. Υπάρχουν αυτές οι μελέτες ή απλώς με μια και μόνο εισήγηση της υπηρεσίας αποφασίζεται η κοπή των δέντρων από την (υβριδική) πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου»;
Ο Σύλλογος Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ», διοργανώνει στο Μέγαρό του, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 και…
Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας έγινε στα επικίνδυνα σημεία του οδικού…
Όσοι παρακολούθησαν το τελευταίο (δια ζώσης) Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων άκουσαν τον αντιδήμαρχο Οικονομικών…
Αύριο, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Βουλευτικού, θα διεξαχθεί…
Γράφει ο Παναγιώτης Μυργιώτης Ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας την 11η Ιουνίου 1941 δημιουργεί τις βάσεις…
γράφει η Ντίνα Καλομοίρα Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση…