Έλεγχος από τη νόμιμη ανεξάρτητη αρχή του δημοσίου και όχι (Δήμαρχε) από καλοπληρωμένο εξαρτώμενο εξωτερικό συνεργάτη

139

Οφειλόμενη απάντηση στον κ. Δήμαρχο Πύργου.

Πάνω που είχαμε την πεποίθηση ότι δεν θ’ ασχοληθεί με τους υπαλλήλους τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, ο κ. Δήμαρχος Πύργου μας διέψευσε και ξαναχτύπησε πάλι.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30-5-2023, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά σ’ ένα από τα γνωστά του παραληρηματικά ξεσπάσματα, συνοδευόμενο από ψεύδη και μισές αλήθειες, στους υπαλλήλους του δήμου, τον Σύλλογο εργαζομένων και στον Πρόεδρο του Συλλόγου προσωπικά.

Αναφέρθηκε σε υπαλλήλους που δεν επιθυμούν τον έλεγχο, σε υπαλλήλους που φοβούνται τα συστήματα ελέγχου, σε υπαλλήλους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Αλήθεια ποιόν έλεγχο εννοεί άραγε; Ποια συστήματα ελέγχου; Ποιοι υπάλληλοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους κατά τον κ. Δήμαρχο;

Μήπως εννοεί τον εσωτερικό έλεγχο των έωλων αποτελεσμάτων του καλοπληρωμένου εξωτερικού του συνεργάτη, που στοχοποιεί επιλεκτικά και αδίκως ανεπιθύμητους στη δημοτική αρχή συναδέλφους;

Είναι ηθικό ότι,  ο Δήμαρχος ανέθεσε σε εξωτερικό συνεργάτη στις 30/11/2021 τον εσωτερικό έλεγχο για 15 περίπου ημέρες, με εκπαίδευση προσωπικού, ποσού 24.000,00 € (1.600 € ημερησίως!!!!!) ;

Μάλιστα το έτος 2022, ενώ είχε προηγηθεί η ανωτέρω εκπαίδευση προσωπικού με εκταμίευση από το ταμείο του Δήμου ποσού 7.200,00 €,  ανέθεσε πάλι στον ίδιο εξωτερικό συνεργάτη τον εσωτερικό έλεγχο αυξάνοντας το ποσό κατά 50%, ήτοι 37.000,00 €, χωρίς να αιτιολογεί την εξαιρετική περίπτωση, χωρίς να λάβει υπόψη του την αρχή της οικονομικότητας αφού είχε ήδη ακριβοπληρώσει την εκπαίδευση του προσωπικού, χωρίς να λάβει μέριμνα ώστε ο εκπαιδευόμενος υπάλληλος να λάβει την δέουσα πιστοποίηση ελεγκτικής επάρκειας και  χωρίς έρευνα αγοράς σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1 εδ. 31 του Ν. 4412/16 όπως ίσχυε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μόλις μόνο δύο ερωτήσεις πληρώθηκε  ο εξωτερικός συνεργάτης με το ποσό των 9.720,00 € από τα χρήματα του Δήμου (4.860,00 για κάθε ερώτηση !!!!!!!).

Και το 2023 εκ νέου ανάθεση στον ίδιο εξωτερικό συνεργάτη, με το ίδιο ποσό 37.000,00 €.

Προφανώς αυτό το είδος ελέγχου επιθυμεί ο κ. Δήμαρχος.

Ο εσωτερικός έλεγχος θεσπίστηκε από το νομοθέτη, για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους αυθαίρετης υλικής αφαίρεσης ή καταστροφής της περιουσίας του, απεμπόλησης από αυτόν δημόσιων αξιώσεων σε βάρος τρίτων, ανάληψης από αυτόν δημόσιων υποχρεώσεων χωρίς δυνατότητα εκπλήρωσης, μη σύννομης χορήγησης από τον φορέα δικαιωμάτων υπέρ τρίτων, μη σύννομης εκταμίευσης από τον φορέα δημοσίου χρήματος ή διάθεσης δημόσιας περιουσίας χωρίς εγγύηση επίτευξης του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Αλίμονο, εάν ο σύλλογος που προστατεύει τους υπαλλήλους του, δεν συντάσσεται υπέρ αυτού του ελέγχου. Του ελέγχου όπως έχει θεσπίσει ο νομοθέτης με κριτήρια, κανόνες και σύμφωνα με την αρχή της οικονομικότητας και όχι με τα ανώτατα ποσά της απευθείας αναθέσεως όπως κάθε φορά ισχύουν. Επανειλημμένως σας έχουμε ζητήσει να διενεργηθεί έλεγχος από τη νόμιμη ανεξάρτητη αρχή του δημοσίου και όχι από καλοπληρωμένο εξαρτώμενο εξωτερικό συνεργάτη.

Διαλαλείτε συνέχεια κ. Δήμαρχε ότι κάποιοι φοβούνται τον έλεγχο. Πόσο άτοπος ό ισχυρισμός !!!!

Αλήθεια, τι έχουμε ακόμα να φοβηθούμε όταν τα τελευταία 15 χρόνια ο Δήμος Πύργου, έχει γίνει, όχι ένα απέραντο εργοτάξιο, αλλά ένα απέραντο πεδίο διενέργειας ελέγχων από οικονομικές και δικαστικές αρχές. Δεν υπάρχει τιμολόγιο και χρηματικό ένταλμα που να μην έχει ελεγχθεί άπειρες φορές. Είναι της μόδας βλέπετε ο κάθε νέος Δήμαρχος να ελέγχει τα πεπραγμένα του προηγούμενου, ώστε να τον κρατά όμηρο για τις επόμενες εκλογές. Στο τέλος όμως ποιοι την πληρώνουν πάντα; Μα φυσικά οι υπάλληλοι. Οι αιρετοί ως συνήθως με μια νομοθετική ρύθμιση που ψηφίζεται εν μια νυκτί στη βουλή καθίστανται άμοιροι ευθυνών και μόνο οι υπάλληλοι πλήττονται οικονομικά και ηθικά, μπαίνοντας σε διαδικασίες πολύχρονων δικαστικών αγώνων. Εμείς ούτε απευθείας αναθέσεις κάνουμε, ούτε συμβάσεις υπογράφουμε. Όμως οι συνάδελφοι των επιτροπών, προμηθειών και έργων έχουν βεβαρυμμένο έργο να επιτελέσουν, αφού όχι μόνο ορίζονται αναγκαστικά, αλλά πολλές φορές και χωρίς να διαθέτουν το ανάλογο γνωστικό αντικείμενο. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και μαζί με τους συναδέλφους της Οικονομικής Υπηρεσίας, θα πρέπει να μην υπογράφουν ότι παράνομο βλέπουν και σε περίπτωση που τους ασκούνται πιέσεις να απευθύνονται στο Σύλλογό μας.  

Επομένως κ. Δήμαρχε το να μη θέλει κάποιος τον έλεγχο ή να εκτελέστει ένα  έργο με τον τρόπο που εσείς θέλετε να διενεργήσετε, δεν σημαίνει ότι αυτός έχει κάτι να κρύψει ή φοβάται, όπως ηθελημένα παρερμηνευτικά δηλώνετε, πετώντας κατά την προσφιλή σας τακτική τις ευθύνες στους άλλους.

Στόχος του συλλόγου μας μεταξύ άλλων, είναι η προφύλαξη των συναδέλφων μας και η διαφύλαξη του δημοσίου χρήματος.

Είναι ειρωνικό να ισχυρίζεστε ότι τάχα μου εσείς, προστατεύετε τους υπαλλήλους, όταν σεις ο ίδιος αναφέρετε ότι 15 άτομα παραπέμπονται κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις, (12 είναι το σωστό), ενώ η παραπομπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento”, έγινε κατόπιν δικών σας ενεργειών και εγκλήσεων και του πρώην Γ.Γ. του δήμου. Ήταν γνωστό άλλωστε στην τοπική κοινωνία.

Λησμονείτε έντεχνα βέβαια για άλλη μια φορά να αναφέρετε πόσοι από τους κατηγορουμένους αποτελούν και στενούς σας συνεργάτες.

Διευκρινίζουμε ότι το δημοσιευθέν κείμενο με τις κατηγορίες, αποτελεί την πρόταση του κ. Εισαγγελέα προς το Δικαστικό Συμβούλιο που θ’ αποφασίσει για την απαγγελία ή όχι των κατηγοριών.

Είναι δε απορίας άξιο πως το κείμενο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα για να σπιλώνονται άτομα, οικογένειες και προσωπικότητες και να εκφοβίζονται οι υπάλληλοι, πριν καν τους απαγγελθούν κατηγορίες και πριν καταδικαστούν.

Ο Σύλλογός μας δηλώνει ότι θα στηρίξει και αυτόν τον αγώνα και θα σταθεί δίπλα στους συναδέλφους μας, εν ενεργεία ή μη, διότι έχουμε την πεποίθηση ότι αφενός μεν είναι αθώοι, αφετέρου διαπομπεύονται άδικα όντες θύματα εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων.

Ας μη χαίρεται κανείς διότι για τη δική σας θητεία και τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, τόσο εσείς κ. Δήμαρχε, όσο και οι συνάδελφοί μας, δυστυχώς, θα κριθείτε μετά από δέκα χρόνια περίπου.

Όσον αφορά τις προσωπικές αιχμές σας κατά του Προέδρου του Συλλόγου εργαζομένων κ. Γαρύφαλλου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν παριστάνει τον Πρόεδρο όπως ειρωνικά αναφέρετε, αλλά διατελεί επί 23 συναπτά έτη Πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων, με ποσοστά εκλογής και συμμετοχής στις εκλογές άνω του 80%, διατελεί αντιπρόσωπος στην ΠΟΕ – ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ, έχει διακριθεί για την πολυσχιδή δράση του και τους ουσιαστικούς πολύχρονους αγώνες του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του δημοσίου συμφέροντος και γι’ αυτό ο Σύλλογός μας και ο Πρόεδρός του προσωπικά, χαίρουν πανελλήνιας αναγνώρισης.

Κλείνοντας επειδή μεταξύ άλλων αναφέρατε ότι στο Σύλλογό μας δεν διενεργούνται Δ.Σ. αλλά  αποφασίζουν μόνοι ο Πρόεδρος  με τον Γ.Γ. του Συλλόγου – αν και δε γνωρίζουμε από πού αντλείτε αυτές τις ψευδείς πληροφορίες – σας επισημαίνουμε ότι όχι μόνο διενεργούμε Δ.Σ., αλλά η πλειοψηφία των αποφάσεών σε ποσοστό άνω του 90% είναι ομόφωνες, τα πρακτικά δε του Συλλόγου μας είναι διαθέσιμα στον κάθε ενδιαφερόμενο.

Για του λόγου το αληθές, εφόσον το επιθυμείτε κι εσείς, δεν θα παραλείψουμε να σας καλέσουμε να παραστείτε στο επόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Ίσως έτσι αντικρύσετε έστω για μια φορά κατάματα την αλήθεια κ. Δήμαρχε.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                          ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ