Μνημόσυνο στο Άργος για τους προσκόπους του Αϊδινίου και των Σωκίων

54

Αύριο, Κυριακή 18 Ιουνίου 2023, στον Ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου στο Άργος μετά το πέρας της πρωινής θείας

λειτουργίας θα τελεστεί μνημόσυνο για τους προσκόπους του Αϊδινίου και των Σωκίων που σκότωσαν οι Τούρκοι του Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και υπέρ των εκλιπόντων Αργείων προσκόπων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 18.30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, θα παρουσιαστούν τα γεγονότα του Αϊδινίου μέσα από μια σύντομη και ενημερωτική παρουσίαση.

 

Η σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου από τους Τσέτες

Το Αϊδίνιο είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Μικράς Ασίας, στη νοτιοδυτική ακτή της Τουρκίας, ανάμεσα στις επαρχίες Σμύρνης και Μούγλων. Απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό στις 14 Μαΐου 1919. Την περίοδο εκείνη η πόλη αριθμούσε 35.000 κατοίκους από τους οποίους οι 8.000 ήταν Έλληνες. Η ελληνική κοινότητα της πόλης έλεγχε το εμπόριο και διέθετε σχολεία, νοσοκομεία καθώς και τον περίφημο φιλολογικό σύλλογο «Μέλισσα» που διατηρούσε και βιβλιοθήκη και φιλαρμονική εταιρεία.

Έναν μήνα μετά, στις 15 Ιουνίου 1919, ο ελληνικός στρατός, δέχτηκε επίθεση από Τούρκους Τσέτες και υποχώρησε. Εγκατέλειψε το μαρτυρικό Αϊδίνιο αφήνοντας τους προσκόπους να το υπερασπιστούν και να φροντίσουν τα γυναικόπαιδα, τους ανήμπορους και τους τραυματίες, επί τρεις ημέρες, κατά τις οποίες συντελέστηκε γενική σφαγή του χριστιανικού πληθυσμού και των Προσκόπων που βρίσκονταν στην πόλη.

Σφαγέας των Προσκόπων του Αϊδινίου, στις 18 Ιουνίου 1919, ήταν ο αρχηγό των Τσετών, Αντνάν Μεντερές. Ο άνθρωπος που ως πρωθυπουργός της Τουρκίας, στα Σεπτεμβριανά του 1955, οργάνωσε τον αφανισμό του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

Η σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου θεωρείται η πιο αιματηρή πτυχή του παγκόσμιου Προσκοπισμού. Ο ελληνικός στρατός ανακατέλαβε την πόλη του Αϊδινίου τρεις ημέρες μετά και την εγκατέλειψε οριστικά κατά τη γενική αποχώρησή του από τη Μικρά Ασία, τον Αύγουστο του 1922.