Ποιους υποψήφιους από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προτιμούν οι ψηφοφόροι στην Αργολίδα. Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr

Ο Γιώργος Γαβρήλος από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο Γιάννης Ανδριανός από τη Νέα Δημοκρατία είναι οι υποψήφιοι που δείχνουν να συγκεντρώνουν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των σταυρών που θα βάλουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων τους. Στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, τα πράγματα όπως δείχνει η ίδια έρευνα η έδρα θα παιχτεί μεταξύ Ανδρέα Πουλά και Τάσου Χειβιδόπουλου.

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η  έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των τάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις βουλευτικές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν  σχετικής πρόσκλησης στα μέσα  κοινωνικής. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 24 έως 28 Απριλίου2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1418 ερωτηματολόγια, δείγμα το οποίο δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσής του με χρήση της δειγματοληψίας ευχέρειας (conveniencesampling). Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Οι επιλογές των ψηφοφόρων των τριών αυτών κομμάτων, σύμφωνα με την έρευνα καταγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται άνετη υπεροχή του εκλεγμένου και το 2019 βουλευτή Γιάννη Ανδριανού, του  οποίου η εκλογή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη λόγω  και  της μεγάλης διαφοράς στη σταυροδοσία και από την προηγούμενη αναμέτρηση. Δεδομένης της κατανομής των  εδρών μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων και στις  εκλογές  του 2019, θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΔ θα λάβει μόνο μία έδρα.

Ποσοστό % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ

για καθέναν υποψήφιο Αργολίδας

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 26%

ΤΑΝΤΑΡΟΥ-ΚΡΙΓΓΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ 14%

ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 12%

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ 10%

ΜΠΟΥΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 8%

Δεν θα επιλέξω πρόσωπο, θα ψηφίσω κόμμα 18%

ΔΞ/ΔΑ12%

 

ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σαφές προβάδισμα του κ. Γαβρήλου, ο οποίος είχε έρθει  δεύτερος  σε  σταυρούς  στις  εκλογές  του  2019,  πίσω  από  τον  εκλεγμένο  βουλευτή  κ. Γκιόλα, ο οποίος ωστόσο δεν θα είναι υποψήφιος στις φετινές εκλογές. Ο κ. Γαβρήλος καταγράφεται να διευρύνει σημαντικά το ακροατήριό του, καθώς συγκεντρώνει το 46% των σταυρών έναντι 25% των σταυρών του κόμματος που είχε συγκεντρώσει το 2019.

Ποσοστό % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

για καθέναν υποψήφιο Αργολίδας

ΓΑΒΡΗΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 46%

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΤΑΚΗΣ 28%

ΣΚΟΥΡΤΗ ΒΙΒΗ 16%

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 4%

ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ 2%%

Δεν θα επιλέξω πρόσωπο, θα ψηφίσω κόμμα 4%

ΔΞ/ΔΑ 0%

 

ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφεται σαφής υπεροχή κάποιου υποψηφίου, καθώς ο νυν βουλευτής κ. Πούλας φαίνεται να συγκεντρώνει το 36% των σταυρών και ο  κ. Χειβιδόπουλος το 31%.

Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ θα λάβει μία από τις τρεις έδρες  της  περιφέρειας,  ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υποψηφίων αναμένεται έντονος και μάλλον ανοιχτός, καθώς μέχρι τη στιγμή διεξαγωγής της έρευνας δεν είχαν δημοσιοποιηθεί τα υπόλοιπα ονόματα του ψηφοδελτίου με συνέπεια να μην είναι  εφικτή η καταγραφή προτιμήσεων για  τα άλλα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος και η επίπτωση που αυτή η εξέλιξη θα έχει στο ποσοστό σταυρών που θα  λάβουν οι  κ.κ. Πούλας και  Χειβιδόπουλος. Δεν είναι εφικτή η ανάλυση της σταυροδοσίας ανά  δημογραφικό χαρακτηριστικό για το ψηφοδέλτιο του  ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος.

Ποσοστό % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

για καθέναν υποψήφιο Αργολίδας

ΠΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 34%

ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 31%

ΨΥΧΟΓΥΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 25%

Δεν θα επιλέξω πρόσωπο, θα ψηφίσω κόμμα 7%

ΔΞ/ΔΑ 3%

 

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Με πρωταγωνιστή τον Αδρακτά το Δημ. Συμβούλιο Άργους – Μυκηνών

Με πρωταγωνιστή τον αντιδήμαρχο Κων. Αδρακτά, που εισηγείται τα 7 από τα 8 προς συζήτηση…

% μέρες πρίν

Περιμένοντας την επιστροφή της Κασσάνδρας

της Θέκλας Μεταξά Πέρασαν χρόνοι χιλιάδες, και η Κασσάνδρα που είχε πιει άφθονο νερό της…

% μέρες πρίν

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ζητά Γραμματέα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας (ΙΣΑ) επιθυμεί να προσλάβει υπάλληλο για γραμματειακή υποστήριξη, σε έμμισθη θέση,…

% μέρες πρίν

Αύριο στο Τολό το μεγάλο ντέρμπι του Πανναυπλιακού για την άνοδο στην Γ Εθνική (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Πανναυπλιακός φιλοξενεί αύριο Κυριακή 12 Μαΐου στις 17:00 την ομάδα του Κερατσινίου στα πλαίσια…

% μέρες πρίν

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Οι τιμές κατέρρευσαν, οι Παραγωγοί αγωνιούν

Η ΔΕΣΑ (Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας) διοργανώνει σύσκεψη με προσκεκλημένους τους Βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας την Τρίτη 14 Μαΐου…

% μέρες πρίν