Από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Μωάμεθ τον Πορθητή στον Σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν

89

Ο Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Δραγάσης Παλαιολόγος (8 Φεβρουαρίου 1405 – 29 Μαΐου 1453) ήταν ο τελευταίος βασιλεύων Ρωμαίος (Βυζαντινός) αυτοκράτορας, ως μέλος της δυναστείας των Παλαιολόγων αλλά και ο πρώτος και τελευταίος αυτοκράτορας που πήρε τον τίτλο “Βασιλεύς των Ελλήνων“, από το 1449 έως το θάνατό του που έπεσε μαχόμενος κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453). Μετά το χαμό του ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έγινε θρυλική μορφή της ελληνικής λαϊκής παράδοσης ως ο «Μαρμαρωμένος βασιλιάς».

Ο Μωάμεθ Β΄ (30 Μαρτίου 1432 – 3 Μαΐου 1481), κοινώς γνωστός ως Μωάμεθ ο Πορθητής  ήταν Οθωμανός Σουλτάνος, ​​που κυβέρνησε από τον Αύγουστο του 1444 ως το Σεπτέμβριο του 1446 και αργότερα από το Φεβρουάριο του 1451 ως το Μάιο του 1481. Κατά την πρώτη βασιλεία του νίκησε τη σταυροφορία με επικεφαλής τον Ιωάννη Ουνυάδη, όταν οι ουγγρικές εισβολές στη χώρα του παραβίασαν τους όρους της Συνθήκης του Σέγκεντ. Όταν ο Μωάμεθ Β’ ανέβηκε ξανά στο θρόνο το 1451 ενίσχυσε το Οθωμανικό ναυτικό και έκανε προετοιμασίες για να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία 21 ετών κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη και έθεσε τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Μετά την κατάκτηση ο Μωάμεθ διεκδίκησε τον τίτλο του Καίσαρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας , με βάση το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν η έδρα και η πρωτεύουσα της επιζήσασας Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την καθιέρωσή της το 330 μ.Χ. από τον Αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνo.  Η αξίωσή του αυτή αναγνωρίστηκε μόνο από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Παρ’ όλα αυτά ο Μωάμεθ Β’ θεωρούσε το Οθωμανικό κράτος ως συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για το υπόλοιπο της ζωής του, θεωρώντας τον εαυτό του ότι “συνέχιζε” την Αυτοκρατορία παρά την “αντικατέστησε”.

Ως νέος Μωάμεθ ο Πορθητής αναμένεται να εισέλθει σήμερα το πρωί της 29 Μαϊου 2023, στην Αγία Σοφία ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του με ποσοστό που άγγιξε το 52%. Ανήμερα της θλιβερής επετείου της Άλωσης της Πόλης, πριν από 570 χρόνια, η προσευχή του Τούρκου προέδρου στην Αγία Σοφία, που επι των ημερών του επαναλειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος, αναμένεται να συνδυαστεί με μια φαντασμαγορική φιέστα από αυτές που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) επιχειρώντας να παρουσιάσει τον Ερντογάν ως νέο … Πορθητή. Αφήγημα, που όπως προέκυψε και από το αποτέλεσμα της κάλπης, ενστερνίζεται μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας, παρόλο που ζει στα όρια της φτώχειας.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ήδη οι πιστοί ξεκίνησαν να προσέρχονται στην Αγία Σοφία για την πρωινή προσευχή, για να τιμήσουν την επέτειο της Άλωσης αλλά και να πανηγυρίσουν την επανεκλογή Ερντογάν.