ΝΤΡΟΠΗ! Στην ανάπλαση της οδού Αιγίου περιφρόνησαν τα δικαιώματα των Τυφλών. Οι ευθύνες του δημάρχου Δημ. Κωστούρου

561

Η νομοθεσία των έργων ανάπλασης είναι σαφής. Κανένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατασκευάζεται αν δεν έχουν προβλεφθεί ειδικοί διάδρομοι για τους τυφλούς και ειδικές ράμπες πρόσβασης για τους ανάπηρους.

Είναι μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση που έχει ενσωματωθεί ως υποχρέωση των Μελετητών και των Δημάρχων για να τους υποχρεώσουν να επιδεικνύουν τον προσήκοντα σεβασμό στους ανάπηρους. Ιδιαίτερα, προς τους Δημάρχους εκείνους που δεν αισθάνονται, στο βάθος της καρδιάς τους, ότι οι ανάπηροι συμπολίτες μας δικαιούνται το ίδιο δικαίωμα στην προσβασιμότητα, με όλους τους Δημότες.

Το πολυδιαφημισμένο έργο της ανάπλασης της οδού Αιγίου, είναι ένα ακόμη παράδειγμα έργου που ένας δήμαρχος το κατασκευάζει για να το κατασκευάσει (προσδοκώντας τα όποια πολιτικά και εκλογικά οφέλη) χωρίς να ενδιαφέρεται για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι και κυρίως το ότι στερεί την δυνατότητα να αξιοποιήσουν το έργο οι Τυφλοί και οι Ανάπηροι συμπολίτες μας.

Είτε από ουσιαστική αδιαφορία είτε από αδυναμία παρακολούθησης των υπηρεσιών του, στην Ανάπλαση του τμήματος της οδού Αιγίου (που μοστράρεται κάθε τόσο μέσα από τα φιλικά του ΜΜΕ) τοποθετήθηκαν μεν διάδρομοι όδευσης των Τυφλών πλην όμως έχουν καταστεί εκ κατασκευής άχρηστοι καθώς η συνέχειά τους διακόπτεται από την εγκατάσταση μεταλλικών φρεατίων για επίσκεψη υπογείων αγωγών.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ναυπλιέων, των οποίων την ευθύνη καθοδήγησης και ελέγχου έχει κρατήσει για τον εαυτό του ο απερχόμενος δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος, αδιαφόρησαν κατά την πορεία κατασκευής του έργου.

«Δεν το είχαν μέσα τους. Δεν το ένοιωθαν» είπε κάποιος κάτοικος της περιοχής, στον δημοσιογράφο που απαθανάτισε την θλιβερή πραγματικότητα η οποία ακυρώνει κάθε απόπειρα προσβασιμότητας των τυφλών σε ένα περίπατο ανακούφισης από την απομόνωσή τους. Προκύπτουν ευθύνες!

Πολιτικές (κακοδιοίκηση).

Ηθικές (απουσία ενδιαφέροντος ψυχής για τις ανάγκες των αναπήρων συμπολιτών μας).

Οικονομικές (Ποιος θα επιβαρυνθεί τις δαπάνες αποκατάστασης, αν αυτή μπορεί να υπάρξει).

Διοικητικές (Ποιος θα ελέγξει τον αιρετό υπεύθυνο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ναυπλιέων), όταν ο Δήμαρχος με απόφασή του έχει κρατήσει για τον εαυτό του ΚΑΙ αυτή την αρμοδιότητα;

Να σημειώσουμε ότι το πολύπαθο έργο της Ανάπλασης της οδού Αιγίου έχει απασχολήσει πολλές φορές τα ΜΜΕ της Αργολίδας που έχουν φιλοξενήσει τοποθετήσεις –διαμαρτυρίες και επισημάνσεις.

Με το θέμα της παραβίασης του δικαιώματος των Τυφλών, είναι ενήμερος, προσωπικά, ο απερχόμενος δήμαρχος, έχει επιδείξει ενδιαφέρον ο Σύλλογος Τυφλών και πολλοί έγκριτοι Δημότες, χωρίς όμως καμία αλλαγή ή απάντηση.

Η πιο πρόσφατη επίδειξη ενδιαφέροντος με υποβόσκουσα την έννοια της διαμαρτυρίας, έγινε από τον Ναυπλιώτη Δικηγόρο Κωνσταντίνο Σταθογιαννόπουλο ο οποίος κατέθεσε σχετικό έγγραφο, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο και διατυπώνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα  για τα οποία και προκύπτει η απαίτηση της δημόσιας απάντησης.

Η ΑΙΤΗΣΗ- ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΤΑΘΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

κοιν. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

ΑΙΤΗΣΗ- ΑΝΑΦΟΡΑ

Κωνσταντίνος Σταθογιαννόπουλος του Αθανασίου, δικηγόρος, κάτοικος Ναυπλίου, Σιδηράς Μεραρχίας 15. ΑΦΜ 046699577 – ΔΟΥ Ναυπλίου.

Ναύπλιο, 07/04/2023

Θέμα: Κατασκευή Οδηγών Διέλευσης Τυφλών στην οδό Αιγίου Ναυπλίου.

Κωνσταντίνος Σταθογιαννόπουλος -Δικηγόρος

Σε πρόσφατη αυτοψία στο επί της οδού Αιγίου εκτελούμενο δημοτικό έργο διαπιστώθηκε ότι επί των κατασκευασθέντων οδηγών διέλευσης τυφλών υπάρχουν φρεάτια με αποτέλεσμα να μην είναι οι οδηγοί ανεμπόδιστοι, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Το γεγονός αυτός ετέθη και προφορικά σε όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι δήλωσαν άγνοια προς το γεγονός αυτό και υποσχέθηκα ότι θα το εξετάσουν.

Στη συνέχεια με το έγγραφο με αριθμ. πρωτ. 33/05.04.2023 στην Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Πελ/νησου , που εδρεύει στο Ναύπλιο, οδ, Γ. Μηναίου 15, γνωστοποιήθηκε το παραπάνω ζήτημα, ο δε Πρόεδρος Παναγιώτης Βαμβακάς, παρουσία και άλλων μελών διαβεβαίωσε ότι η Ένωση θα επιληφθεί του θέματος, το οποίο έκρινε σοβαρό, προφορικά αφενός στον υπεύθυνο του Δήμου Ναυπλιέων κι αφετέρου εγγράφως προς το ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, έτσι έστω να εκφράσουν την ανησυχίας τους για την προσήκουσα παραλαβή του έργου με τα παραπάνω αναφερόμενα εμπόδια στους οδηγούς διέλευσης τυφλών.

Με την παρούσα, καθώς ως δημότης του Δήμου Ναυπλιέων και δικηγόρος αιτούμαι να απαντήσετε στα εξής :

  1. Αν η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, που παρέλαβε ο Δήμος Ναυπλιέων και σύμφωνα με αυτήν εκτελείται, περιλαμβάνει τα φρεάτια πάνω στους οδηγούς διέλευσης κι αν έχουν ληφθεί υπόψη το άρθρο 9 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, τα άρθρα 5 παρ,2,3 και 12, παρ.5 της ΕΣΔΑ, και oΝ.4Ο67/212 που ορίζει τον τρόπο εκτέλεσης έργων για ΑμεΑ,.
  2. Αν υπήρξε τροποποίηση σε αυτήν εγκεκριμένη από τον αρμόδιο φορέα.
  3. Η δε φημολογούμενη επικάλυψη των φρεατίων με πρόσθετα υλικά τηρεί τους όρους ασφάλειας και ποιόν θα επιβαρύνει οικονομικά;
  4. Αν η παράδοση του έργου από τον εργολάβο και η αποδοχή του έργου από το Δήμο Ναυπλιέων θα είναι η προσήκουσα, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω με τις διαπιστωμένες κακοτεχνίες και τις τυχόν επικαλύψεις αυτών κατά το χρόνο παράδοσης και παραλαβής.

Ο αιτών

Κωνσταντίνος Σταθογιαννόπουλος