“Η επέλαση της Άνοιξης”:  Έκθεση με ανθογραφίες της Χάρις Τσεκούρα στο Ναύπλιο

67

Έκθεση ζωγραφικής με ανθογραφίες της Χάρις Τσεκούρα με τίτλο “Η επέλαση της Άνοιξης” παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο “Vasiliki-gellerie d’ art” στο Ναύπλιο (Σταϊκοπούλου 50 και Φαβιέρου 1). Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 19 Απριλίου και θα λειτουργεί 7μμ-10μμ. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 8 Απριλίου, στις 8μμ.

Όπως αναφέρει η δημιουργός Χάρις Τσεκούρα:

«Τα ΑΝΘΗ υμνήθηκαν από αρχαιοτάτων ετών. Αγαπήθηκαν από τους ανθρώπους σε όλα τα πλάτη της γης. Τα καλλιέργησαν, τα κέντησαν στα ρούχα τους, τα ζωγράφισαν στα οικιακά τους σκεύη, στους τοίχους των σπιτιών τους. Ομόρφυναν την καθημερινότητά τους. Οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν απ’ αυτά: Τα σκάλισαν σε πέτρες, σε μάρμαρα. Έκαναν κοσμήματα σε χρυσό και ασήμι. Τα συναντούμε σε όλους τους λαούς. Στους Πέρσες, Έλληνες, Αιγύπτιους, Λατίνους, Άραβες, Κινέζους μέσα από τους ποιητές που έγραψαν γι’ αυτά. Οι ζωγράφοι της Αναγέννησης ύμνησαν τα χρώματα και το άρωμά τους.

Τον 19ο αιώνα οι Ρομαντικοί τους προσέδωσαν μυστικούς κώδικες επικοινωνίας. Τα χρώματά τους έγιναν σύμβολα ευγενικών συναισθημάτων ως προς το ερωτικό πάθος, ανταλλάσσοντας λουλούδια αντί επιστολών. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα δήλωναν τον πόθο και το πάθος. Τα γαρύφαλλα την τρέλα της επιθυμίας. Το αγιόκλημα το μήνυμα «είμαστε πλασμένοι ο ένας για τον άλλον». Η ντάλια το κάλεσμα για επανασύνδεση. Τα άνθη διατήρησαν το συμβολισμό τους έως και σήμερα, όπως ο αμάραντος που συμβολίζει την αιώνια αγάπη, καθώς, ακόμα και αποκομμένος από τη ρίζα του, διατηρεί το χρώμα και το άρωμά του. Η κοσμετολογία μας χάρισε τα υπέροχα αρώματά τους. ΑΝΘΗ! Χάρη σε αυτά διαιωνίζεται η ζωή. Συνοδεύουν τον άνθρωπο από τη γέννηση έως και το τέλος της ζωής του».