Η αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας για τον αποκλεισμό κομμάτων από τις εκλογές

118

Του Χρήστου Μπίσδα

Την Πέμπτη 2-2-2023 κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή η τροπολογία της ΝΔ [1], που έχει ως σκοπό την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του Ηλία Κασιδιάρη και του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες». Η τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Τρίτη 7-2-2023 από την ολομέλεια της βουλής.

Με την υπό ψήφιση τροπολογία η Βουλή θα δώσει το δικαίωμα στο Άρειο Πάγο να απαγορεύει τη συμμετοχή στις εκλογές σε κόμματα, μέλη της διοίκησης (επίσημης ή πραγματικής) των οποίων έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό δικαιοδοσίας για μία σειρά εγκλημάτων. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι πρόκειται για μία φωτογραφική διάταξη που έχει σκοπό να απαγορευθεί η συμμετοχή στις εκλογές του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες» με την δικαιολογία ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι μέλος της επίσημης ή έστω της πραγματικής ηγεσίας του. Από τη μία δηλαδή εκβιάζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης να παραιτηθεί από οποιαδήποτε θέση διοίκησης του κόμματος, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές, και από την άλλη, ακόμα κι αν προβεί σε μία τέτοια ενέργεια, ο Άρειος Πάγος διατηρεί τη δυνατότητα να κρίνει ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης κρύβεται πίσω από την επίσημη διοίκηση του κόμματος και με αυτή τη δικαιολογία να απαγορεύσει την κάθοδο του κόμματος στις εκλογές. Μάλιστα δημοσιογράφοι και πολιτικοί χρησιμοποιούν τον όρο «αχυράνθρωπος» για να περιγράψουν την τύποις διοίκηση του κόμματος πίσω από την οποία θα κρύβεται ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει ότι η διάταξη «είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

*Στο άρθρο 5 του αναθεωρημένου Συντάγματος του 2019 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 211/2019) προβλέπεται ότι «καθένας έχει δικαίωμα […] να συμμετέχει στην πολιτική ζωή της Χώρας εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη». Στην ανωτέρω διάταξη δεν προβλέπεται περιορισμός στη συμμετοχή της πολιτικής ζωής της χώρας λόγω ποινικής καταδίκης οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη. Όταν η υπό ψήφιση τροπολογία θέτει στα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών περιορισμούς που δεν προβλέπονται στο Σύνταγμα δεν είναι αντισυνταγματική; Μήπως δεν πρέπει να μιλάμε για περιορισμό αλλά για προσβολή των πολιτικών δικαιωμάτων; Πόσο συνταγματική θα ήταν μία απόφαση του Αρείου Πάγου περί απαγόρευσης συμμετοχής οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη ή κόμματος στις εκλογές στηριγμένη στην υπό ψήφιση τροπολογία;

*Το 2019 ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» νέος ποινικός κώδικας, ο Ν. 4016/2019 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 95/2019), ο οποίος ισχύει μέχρι σήμερα. Με το νέο ποινικό κώδικα καταργήθηκε η παρεπόμενη ποινή της αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, που προβλεπόταν στον προηγούμενο ποινικό κώδικα. Με απλά λόγια, ο Έλληνας νομοθέτης θεώρησε ότι κανείς δεν πρέπει να στερείται το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας ακόμα κι αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα και αμετάκλητα για οποιοδήποτε αδίκημα. Για τον λόγο αυτόν, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, δεν επιβλήθηκε σ’ αυτόν η ποινή της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Με την υπό ψήφιση τροπολογία, η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να υποκαταστήσει τον ποινικό δικαστή και ουσιαστικά να επιβάλει εκ των υστέρων την ποινή της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων στον Ηλία Κασιδιάρη υπό τον μανδύα απόφασης του Αρείου Πάγου, που στηρίζεται σε διοικητικές διατάξεις περί της ανακήρυξης των συνδυασμών των κομμάτων.

*Βασική αρχή του ποινικού δικονομικού δικαίου είναι το τεκμήριο της αθωότητας. Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει μέχρι να καταδικαστεί κάποιος από ποινικό δικαστήριο τελεσίδικα και αμετάκλητα. Εκτός αν λέγεσαι Ηλίας Κασιδιάρης και είσαι εθνικιστής. Τότε έχεις το «προνόμιο» να ψηφίζεται για σένα τροπολογία, που σου αφαιρεί το δικαίωμα να θεωρείσαι αθώος όταν έχεις ασκήσει έφεση κατά πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης και αναμένεις την εκδίκαση της υπόθεσής σου σε δεύτερο βαθμό. Η υπό ψήφιση τροπολογία θα εφαρμόζεται σε όσους «έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό δικαιοδοσίας», αναιρώντας το τεκμήριο αθωότητας. Έτσι, αν κάποιος αθωωθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα έχει χάσει ανεπιστρεπτί το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές που μεσολάβησαν από την πρωτόδικη καταδίκη του μέχρι την αθώωσή του, γιατί τα κόμματα του «συνταγματικού τόξου» αποφάσισαν ότι δεν συντρέχει το τεκμήριο της αθωότητας. Ο ψηφοφόρος θα έχει χάσει τη δυνατότητα να ψηφίσει ένα κόμμα γιατί κάποιοι αποφάσισαν ότι δεν ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Πόσο συνταγματική και νόμιμη είναι τελικά η τροπολογία;

*Το κερασάκι στην τούρτα είναι το ζήτημα του «αχυρανθρώπου», δηλαδή της ύπαρξης πραγματικής διοίκησης του κόμματος πίσω από την επίσημη διοίκηση που λειτουργεί ως μαριονέττα. Σύμφωνα με την τροπολογία, εφόσον αποδειχθεί η ύπαρξη πραγματικής διοίκησης πίσω από την επίσημη και μέλος της έχει καταδικαστεί για αδίκημα που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, τότε ο Άρειος Πάγος θα απαγορεύσει στο κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές. Η υποκρισία της ΝΔ που προτείνει την τροποποίηση και των κομμάτων που θα την υπερψηφίσουν είναι άνευ προηγουμένου. Κόμματα που εξαρτώνται οικονομικά από τους δανειστές τους, στους οποίους χρωστούν εκατομμύρια Ευρώ, είναι δυνατό να έχουν αυτονομία και να μην έχουν μετατραπεί οι διοικήσεις τους σε «αχυρανθρώπους» των δανειστών τους; Αν ο αποδεδειγμένος δανειστής ενός τέτοιου κόμματος ή κάποιος που αποδεδειγμένα το συνδράμει οικονομικά (βλ. εφοπλιστές, βιομήχανοι) – άρα κάποιος που «κρατά» την ηγεσία του κόμματος – έχει καταδικαστεί πριν από τις εκλογές ή καταδικαστεί μετά από τις εκλογές για αδίκημα που προβλέπεται στην τροπολογία, θα έχει το δικαίωμα ο Άρειος Πάγος να χαρακτηρίζει την επίσημη ηγεσία του κόμματος ως «αχυράνθρωπο» με τα αποτελέσματα που σκοπεύει να επιφέρει η υπό ψήφιση τροπολογία;

 

Από τα ανωτέρω είναι πασιφανές ότι η υπό ψήφιση τροπολογία είναι αντισυνταγματική και φωτογραφική. Ο Ηλίας Κασιδιάρης και το Εθνικό Κόμμα «Έλληνες» στοχοποιούνται λόγω της ιδεολογίας τους, της πολιτικής τους δράσης και της μεγάλης πιθανότητας – αν τελικά συμμετάσχουν στις εκλογές – να περάσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν αρκετούς βουλευτές, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η πρωτόδικη καταδίκη του Ηλία Κασιδιάρη δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την προσβολή των πολιτικών δικαιωμάτων του ιδίου και του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες».

Με τα ανωτέρω νομικά επιχειρήματα και πολιτικές σκέψεις επιχειρείται να καταδειχθεί ο κίνδυνος που διατρέχει ο εθνικιστικός χώρος στο σύνολό του από την αντισυνταγματική, κατά τη γνώμη μου, τροπολογία. Αν περάσει η υπό ψήφιση τροπολογία, που περιορίζει σε μεγάλο βαθμό – αν δεν ακυρώνει απόλυτα – το δικαίωμα των εθνικιστών να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι στο εγγύς μέλλον να υποστούμε περισσότερους περιορισμούς των δικαιωμάτων μας, μέσω διατάξεων που θα  απαγορεύουν την συμμετοχή στην οικονομική ζωή της χώρας εθνικιστών επιχειρηματιών/επαγγελματιών, την συμμετοχή στην κοινωνική ζωή της χώρας εθνικιστικών σωματείων κ.ο.κ. Το ότι δεν αντιδρούν ανοιχτά εθνικιστικοί και πατριωτικοί φορείς (κόμματα, σύλλογοι, ΜΜΕ, ομάδες κλπ) αποτελεί όνειδος. Η απειλή της υπό ψήφιση τροπολογίας κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη επί μήνες πάνω από τα «κεφάλια» του εθνικιστικού χώρου και αυτά τηρούν σιγή ιχθύος. Μπορεί κάποια «πατριωτικά» κόμματα να θεωρούν ότι η μη κάθοδος του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες» στις εκλογές θα τα ωφελήσει, καθόσον τα ίδια θα παρουσιαστούν ως εναλλακτική πρόταση για υποψήφιους και ψηφοφόρους, όμως σε βάθος χρόνου ο περιορισμός των πολιτικών δικαιωμάτων θα αγγίξει και τα ίδια.

Και κάτι τελευταίο: Στις 31-1-2023 βγήκε από το μπαούλο και εμφανίστηκε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο Γ. Καρατζαφέρης[2]. Δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την απαγόρευση συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές και το δικαιολόγησε με τη φράση «προτιμώ ένα ροτβάιλερ στον κήπο παρά μια οχιά μέσα στο σπίτι». Στη συνέχεια, ως καλός δεξιούλης, πρότεινε στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΝΔ. Αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ο Γ. Καρατζαφέρης και το «συνταγματικό τόξο» είναι ότι οι εθνικιστές δεν αποτελούν κατοικίδιά τους, που τα τοποθετούν κατά βούληση στον «κήπο», στο «σπίτι» ή στην «πολυκατοικία» τους. Οι εθνικιστές δεν είναι παραστρατημένα γαλάζια παιδιά που θα γυρίσουν στην δεξιά πολυκατοικία, αν δεν κατεβεί εθνικιστικό κόμμα στις εκλογές. Σε περίπτωση απαγόρευσης της πολιτικής δράσης των εθνικιστών και περιορισμού του δικαιώματος συμμετοχής τους στις εκλογές, όποτε το επιθυμούν οι ίδιοι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεθούν άλλοι τρόποι πολιτικής έκφρασης σε πεδία που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν με τροπολογίες της Βουλής και με προγράμματα κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.

(Αναρτήθηκε για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα kentrofi.gr)

 

Παραπομπές

[1] https://www.naftemporiki.gr/politics/1434738/voyli-katatethike-i-tropologia-mploko-sto-komma-kasidiari/

[2] https://www.youtube.com/watch?v=fbZhKSI7Pz0

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Δεν χρησιμοποιήσαμε φωτογραφία του Ηλία Κασιδιάρη ή το σύμβολο του Εθνικού Κόμματος Έλληνες γιατί στο παρελθόν,  εξ αυτού του λόγου μας επιβλήθηκαν ποινές από το Face book είτε λόγω αλγορίθμου είτε κατόπιν καταγγελίας. Για τον ίδιο λόγο τροποποιήσαμε και τον τίτλο του δημοσιευόμενου άρθρου. (Μία ακόμη ένδειξη του πως αντιλαμβάνονται τη λειτουργία της δημοκρατίας τα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι το κόμμα “Πατριωτική Ένωση –Πρόδρομος Εμφιετζόγλου” έχει αναφερθεί δύο φορές, δημοσίως, κατηγορώντας την επαίσχυντη προσπάθεια αποκλεισμού από τις εκλογές του Ε.Κ. ΕΛΛΗΝΕΣ, παρά την θεωρητική αντίθεση συμφερόντων.