Οι κοινότητες της χώρας ξανά στο «απόσπασμα»

114

Ολοκληρώθηκε(;) το νέο νομοσχέδιο της αυτοδιοίκησης. Η απαξίωση στις κάλπες των κοινοτήτων, δηλαδή στη ψήφο και στη θέληση αυτών που κατοικούν σε κοινότητες, συνεχίζεται.

Άλλο ένα δείγμα ότι η Κεντρική Πολιτική σκηνή δεν δείχνει κανένα σεβασμό στην αυτοδιοίκηση, μας έρχεται από  άλλη μια (αναμενόμενη) «διευκρίνηση» που έγινε νόμος και αφορά τους Προέδρους των κοινοτήτων άνω των 301 κατοίκων.

Πρόεδρος θα είναι ο πλειοψηφών από το ψηφοδέλτιο της νικήτριας Δημοτικής Παράταξης άσχετα εάν αυτή έχει ηττηθεί στην κοινότητα. Δηλαδή η βούληση των μόνιμων κατοίκων (που έχουν και γνώση των πραγμάτων) θα είναι σε δεύτερη μοίρα.

Θα δώσουμε ένα ακραίο παράδειγμα της παράνοιας του νομοθέτη: «Εάν στο χωριό Χ το Α ψηφοδέλτιο(5 τοπικοί υποψήφιοι) πάρει 500 σταυρούς και το Β ψηφοδέλτιο(5 τοπικοί υποψήφιοι) 5-10 σταυρούς, αλλά Δήμαρχος εκλεγεί αυτός που υποστηρίζει το Β ψηφοδέλτιο, τότε Πρόεδρος της κοινότητας γίνεται αυτός που θα πάρει περισσότερους σταυρούς  στο Β ψηφοδέλτιο με 1-2 σταυρούς και όχι ο πλειοψηφών του Α ψηφοδελτίου με πιθανών πάνω από 100-150 σταυρούς…»

Αυτά και άλλα πολλά θα δούμε τον Οκτώβριο του 2023, εφόσον οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν πλέον με το νέο αυτό νομοσχέδιο και με υπέρ-ενισχυμένη αναλογική (43% για αυτοδυναμία σε αυτοδιοικητικές εκλογές- ενώ χρειάζεται μόλις 34-36% για αυτοδυναμία σε Εθνικές εκλογές).

Ο σκοπός και ο στόχος είναι να κοπούν οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί και να υπάρχουν συνδυασμοί που θα τροφοδοτούνται από τα κομματικά μαντριά και μόνο.

Δείτε εδώ:  https://www.airetos.gr/ τη νέα ρύθμιση