Ο Γιάννης Μαλτέζος, ο Δήμος Άργους Μυκηνών, ο Παναγιώτης Νίκας και η Νέα Δημοκρατία

704

Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Σκεφτόμουν πολύ καιρό να γράψω ένα άρθρο για την πολιτική ζημιά που επιφέρει ο Γιάννης Μαλτέζος στον Δήμο Άργους Μυκηνών, στον Παναγιώτη Νίκα και στη Νέα Δημοκρατία. Δεν το έκανα όμως γιατί σκεφτόμουν ότι κάποιος που είναι πολιτικά ελλειμματικός μπορεί και να το εκλάβει ως προσωπική επίθεση. Αυτό δεν ήθελα με κανένα τρόπο να συμβεί γιατί δεν έχω τίποτα να χωρίσω μαζί του αλλά ούτε και πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να προσωποποιεί κάποιος τις πολιτικές του διαφοροποιήσεις.

Τελικά το αποφάσισα γιατί βεβαιώθηκα πως με τα καμώματά του δημιουργεί ανήκεστες βλάβες στις σχέσεις μεταξύ φίλων, και βλάβη των συμφερόντων ή των προοπτικών πολιτικών προσώπων που έχουν συμβάλλει στην ανάδυση του από το βάλτο της έλλειψης πολιτικής προοπτικής.

Ο Γιάννης Μαλτέζος προέρχεται από οικογένεια με ιστορία και παράδοση προσφοράς στην πόλη του Άργους. Όμως, όπως είναι γνωστό, οι κληρονόμοι δεν είναι πάντοτε ισάξιοι ή αντάξιοι των προγόνων τους. Συνήθως είναι κατώτεροι έως πολύ κατώτεροι και σπανίως, εξαιρετικά καλύτεροι.

Στην κατηγορία ότι ως Χωρικός αντιπεριφερειάρχης δεν προώθησε κανένα έργο υπέρ του δήμου Άργους Μυκηνών με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, απαντά με ένα κατάλογο έργων που όμως  αποτελούσαν υποχρεώσεις της περιφέρειας εντός των διοικητικών ορίων του δήμου. Έτσι όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ανάπτυξη του Δήμου και την ένταξη έργων σε άλλο προγραμματισμό. Αντιθέτως, σε άλλους δήμους προωθήθηκαν έργα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ακόμη, στην κατηγορία ότι διχάζει τους Αργείους, με τις δηλώσεις και τις πράξεις του, βάζοντας μπροστά το προσωπικό του συμφέρον (όπως αυτός το εννοεί), απαξίωσε να απαντήσει παρά τα ευρήματα σχετικής πρόσφατης δημοσκόπησης μεγάλης και έγκριτης εταιρίας.

Ο Γιάννης Μαλτέζος, χάρις στην στήριξη που απλόχερα πρόσφεραν ο Δημήτρης Καμπόσος και ο Αντώνης Σαμαράς στον Παναγιώτη Νίκα, κατά τον δεύτερο γύρο της εκλογικής μάχης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκλέχθηκε Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης και διορίσθηκε από τον Παναγιώτη Νίκα ως Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης. Στη συνέχεια πάλι με την υποστήριξη Νίκα, ουσιαστικά διορίσθηκε Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κανένα από αυτά τα αξιώματα δεν θα τα είχε γευτεί αν ο Καμπόσος δεν είχε παλέψει για την εκλογή του Παναγιώτη Νίκα και αν ο Παναγιώτης Νίκας δεν τον είχε διορίσει στις θέσεις που προανέφερα. (Το αν πήγε καλά ή όχι θα το κρίνετε διαβάζοντας το έργο που λέει πως έφερε εις πέρας).

Σήμερα εμφανίζεται να δηλώνει ότι θα διεκδικήσει το δήμο Άργους Μυκηνών (παρά τα όσα επαναλάμβανε στο παρελθόν ότι θα είναι με το Νίκα ως το τέλος).

Ο Γιάννης Μαλτέζος γνωρίζει ότι, αν καταφέρει να φτάσει μέχρι τις δημοτικές εκλογές,  θα έρθει τρίτος ή πιο κάτω. Ξέρει πολύ καλά ότι ο Δημήτρης Καμπόσος θα εκλεγεί  Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο που θα είναι ο κοινός υποψήφιος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Ξέρει ακόμα ότι, ο Καμπόσος θα θεωρήσει υπεύθυνο μιας τέτοιας εξέλιξης τον Παναγιώτη Νίκα που τηρεί στάση “επιτήδειου ουδέτερου”. Και ότι κατόπιν τούτου ο Παν. Νίκας, αν θα είναι υποψήφιος δεν θα τύχει της υποστήριξής του Δημ. Καμπόσου. Αντιθέτως, οι περισσότεροι Σύμβουλοι της παράταξης Καμπόσου θα στραφούν εναντίον του Νίκα ή θα αδιαφορήσουν για την μάχη της Περιφέρειας. Κάτι που θα έχει ως βέβαιο αποτέλεσμα να χαθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου από τη Νεοδημοκρατική διοίκηση.

Ο Γιάννης Μαλτέζος, με αυτά που κάνει και αυτά που λέει δεν πυροβολεί τα πόδια του. Πυροβολεί τον ευεργέτη του Παναγιώτη Νίκα και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που τον ανέδειξαν. Γνωρίζει πολύ καλά ότι, σε τρεις μήνες που θα γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές, κάποιοι Νεοδημοκράτες, θυμωμένοι από την στάση του εκλεκτού του Κυρ. Μητσοτάκη (ως τοιούτος αυτοπλασσάρεται μιλώντας για την υποψηφιότητά του), θα αδρανήσουν ή ακόμα χειρότερα θα στραφούν προς κάποιο άλλο κόμμα ανταποδίδοντας την εναντίον τους δράση του Μαλτέζου. Και ναι μεν η έδρα της Αργολίδας δεν κινδυνεύει αλλά… ΚΑΘΕ ΨΗΦΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΘΕΙ (και θα χαθούν πολλές) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Το Άργος χάνει έργα. Ο Νίκας χάνει φίλους και την Περιφέρεια. Η Νέα Δημοκρατία χάνει ψηφοφόρους, την Πελοπόννησο και ίσως την αυτοδύναμη διακυβέρνηση της χώρας.  

Και όλα αυτά για τα παιδιαρίσματα ενός ανθρώπου που δεν είχε διστάσει (στο παρελθόν) να εκτεθεί υποψήφιος κάτω από την ομπρέλα ενός αριστερού.

Υ.Γ. Θα κάνω και μια αξιολογική κρίση, απευθυνόμενος προς τον Παναγιώτη Νίκα που εκτιμώ και τον Κυρ. Μητσοτάκη που δεν εκτιμώ:

Αξίζουν όλες αυτές οι ζημιές για τα μάτια ενός Μαλτέζου; Ενός ανθρώπου περιορισμένων πολιτικών δυνατοτήτων;