Στο Αίγιο ο «Χαράλαμπος Βιλαέτης», για την Βοστίτσα

25

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 οι τετραήμερες εκδηλώσεις στο Αίγιο για να τιμηθεί η 202η επέτειος από την Ιστορική Μυστική Σύσκεψη της Βοστίτσας, του Ιανουαρίου 1821. Στις φετινές εκδηλώσεις έδωσε το «παρών» άγημα μελών και φίλων του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», με παραδοσιακές φορεσιές και αυθεντικό οπλισμό εποχής, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Η παρουσία προήλθε μετά από πρόσκληση του Συλλόγου ιστορικής αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» και του πρόεδρου του κ. Λάμπη Ψυχογιάννη. Το βράδυ του Σαββάτου έγινε μεγάλη νυκτερινή πομπή στην κεντρική οδό Μητροπόλεως, με συμμετοχή εκατοντάδων αναβιωτών και μελών παραδοσιακών και χορευτικών συλλόγων από όλη  την Ελλάδα. Μετά το πέρας της πομπής δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους Συλλόγους που συμμετείχαν.

Την επομένη, το πρωί της Κυριακής, τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης με την παρουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Ιερωνύμου, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο. Εκ μέρους του Συλλόγου «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κατέθεσε ο πρόεδρός του κ. Φώτης Βερβίτας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με παρέλαση στο κέντρο του Αιγίου, μέσα στις επευφημίες χιλιάδων πολιτών που έδωσαν το παρών. Τον Σύλλογο «Χαράλαμπος Βιλαέτης» συνεχάρη ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος και ευχήθηκε να συνεχιστεί η συνεργασία της περιοχής με την Ηλεία, για την ανάδειξη της Ιστορίας του 1821.

Η Μυστική Σύσκεψη της Βοστίτσας, τον Ιανουάριο του 1821

Τον Ιανουάριο του 1821 επισκέπτεται την περιοχή ο Παπαφλέσσας, με εντολή του ιδίου του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, για να ετοιμάσει το έδαφος για το ξεκίνημα της Επανάστασης. Για τον σκοπό αυτό επί 5 ημέρες, κάτω από την μύτη της τουρκικής εξουσίας, πραγματοποιούνται συσκέψεις στην Βοστίτσα (Αίγιο) στα τέλη του μηνός με παρόντα τον ίδιο (ως εκπρόσωπο της Αρχής της Φιλικής Εταιρείας) και κορυφαίους Ιεράρχες και Προκρίτους από την Αχαΐα και άλλα μέρη της Πελοποννήσου.

Παρά τις διαφανείσες διαφωνίες λόγω των κενών και έντονων ελλείψεων που υπήρχαν στην προετοιμασία του Αγώνα, όλο το κλίμα στην Βοστίτσα οδηγούσε στις επόμενες καθοριστικές κινήσεις, που θα κορυφωθούν τον Μάρτιο του 1821 με την έναρξη και την εξάπλωση της Εθνεγερσίας σε όλον τον Μωριά. Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία των Συλλόγων Ιστορικής Αναβίωσης και συνεργασία τοπικών φορέων της Αιγιαλείας έχει ξεκινήσει η ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της Σύσκεψης της Βοστίτσας, που έχει αποκτήσει πλέον πανελλήνιο χαρακτήρα.