Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας επικροτεί την απόφαση υποχρεωτικής συνταγογράφησης συγκεκριμένων φαρμάκων

61

Με αφορμή την διαπιστούμενη έλλειψη επαρκών ποσοτήτων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των ιώσεων, που ταλαιπωρούν μαθητές και γονείς, ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας επανέρχεται στην ανάγκη ελέγχου της ανεξέλεγκτης πρόσβασης των ασθενών σε διάφορα φάρμακα. Αναφέρεται στο θετικό αποτέλεσμα του περιορισμού χορήγησης αντιβιοτικών και χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργού Υγείας για διάθεσης ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

«Το τελευταίο διάστημα όλοι γινόμαστε αποδέκτες των ελλείψεων φαρμάκων που αποδίδονται στη μεγάλη έξαρση των ιώσεων, στην παγκόσμια κρίση παραγωγής σκευασμάτων, στη μειωμένη τροφοδότηση της ελληνικής αγοράς καθώς και στις παράλληλες εξαγωγές. Το μέτρο της διάθεσης ορισμένων κατηγοριών φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή αποτελεί ωστόσο ένα από τα νέα μέτρα στα οποία προχώρησε ο Υπουργός Υγείας, με σκοπό την πιο δραστική αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας χαιρετίζει αυτή την απόφαση, η οποία αποτελεί μία επιπλέον δικαίωση των θέσεών του αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ήτοι κανένα φάρμακο χωρίς Ιατρική συνταγή.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2020 και μετά από πολλαπλές συντονισμένες  παρεμβάσεις, η χορήγηση των αντιβιοτικών γίνεται πλέον αποκλειστικά με συνταγή ιατρού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατανάλωσης των αντιβιοτικών κατά 18% και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την ανθεκτικότητα των μικροβίων.

Ευελπιστούμε ότι η απόφαση αυτή θα επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων, ώστε αφενός να μειωθεί περαιτέρω η πολυφαρμακία στην χώρα μας και αφετέρου τα φάρμακα να χορηγούνται με επιστημονικά κριτήρια σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΔΩΡΟΒΙΝΗΣ