Νίκος Κοροβέσης: “Η διεθνής τουριστική σκακιέρα απαιτεί εξωστρέφεια, ενημέρωση και γνώση”

27

«Αναβαθμίζεται το τουριστικό μας προϊόν με την ένταξη των τοπικών μας προϊόντων στο παραδοσιακό πρωινό»

Ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, που έχει σαν στόχο να αναδείξει τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής μας καθώς και την γαστρονομική ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την δράση Χορήγησης Σήματος «Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό ΠΔΕ», παρουσίασε χθες σε μια ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη ημερίδα στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νικόλαος Κοροβέσης.  Την ημερίδα παρακολούθησαν πολλοί επαγγελματίες των κλάδων τουρισμού και εστίασης, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος, ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος και μέλη της Δ.Ε του ΕΒΕ.

Στόχος του προγράμματος που υλοποιείται σε συνέχεια των ενεργειών προβολής της γαστρονομικής παράδοσης και της ιδιαίτερης ταυτότητας Olympian Land της Περιφέρειας Δυτικής ,  είναι να αναπτύξει ένα κοινό προωθητικό σήμα, ένα brand name για τις τουριστικές επιχειρήσεις που σερβίρουν πρωινό και που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, για να εντάξει τα τοπικά προϊόντα και τις συνταγές μας στο γνωστό πλέον breakfast ή στο branch,  το οποίο δεν παραλείπουν (ειδικά οι ξένοι)  από την διατροφή τους στο ξεκίνημα της ημέρας τους.

Όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Νίκος Κοροβέσης, «είναι σαφές πως η Περιφερειακή Αρχή, μελετώντας τις διεθνείς τάσεις επικεντρώνεται στην ανάδειξη του γαστρονομικού μας πλούτου δημιουργώντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη της Ολυμπιακής Γης.

Η διεθνής τουριστική σκακιέρα απαιτεί εξωστρέφεια, ενημέρωση και γνώση. Νέες προσεγγίσεις στο χώρο του τουρισμού απασχολούν πλέον τους ειδικευμένους στο χώρο επιστήμονες και επαγγελματίες. Για το λόγο αυτό, παρακολουθώντας τις εξελίξεις πρωτοστατούμε και στοχεύουμε στην ανάδειξη θεματικών πτυχών Τουρισμού, όπως ο Γαστρονομικός και ο Θρησκευτικός Τουρισμός. Αυτό το καταφέρνουμε μέσα από συντονισμένη προσπάθεια, αποσπώντας κονδύλια τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για Τουριστική Προβολή, κάτι που για πρώτη φορά καταφέρνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Και συνεχίζουμε, διεκδικούμε επιπλέον πέντε εκατομμύρια για την τριετία 2024-2026, καθιστώντας την Ηλεία στο επίκεντρο.»

Στην συνέχεια ο κ. Κοροβέσης επισήμανε ότι το ελληνικό παραδοσιακό πρωινό με τα ξεχωριστά ποιοτικά υλικά και τις μοναδικές τεχνοτροπίες μπορεί να αποτελέσει ορόσημο για την προσέγγιση της περιφέρειας στις αγορές του εξωτερικού και απευθύνεται σε μια μεγάλη πια κατηγορία επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού που έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα τοπικά μας προϊόντα στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό και τον πρωτογενή τομέα της Ηλείας και όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Η εν λόγω δράση απευθύνεται στους ανθρώπους που αποτελούν την καρδιά της οικονομίας μας, που αποτελούν την εικόνα της πατρίδας μας και αναδεικνύουν την ελληνική φιλοξενία με σκοπό τον εμπλουτισμό του πρωινού που προσφέρεται σε ξενοδοχεία, σε καταλύματα, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και σε χώρους εστίασης της περιοχής διοικητικής ευθύνης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, απευθύνεται στους ανθρώπους που μοχθούν για να μας προσφέρουν τις ποιοτικές και ξεχωριστές πρώτες ύλες, σε παραγωγούς τοπικών προϊόντων τα οποία καλλιεργούνται και παράγονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρωινό ή ως συστατικά συνταγών για πρωινό.»

Καταλήγοντας ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, εξήγησε ότι η ενημέρωση που γίνεται στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας επικεντρώνεται στα στάδια χορήγησης και τα οφέλη από τη συμμετοχή στη δράση Χορήγηση Σήματος «Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό ΠΔΕ» και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στους κλάδους εστίασης και τουρισμού να συμμετάσχουν ενεργά, γιατί η συλλογή προσπάθεια μπορεί να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχή μας με άμεσα και έμμεσα οφέλη για όλους μας.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να βαδίζει σε μονοπάτια καινοτομίας και δημιουργικότητας, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ανάδειξη των χαρακτηριστικών και των δυνατών σημείων της Ολυμπιακής Γης, της Γης της Φλόγας!»

Κώστας Νικολούτσος

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος αφού συνεχάρη τον κ. Κοροβέση για την πρωτοβουλία, επισήμανε ότι το τουριστικό προϊόν ενός τόπου και βεβαίως της περιοχής μας, δεν είναι μόνο η ιστορία και τα μνημεία μας, είναι και η προβολή του τοπικού γαστρονομικού πλούτου της περιοχής μας που είναι και αυτό μια μορφή Πολιτισμού. Ανέφερε ακόμα ότι ο πήχης πλέον του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και ειδικά του κλάδου των τροφίμων,  έχει ανέβει πολύ διεθνώς και καλούμαστε και εμείς να ακολουθήσουμε τις νέες τάσεις στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και του ανταγωνισμού. Καταλήγοντας ο κ. Νικολούτσος τόνισε ότι είναι σίγουρος πως η δράση αυτή που προωθεί ο κ. Κοροβέσης δεν θα μείνει στη θεωρία και θα γίνει πράξη και αυτό μόνο οφέλη θα έχει για την Ηλεία και την περιοχή.

Η χορήγηση του Σήματος για το «Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό ΠΔΕ»

Ακολούθως ο κ.. Λαυρέντης Βασιλειάδης , προϊστάμενος σχεδιασμού και Τουριστικής προβολής της ΠΔΕ ανέλυσε το σύνολο της δράσης και πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν το Σήμα για το «Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό ΠΔΕ» και αναφέρθηκε ακόμα στην κατηγορία των τοπικών μας προϊόντων που μπορούν να ενταχθούν, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, η φράουλα, τα εσπεριδοειδή, ντομάτες, καρπούζι κλπ. Τέλος, τόνισε ότι το Σήμα για το «Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό ΠΔΕ, μπορεί να πιστοποιήσει, να προβάλλει και να προωθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς που θα το εφαρμόσουν.  Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με γόνιμο διάλογο και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.