ΑΡΓΟΣ: Αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένου στους Έλληνες θύματα εγκλημάτων γενοκτονίας, από Τούρκους και Γερμανούς

372
Μνημείο Ελλήνων θυμάτων Γενοκτονιών στο Άργος

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άργους Μυκηνών να τιμήσει, με ειδικές εκδηλώσεις και ανέγερση λαμπρού μνημείου, τους Έλληνες που έπεσαν θύματα εγκλημάτων γενοκτονίας, υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Χθες Κυριακή, 4η Δεκεμβρίου 2022 τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των Ελλήνων Εβραίων (Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, κ.α.) που θανατώθηκαν στην περίοδο της Κατοχής και των Ελλήνων που δολοφονήθηκαν στη Μικρά Ασία.

Οι εκδηλώσεις έγιναν με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος (όπως αυτή καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ).

Η όλη εκδήλωση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Άργους Μηκηνών) τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη παρέστη και μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης. Παρέστη επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, προσκεκλημένος του Δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου, ενώ μαγνητοσκοπημένα μηνύματα απέστειλαν, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.  Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, και Ανδέας Πουλάς, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης (ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα), ο Δήμαρχος Κυνουρίας Στάθης Κούλης, ο Δήμαρχος Κοιλάδας του Ισραήλ (όπου ανήκει διοικητικά η Ναζαρέτ), ως εκπρόσωπος του Δήμου Ναυπλιέων ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Ρούτουλας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Φορέων Ελλήνων Ποντίων, Εβραίων και Μικρασιατών, εκπρόσωποι των του Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτιστικών Σωματείων. Διαβάστηκε πλήθος μηνυμάτων προσωπικοτήτων, φορέων αλλά και του κράτους του Ισραήλ, ενώ από εκπρόσωπο επιζόντα Εβραίο αποδόθηκε δημόσια ευχαριστία στην οικογένεια Ηλία Τσαπούρη που διέσωσε ομοθρήσκους του.

Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος  στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην αδελφοποίηση, που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, με τον Δήμο της Κοιλάδας του Ισραήλ (περιοχή στην οποία υπάγεται η Ναζαρέτ) με στόχο την ανάπτυξη των συνεργιών των δυο δήμων σε θέματα τουρισμού, εμπορίου, αγροτικής ανάπτυξης, καθώς και  πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές ανταλλαγές κλπ.

«Είναι  χρέος μας, να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη των θυμάτων αυτών αλλά και των εγκλημάτων που τελέστηκαν αυτές τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους με ίδια αφετηρία, το αδιάλειπτο μίσος, με αφετηρία το γένος ή τη θρησκεία των θυμάτων» ανέφερε ο Δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος στην ομιλία του.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης  μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία του: «…να στέλνουμε κάθε φορά ένα πολύ ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα: ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα  ανεχτεί ποτέ ξανά τέτοιου είδους πρακτικές και το μνημείο στο Άργος,  θα πρέπει επίσης να υπομνήσει αυτό που πρέπει να είναι η επωδός μας για όλα αυτά τα εγκλήματα που έγιναν κατά της ανθρωπότητας, ποτέ ξανά! ποτέ πια!»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ. Νεκτάριο και κατάθεση στεφάνων στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Δημοκρατίας (πλατεία λαϊκής αγοράς) αμέσως μετά  τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν από  χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου “Παναγία Σουμελά” που χόρεψαν τον Πυρρίχιο και άλλους χορούς μπροστά από το μνημείο αποσπώντας τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.