ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΝΙΚΗΦΟΡΕΣ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΒΑΛΚ. ΠΟΛΕΜΩΝ 1912-13

126

Η 6 Δεκεμβρίου είναι μια ημέρα θρησκευτικής ανάτασης και Εθνικής υπερηφάνειας.

Τιμάται στο πανελλήνιο η μνήμη του Προστάτη των Ναυτικών μας Αγίου Νικολάου και συγχρόνως το Πολεμικό μας Ναυτικό τιμά την επέτειο των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 1913 Έλλης και Λήμνου.

Γιορτάζει το Πολεμικό μας Ναυτικό, το Λιμενικό Σώμα, οι Υπηρεσίες Λιμένων, το Εμπορικό μας Ναυτικό, ακόμη και οι Ναυτιλιακές εταιρείες παραμένουν κλειστές προς τιμή του Αγίου Νικολάου.

Τον Άγιο Νικόλαο τον βλέπουμε να είναι πάντα στην πλώρη μας, μόνιμος σωτήρας και τιμονιέρης των καραβιών μας, καθώς πολλά είναι τα θαύματα του που τον καθιέρωσαν στην συνείδηση των Ναυτικών ως Προστάτη Άγιο.

Εορτάζουμε λοιπόν σήμερα με χριστιανική ευλάβεια και βαθιά πίστη που διακρίνει τον Έλληνα Ναυτικό τον Προστάτη του Άγιο Νικόλαο του οποίου η σεπτή μορφή μας συντροφεύει πάντα στις γέφυρες των πλοίων σε ώρες γαλήνης και σε ώρες φουρτούνας σε ώρες εύκολες και σε ώρες δύσκολες.

Δεν υπάρχει πλεούμενο μικρό η’ μεγάλο που να μην έχει την εικόνα Του και να μην βλέπει  στην πλώρη τον Άγιο.

Δεν υπάρχει λιμάνι που να μην υπάρχει Εκκλησία του Αγίου.

Εκκλησία του όμως υπάρχει και επάνω στο Θωρηκτό Αβέρωφ το οποίο αναφέρω διότι επιπλέον σήμερα η 6η Δεκεμβρίου δεν είναι μια απλή εορταστική επέτειος του Πολεμικού μας Ναυτικού στον Προστάτη Του Άγιο.

Παράλληλα με την Μνήμη Του Αγίου το Πολεμικό Ναυτικό τιμά με Εθνική Υπερηφάνεια την Επέτειο των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912 – 1913.

Είναι μια Επέτειος που συμβολίζει την ταύτιση μιας κατ’ εξοχήν Ναυτικής Χώρας με το Πολεμικό Ναυτικό που ποτέ δεν υπέστειλε την Σημαία του.

ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΗΤΗΤΟΙ!!

Η ημέρα αυτή ξυπνά σε κάθε Έλληνα μνήμες Εθνικής Υπερηφάνειας που εκπορεύεται από Εθνική Εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων ένα φωτεινό ορόσημο στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδος  με μπροστάρη τον Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη.

Στεκόμαστε νοερά στην 5η Οκτωβρίου 1912 ημέρα κήρυξης του 1ου Βαλκανικού πολέμου, όταν στον όρμο του Φαλήρου κατά την τελετή της απόπλου του Στόλου για το Αιγαίο ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος απευθυνόμενος στον Αρχηγό του Στόλου Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και τα πληρώματα είπε μεταξύ άλλων:

“Δεν σας ζητούμε απλώς να αποθάνετε διά την Πατρίδα. Σας ζητούμε κάτι περισσότερο. Να νικήσετε.” 

Τον χειμώνα του 1912 – 1913 το Πολεμικό μας Ναυτικό ήταν η μόνη διαθέσιμη συμμαχική Ναυτική Δύναμη που καλείτο να κυριαρχήσει και να αποκτήσει το θαλάσσιο έλεγχο στο Αιγαίο. Χάρις όμως στην μακραίωνη ναυτική παράδοση, το ορμητικό πνεύμα και την πίστη στην τελική νίκη, ο Στόλος απέπλευσε αυθημερόν για να γράψει την ανυπέρβλητη Αιγαιοπελαγίτικη εποποιία των Βαλκανικών Πολέμων.

Οι νικηφόρες για τον Ελληνικό Στόλο ναυμαχίες στο Ακρωτήριο της Έλλης της Καλλίπολης την 3η Δεκεμβρίου 1912 και της Λήμνου την 5η Ιανουαρίου 1913, ήταν αποτέλεσμα του υψηλότατου ηθικού των Ελληνικών πληρωμάτων και της αναμφισβήτητης ηγετικής ικανότητας του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

“Ουδέν Έθνος δύναται να θαλασσοκρατεί, εφόσον δε θεωρεί τα πολεμικά πλοία προορισμένα να κινδυνεύουν” έλεγε αργότερα ο Ναύαρχος Κουντουριώτης εξηγώντας τις ριψοκίνδυνες κινήσεις του με το Θρυλικό Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, που έκριναν την έκβαση των ναυμαχιών.

Οι νικηφόρες ναυμαχίες αποτέλεσαν το αποκορύφωμα της ναυτοσύνης και της χαρισματικής ψυχής του Έλληνα, συνέβαλαν καθοριστικά στην διαμόρφωση των εξελίξεων στο Βαλκανικό μέτωπο, ανέδειξαν την θαλασσοκεντρική υπόσταση του Ελληνισμού, καθιστώντας το Αιγαίο θάλασσα αδιαφιλονίκητης Ελληνικής κυριαρχίας.

Τα δοξασμένα αυτά γεγονότα του παρελθόντος καθοδηγούν σήμερα το προσωπικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, ενώ τα τιμημένα από τις νίκες αυτές Ελληνικά Πολεμικά πλοία έγιναν και αποτελούν Εθνικά σύμβολα, φωτεινούς φάρους που κατευθύνουν τους σημερινούς συνεχιστές των Θρυλικών Ναυμαχιών.

Πάνω από όλα όμως είναι οι άνθρωποι μας, σφυρηλατημένοι από αρετές της Στρατιωτικής και Ναυτικής ζωής, οι οποίοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη και οι οποίοι ζωντάνεψαν και θέριεψαν τα καράβια μας.

Η περιφερειακή αστάθεια και πλήθος εξ ανατολών προκλήσεων παραμονεύουν, το Πολεμικό Ναυτικό αναδεικνύεται σε δύναμη αποτροπής.

Λέγεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται η σημερινή επέτειος, μας βρίσκει για μία ακόμα φορά υπό απειλή. Ήδη στο κοντινό παρελθόν και συγκεκριμένα το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ο ελληνικός στόλος δοκιμάστηκε ξανά αναλαμβάνοντας επιχειρήσεις όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και νοτιοανατολικότερα   συμφέροντα της πατρίδας μας έναντι της προκλητικότητας της Τουρκίας.

Τα πληρώματα των πολεμικών μας πλοίων ως γνήσιοι συνεχιστές της ναυτικής μας παράδοσης τήρησαν τον όρκο τους και με εθνική υπερηφάνεια βρέθηκαν εκεί που τους κάλεσε το καθήκον ώστε να γράψουν μία ακόμα ιστορική σελίδα παρατεταμένων μάλιστα επιχειρήσεων.

Είναι φανερό ότι αν θέλουμε να τους αποτρέψουμε πρέπει να συμβάλλουμε στη διατήρηση μιας αξιόμαχης ναυτικής δύναμης και αν τολμήσουν, τότε, με πίστη στη νίκη που μας χαρίζει το δίκαιο, η αήττητη παράδοση στη θάλασσα και με τη βοήθεια του Θεού, να τους αναγκάσουμε – σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων – να αποτύχουν.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι ενισχυμένο τα τελευταία χρόνια με αρκετές νέες μονάδες ενώ ευρίσκεται στην αρχή του ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για περαιτέρω ενίσχυση με καινούργια πλοία και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων. Η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση των φρεγατών ΒELHARRA, μονάδων που μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε μορφή πολέμου και είναι εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της αμυντικής τεχνολογίας αποτελεί μία επιβεβαίωση της αναγκαιότητας της θαλάσσιας υπεροχής.

Πόσο επίκαιρο μπορεί να είναι το Ναυτικό Σήμα που έστειλε ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης προς τις Μονάδες του Στόλου στις 3 Δεκεμβρίου 1912

                                 

                                                 ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΣΗΜΑ

 

ΑΠΟ:  ΘΩΡΗΚΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ

ΠΡΟΣ: ΠΛΟΙΑ ΣΤΟΛΟΥ                                          ΗΩΠ: 0303900 ΔΕΚ. 1912

 

      ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΑΣ ΕΥΧΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΠΛΕΩ ΜΕΘ’ ΟΡΜΗΣ  ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ  ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ”

                                                              ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

 

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ & ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ

 ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΗΤΗΤΟΥΣ

                                           Πλοίαρχος (Ε) ε.α. Ζώης Υφαντής Π.Ν.