25 Νοεμβρίου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

47

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τη Γεν. Συνέλευση του Ο.Η.Ε. τον Δεκέμβριο του 1999 ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικότατο πρόβλημα παγκόσμιας διάστασης.

Έλενα Πανοβράκου

Στην εποχή μας που τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών απαριθμούνται περισσότερα από ποτέ, ο σημερινός εορτασμός έχει ιδιαίτερη σημασία.

Για την Ελληνική πολιτεία τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν πράξεις καταδικαστέες και επιβάλλεται όλοι να είμαστε αρωγοί δίπλα σε κάθε γυναίκα ώστε να μπορέσει  να μιλήσει και να καταγγείλει οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης, λεκτικής, ψυχολογικής, οικονομικής, συναισθηματικής βίας, αντιληφθεί ή βιώσει.

Στόχος όλων μας επιβάλλεται να είναι η προστασία, η πρόληψη, η ενημέρωση των δικαιωμάτων και η παροχή διαθέσιμης βοήθειας για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων βίας σε κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι.

Ενδεικτικά αναφέρονται από στατιστικά:

  • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
  • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
  • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  • 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. (Πηγή: http://www.un.org/)

Δίκτυο δομών για γυναίκες – θύματα βίας

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων διαθέτει ένα πλήρες πανελλαδικό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, αποτελούμενο από:

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

α) 14 Συμβουλευτικά Κέντρα, τα οποία λειτουργούν από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ-ΝΠΙΔ, εποπτευόμενος φορέας υπό τη ΓΓΟΠΙΦ),

β) 28 Συμβουλευτικά Κέντρα, που λειτουργούν από αντίστοιχους Δήμους και

γ) 1 Συμβουλευτικό Κέντρο που εντάσσεται οργανικά στη Γενική Γραμματεία.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα στελεχώνονται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων εξειδικευμένων στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου. Παρέχουν στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής.

Τους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών

α) 18 Ξενώνες λειτουργούν από αντίστοιχους Δήμους και

β) 1 Ξενώνα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Στους Ξενώνες φιλοξενούνται γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Την Τηλεφωνική γραμμή SOS 15900

Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο με αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου και παρέχεται δωρεάν για κλήση από την Vodafone και την Wind ενώ χρεώνεται με μια αστική μονάδα για κλήση από την Cosmote.

Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή να στείλει email στο: [email protected]

Την ιστοσελίδα metoogreece.gr

Το metoogreece.gr είναι η ιστοσελίδα της Πολιτείας που συλλέγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα τηλέφωνα ανάγκης για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους. Στην ιστοσελίδα ανακοινώνονται επίσης πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τον καθένα και την καθεμία να δράσει απέναντι σε κάθε μορφή παρενόχλησης και κακοποίησης. (Περισσότερες πληροφορίες στο isotita.gr)

 

Σπάστε τη σιωπή!

Βρείτε συμμάχους! Μοιραστείτε αυτό που σας συμβαίνει! Μπορεί να διαπιστώσετε πως συμβαίνει και σε άλλους. Αυτοί που εκφοβίζουν κρύβουν την ανεπάρκειά τους ελέγχοντας τους άλλους

Στηρίζουμε όλες τις γυναίκες θύματα βίας ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τον κύκλο της βίας.

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας (Δ.Ε.Ε.Π. Αργολίδας) στο Ναύπλιο στην οδό 25ης Μαρτίου διατίθεται ενημερωτικό υλικό και πληροφορίες για το δίκτυο δομών για Γυναίκες – Θύματα Βίας. (τηλ: 6942844847)