Υπενθυμίζουμε τα ιστορικά γεγονότα του 1909 τονίζοντας τον ρόλο που διαδραμάτισε τότε ο Στρατός στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας

64

του Παύλου Δαγρέ

Όπως και σήμερα έτσι και τότε στην Ελλάδα κυριαρχούσε η τρομοκρατία, η παρανομία, η διαφθορά, η φαυλότητα, η ανασφάλεια, η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει το κράτος και η χώρα να έχει εκτεθεί σε διαφόρους Εθνικούς κινδύνους.

Κύριοι υπαίτιοι για τη σήψη και την παρακμή που επικρατούσε τότε στη χώρα ήταν η πλειονότητα των πολιτικών.

Παύλος Δαγρές

Προ της ολοσχερούς κατάρρευσης της χώρας ο λαός ζητούσε να παρέμβει ο Στρατός.

Πράγματι 1300 αξιωματικοί του στρατού και 130 του ναυτικού συγκρότησαν τον «Στρατιωτικό Σύνδεσμο», με αρχηγό τον συνταγματάρχη του πυροβολικού Νικόλαο Ζορμπά.

Στις 13 Αυγούστου 1909 ο «Σύνδεσμος» απέστειλε υπόμνημα στον τότε Πρωθυπουργό Δημ. Ράλλη ζητώντας από την Κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα για την εξυγίανση του Κρατικού μηχανισμού την πάταξη της διαφθοράς και την ανόρθωση της χώρας.

Η δημοσίευση της Διακήρυξης θορύβησε την κυβέρνηση και τα ανάκτορα.

Ο πρωθυπουργός Δημ. Ράλλης παραιτήθηκε. Ο βασιλιάς Γεώργιος με την σύμφωνη απόφαση των επαναστατών ανέθεσε την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα του «Συνδέσμου».

Στις 19 Αυγούστου εκδιώχθηκαν οι πρίγκιπες από τον στρατό

Μετά από απαίτηση του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» η κυβέρνηση απομάκρυνε τους πρίγκιπες από τον στρατό, οι οποίοι χωρίς να έχουν πιάσει στα χέρια τους όπλο ηγούντο των στρατιωτικών Μονάδων.

Έτσι οι πρίγκιπες Κωνσταντίνος, Νικόλαος, Ανδρέας και Χριστόφορος τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Λαϊκή συμπαράσταση στην Επανάσταση.

Η ηγεσία του «Στρατιωτικού Συνδέσμου» και οι πρόεδροι των Συντεχνιών αποφάσισαν μαζικές λαϊκές εκδηλώσεις για να εξαναγκάσουν τους παλαιοκομματικούς σε οπισθοχώρηση κάτω από τη γενική πίεση.

Έτσι αποφασίστηκε η κατάληψη του κεντρικού τηλεγραφείου από ομάδα αξιωματικών.

Ταυτόχρονα οι συντεχνίες πραγματοποίησαν στο πεδίο του Άρεως Παλλαϊκή συγκέντρωση – συλλαλητήριο των κατοίκων της πρωτεύουσας για να δηλωθεί η μεγάλη λαϊκή συμπαράσταση στην Επανάσταση. Παραφωνία αποτέλεσε η μη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στη λαϊκή αυτή εκδήλωση.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Πρόεδρος των Συντεχνιών Παπαφώτης.

Ο ομιλητής κάλεσε το λαό να στηρίξει την επανάσταση γιατί «είναι σάρξ εκ της σαρκός και οστούν εκ των οστέων μας»

Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος καλεί στην Αθήνα τον Ελ. Βενιζέλο

Στις 23 Δεκεμβρίου 1909 ο «Σύνδεσμος» κάλεσε τον γνωστό Κρητικό ηγέτη και του ανέθεσε καθήκοντα πολιτικού Συμβούλου.

Στις 29 Δεκεμβρίου ο Βενιζέλος  αφιχθείς στην Αθήνα πρότεινε στο «Σύνδεσμο» να κινηθεί προς την κατεύθυνση της σύγκλησης Αναθεωρητικής Εθνικής Συνέλευσης σε συνεννόηση με τα κόμματα.

Στις 19 Ιανουαρίου 1910 ορκίστηκε νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Στέφανο Δραγούμη με την έγκριση του «Στρατιωτικού Συνδέσμου»

Αποφασίστηκε μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης

1) Να διαλυθεί ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος»

2) Να τερματίσει το βίο της η Βουλή,

3) Να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη Αναθεωρητικής Βουλής και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στις 18 Μαρτίου 1910 διαλύθηκε ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος» διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι «παραμένει άγρυπνος της ιδίας της τιμής και των Εθνικών ονείρων, φρουρός ο Ελληνικός Στρατός και λαός».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μετά την παρέμβαση του Στρατού το 1909 το κράτος αναδιοργανώθηκε.

Επήλθε η πολυπόθητη κοινωνική δικαιοσύνη. Σφυρηλατήθηκε η Εθνική ομοψυχία, Αρετές των Ελλήνων που συνέβαλαν τότε καθοριστικά ώστε στους επόμενους Βαλκανικούς πολέμους το 1912 – 1913 η Ελλάδα μετά τους νικηφόρους αυτούς πολέμους διπλασίασε σχεδόν την μέχρι τότε έκτασή της.

 

ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

ΤΗΛ. 6943570958