Το τέλος των ονείρων του Δημ. Κωστούρου για επανεκλογή του ως Δημάρχου στο Ναύπλιο, από την πρώτη Κυριακή

2657
Το Ναύπλιο ενώνει. Όλες οι άλλες παρατάξεις (πλην Κωστούρου) συνομιλούν μεταξύ τους. Στη φωτογραφία οι κ.κ. Μάκαρης και Ορφανός με συνεργάτες τους στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας.

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Αυτό που πριν από ένα χρόνο φαινόταν αδύνατο, σήμερα δείχνει να γίνεται πραγματικότητα. Η παντοδυναμία του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου και η απουσία αξιόπιστων αντιπάλων, δύο παράγοντες που του εξασφάλιζαν την χωρίς κόπο επανεκλογή του, δεν ισχύουν πλέον.

Οι ζυμώσεις, που ξεκίνησαν πριν από το Πάσχα του 2022, κυοφόρησαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η παντοδυναμία του σημερινού Δημάρχου τέθηκε υπό πλήρη αμφισβήτηση με την  εμφάνιση 4 νέων υποψηφίων και σχημάτων που θα διεκδικήσουν την διοίκηση του Δήμου στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η απώλεια στήριξης από ΜΜΕ που ασκούν επίδραση στο Ναύπλιο περιόρισε σημαντικά την όποια επικοινωνιακή του δυνατότητα και την υποβάθμισε στο επίπεδο της επιφανειακής προβολής. Η εμπλοκή του δήμου σε δικαστικές διαμάχες με εργαζόμενους, του δήμου και όχι μόνον, δημιούργησε πεδία αντιπερισπασμού και πιθανές δυσμενείς εξελίξεις. Η διάψευση των όσων υποστήριζαν κάποιοι δημοσιογραφούντες για μη  εμφάνιση άλλων διεκδικητών βάζει ταφόπλακα στην επιδίωξή του για εκλογή, ως Δημάρχου, από την πρώτη Κυριακή. Μια επιδίωξη που -μέχρι πρότινος- ακουγόταν πειστική καθώς το όριο εκλογής είχε κατέβει στο 43% από το 50% που είχε επιτύχει το 2019. Μια δυνατότητα που του έδινε ο νέος νόμος παρέχοντας ασφάλεια 7 μονάδων και εκμηδενίζοντας έτσι τους φόβους λόγω απωλειών από την κόπωση που εμφάνιζαν οι συνεργάτες του ή την δική του αδυναμία να αρθρώσει ένα νέο αφήγημα.

Η υποψηφιότητα Μάκαρη κερδίζει έδαφος προσφέροντας Οραματική και ρεαλιστική προοπτική. Υποστηρίζεται από νέους και άφθαρτους υποψήφιους που χαίρουν μεγάλης εκτιμήσεως στην κοινωνία του Ναυπλίου, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων. Το πολυετές παρελθόν συνεχών συνεισφορών του υποψήφιου Δημάρχου, για την κάλυψη των κενών υλικοτεχνικής υποδομής σε σχολεία και άλλες δομές του δήμου, αποτελεί επιβεβαιωτικό στοιχείο των προθέσεών του για ανιδιοτελή προσφορά. Η παρουσία του σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται (και μάλιστα πλαισιωμένος από ομάδα υποψηφίων του) αυξάνει συνεχώς την αναγνωρισιμότητα και την δημοφιλία του.

Η υποψηφιότητα Ορφανού, προκάλεσε προβληματισμό και απώλειες στην παράταξη του Δημάρχου καθώς διαθέτει κύρος και πέρασμα στην αστική κοινωνία του Ναυπλίου, από όπου ο Δημ. Κωστούρος αντλούσε υποστηρικτές και ψήφους. Ο Δημήτρης Ορφανός, όπως και ο Κώστας Μάκαρης έχουν -επί πλέον- ισχυρή αναφορά στον Δήμο Ασίνης από όπου κατάγονται και όπως είναι γνωστό οι Τοπικές Κοινωνίες “στηρίζουν τα παιδιά τους”.

Η υποψηφιότητα Παπαδημόπουλου, προκάλεσε σοκ στην παράταξη Κωστούρου. Η δημοσιοποίηση 150 ονομάτων που συνυπογράφουν κείμενο όπου αναφέρεται ότι «…ο Δήμος Ναυπλιέων έχει περιέλθει σε τέλμα…», και τονίζεται πως «…το πολιτικό όραμα έχει αντικατασταθεί από μία διαδικαστική και άβουλη  διαχείριση, προκαλώντας στους δημότες ένα αίσθημα αποκλεισμού και αποξένωσης» κατέστρεψε την ατμόσφαιρα νίκης που είχε επιχειρήσει να διαμορφώσει ο Δημ. Κωστούρος, την προηγούμενη ημέρα, σε συνάντηση των στελεχών της παράταξής του. Είκοσι περίπου από τους 150 υπογράφοντες ήταν δεδηλωμένοι -μέχρι πρότινος- υποστηρικτές του. Η Μιδέα από αιχμή του δόρατος φαίνεται να μετατρέπεται σε Βατερλώ για την “επόμενη μέρα”.

Η τετράδα των νέων υποψηφίων ολοκληρώθηκε με δημοσιοποίηση της απόφασης συγκρότησης ξεχωριστού ψηφοδελτίου από τα στελέχη του ΚΚΕ. Η αναμενόμενη αυτή ενέργεια μηδένισε και την τελευταία του ελπίδα για άρση της πολιτικής απομόνωσης. Μιας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε μέσα σε τέσσερις μόνον μήνες (Ιούλιος –Οκτώβριος).

Απομένει να ανακοινώσει την όποια απόφασή της και η παράταξη «Ανάπλι εμπρός» (αντικωστουρικής προδιάθεσης) για να έχουμε πλήρως καταγεγραμμένο το τοπίο των παρατάξεων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ναυπλιέων.

Η ελπίδα των στελεχών της παράταξης του Δημήτρη Κωστούρου για εκλογή από την πρώτη Κυριακή κατέρρευσε. Η εκλογή Δημάρχου την δεύτερη Κυριακή προβάλει ως βεβαιότητα, με επακόλουθο να κερδίζει έδαφος (σε όλες τις παρατάξεις) η ανάγκη για “Στρατηγική δεύτερου γύρου”.