Μη φοβάστε την Αλήθεια. Τα ψέμματα είναι αυτά που σκοτώνουν. Η περίπτωση του υποψήφιου….

456

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων MRB πραγματοποίησε, για λογαριασμό του Newsbomb.gr μια μεγάλη έρευνα, για να διαπιστώσει τι αισθάνεται ο μέσος Έλληνας για το παρόν και το μέλλον.

Η MRB χρησιμοποίησε για τον σκοπό αυτό την πιο σύγχρονη και αξιόπιστη μέθοδο που ισχύει σήμερα. Ρώτησε τους συμμετέχοντες να της απαντήσουν με μια λέξη τι νοιώθουν για την σημερινή κατάσταση και για το μέλλον που έρχεται. Έλαβε σαν απαντήσεις τις λέξεις Φόβος, Οργή, Απογοήτευση, Ελπίδα, Περηφάνια, Σιγουριά κ.α.

Το ποσοστό των απαντήσεων καθορίζει και την οπτική των συμμετεχόντων. Άρα και το πεδίο που θα πρέπει να στραφεί ο ενδιαφερόμενος για να επιτύχει τους επιδιωκόμενους σκοπούς του.

Αυτή τη μέθοδο χρησιμοποίησε και η ομάδα μου (Ομάδα Δ) σαν προκαταρτική ενέργεια, όταν μου ζητήθηκε από υποψήφιο δήμαρχο της Αργολίδας, να μελετήσω μια στρατηγική προώθησης της δημόσιας εικόνας του, εν όψει των εκλογών του 2023.

Τα ευρήματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Αποκαλυπτικά ως προς τα βαθύτερα αισθήματα της κοινωνίας έναντι του προσώπου του και ανατρεπτικά ως προς την κυριαρχούσα πεποίθηση.

Οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να τον περιγράψουν έφεραν στο προσκήνιο μια βαθειάΆρθρα πόλωση, κάτι που προδίκαζε την εμφάνιση άλλων υποψηφίων. Συγχρόνως όμως φανέρωνε την ελπίδα της κοινωνίας ότι θα μπορούσε να αλλάξει συμπεριφορές και να ανακτήσει ένα μεγάλο τμήμα των απωλειών συμπάθειας και πρόθεσης ψήφου που είχε υποστεί.

Ο υποψήφιος, δυσαρεστημένος από τους όρους με τους οποίους τον χαρακτήριζαν οι συνδημότες του, αντί να προχωρήσει την χάραξη στρατηγικής που θα ανέτρεπε την γκρίζα εικόνα του… απέσυρε την εντολή και διέκοψε την έρευνα.

Ένα χρόνο μετά, πλήθος υποψηφίων, διεκδικεί την δημαρχία, δικαιώνοντας την πρωτοποριακή και αξιόπιστη μέθοδο που είχαμε χρησιμοποιήσει. Την ίδια μέθοδο που χρησιμοποίησε η MRB και η οποία κατέγραψε ότι ο Έλληνας, σήμερα νιώθει ΦΟΒΟ 44,5%… ΟΡΓΗ 41,7%…ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ 33,1%… ΕΛΠΙΔΑ 27,1%… ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ 10,9%… ΣΙΓΟΥΡΙΑ 8,4%, με ΔΞ/ΔΑ 3,1%.

Περιγραφές που επιτρέπουν σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να προσαρμόσουν τον πολιτικό τους λόγο σε σχεδιασμούς και στόχους που θα καταπολεμούν ή θα ενισχύουν τα συναισθήματα που σήμερα είναι κυρίαρχα.

Κλείνω λοιπόν συμβουλεύοντας τους υποψήφιους «Μη φοβάστε την Αλήθεια. Αναζητείστε την! Προσαρμοσθείτε σε αυτήν και διώξτε από κοντά σας τους μέτριους, τους αμαθείς, τους ρουφιάνους και τους κόλακες».