Ένα χρόνο πριν από τις Περιφερειακές εκλογές

172
Νίκας με Μητσοτάκη στον Ισθμό της Κορίνθου

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη είναι εμφανείς και σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι επιλογές υποψηφίων περιφερειαρχών.

Προηγείται η επιλογή ξένων γραφείων επιικοινωνιακής προβολής (ήδη συνεργάζεται με τους Σταν Γκρίμπεργκ, Έρικ Παρκς κ.α.). Ακολουθεί η τακτοποίηση των συμφωνιών με τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την παραχώρηση έργων και προμηθειών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Έπεται η προσπάθεια να κερδίσει χρόνο πριν υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία. Στην “εσωτερική λάτρα” εντάσσεται η προσπάθεια παρεμπόδισης της σχηματοποίησης των εξεγερτικών τάσεων της ελληνικής κοινωνίας, με συνεχή διοχέτευση αποβλακωτικών επιδομάτων.

Η επιλογή των Περιφερειακών σχημάτων, με τα οποία θα διεκδικήσει την ψήφο των ευρύτερων Τοπικών Κοινωνιών δεν απασχολεί την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Βουλευτές, κομματικοί παρατρεχάμενοι, οικονομικοί μεγαλοχρηματοδότες, προσωπικά πάθη κάποιων υπουργών και η ανάγκη εξαγοράς υποστήριξης από κάποιους μεγαλοπαράγοντες των ΜΜΕ, δημιουργούν ένα λαβύρινθο συμφερόντων όπου -συνήθως- χάνονται οι άξιοι να υπερασπιστούν τις ουσιαστικές ανάγκες των Τοπικών Κοινωνιών.

Ειδικότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Παναγιώτης Νίκας πρόβαλε (το 2019) ως ανάγκη της πολιτικής συγκυρίας και, κατά μερικούς, ως κατάλληλος για να ηττηθεί από τον έχοντα τάσεις “Λουδοβίκου της Πελοποννήσου”, Πέτρο Τατούλη.  

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης ανόρθωσης της Περιφέρειας (που ήταν βυθισμένη σε κακοδιοίκηση, οικογενειοκρατία και κατηγορίες οικονομικής κακοδιαχείρισης), οι Πολίτες και η Κυβέρνηση μπορούν και πρέπει να κάνουν την αξιολόγησή τους.

Σε κάθε σωστή αξιολόγηση επιβάλλεται να καθοριστούν τα κριτήρια και ο στόχος.

Εάν η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία ταυτίσουν τα κριτήριά τους με αυτά της Κοινωνίας τότε θα πρέπει να κρίνουν τον Παναγιώτη Νίκα με βάση την αποτελεσματικότητά του, την εντιμότητά του, το Πατριωτικό του ήθος και την επιμονή του να θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες και τα συμφέροντα της περιοχής και των ανθρώπων που τον εξέλεξαν. Τα κομματικά και υπουργικά συμφέροντα θα πρέπει να έπονται. Αναμφίβολα σημερινός Περιφερειάρχης ανταποκρίθηκε στα κριτήρια αυτά.

Υπήρξε αποτελεσματικός! Κατάφερε σταδιακά να καταστήσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου πρώτη σε εντάξεις  και συμβάσεις έργων ΠΕΠ μεταξύ των 13 Περιφερειών και πέτυχε εντυπωσιακούς ρυθμούς πληρωμών το έτος 2022.

Υπήρξε έντιμος! Διαχειρίσθηκε το Δημόσιο χρήμα με εμμονή στη νομιμότητα των διαδικασιών και ταχύτητα ως προς την απόδοσή του στους συνεργάτες της Περιφέρειας.

Επέδειξε Πατριωτικό Ήθος! Κατ’ αντίθεση με πλήθος τέως και νυν Περιφερειαρχών, σχεδίασε, ενέκρινε και πραγματοποίησε πλήθος δράσεων που σκοπό είχαν την καλλιέργεια της φιλοπατρίας ή την αναγνώριση της προσφοράς τοπικών ηρώων.

Έκανε προτεραιότητα τις ανάγκες και το συμφέρον της Πελοποννήσου! Για  τον σκοπό αυτό δεν δίστασε να συγκρουστεί με πρόσωπα και συμφέροντα που εκφράζουν Αθηνοκεντρικές προσεγγίσεις. Επέβαλλε στρατηγικές προτεραιότητες που ήδη φέρνουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Μεγάλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και ο σχεδιασμός της επόμενης πενταετίας -αν ολοκληρωθεί- θα αναβαθμίσει την φήμη και το εισόδημα της Πελοποννήσου στις τρεις κορυφαίες Περιφέρειες της Ελλάδος.

Παρ’ όλα αυτά, ισχυρά πρόσωπα με κυβερνητική και κομματική ισχύ, υπονομεύουν την προοπτική υποστήριξης της υποψηφιότητάς του. Έργα δεκάδων εκατομμυρίων που υποστηρίχθηκαν θερμά από στελέχη των Αθηνών, συνάντησαν την αντίσταση του Παναγιώτη Νίκα ο οποίος πρότεινε εναλλακτικές λύσεις προβάλλοντας την ανάγκη σωστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος ή την δίκαιη κατανομή των πιστώσεων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα του (αρνείται να παραβεί τις αρχές του) και η απουσία δημοσιοσχεσίτικης αντίληψης κατά την υλοποίηση των καθηκόντων του δεν του επιτρέπουν να καταταγεί στο star system των μετρίων της πολιτικής. Είναι όμως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι συνεργάτες του τον στηρίζουν και έχουν μαζί του εξαιρετική συνεργασία.

Και ναι μεν τα όσα ακούγονται για επαναπροσέγγιση Τατούλη με Νέα Δημοκρατία στερούνται σοβαρότητας (ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θέλει ούτε να τον ακούει), όμως η καθυστέρηση ξεκαθαρίσματος της υποψηφιότητας Νίκα παρεμποδίζει και την ανάγκη ανανέωσης της περιφερειακής παράταξης αλλά και την κεφαλαιοποίηση χιλιάδων ψήφων υπέρ του κυβερνώντος κόμματος στις επικείμενες εκλογές.

Ένα χρόνο πριν από τις Περιφερειακές εκλογές η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση ως προς τις επιλογές της για την Περιφέρεια. Την σύγχυση αυτή, όπως είναι φυσικό τη μεταφέρει και στο κόμμα από το οποίο και αντλεί, εν μέρει, το εξουσιαστικό της δικαίωμα. Αν συνεχίσει να καθυστερεί, θα πληρώσει το αντίτιμο της αναποφασιστικότητας και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023.