Ο Κώστας Μάκαρης στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου Ασίνης

148

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, παραμονή της εορτής του Αγίου, εψάλει Αρχιερατικός εσπερινός στο Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Ασίνη του Δήμου Ναυπλιέων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας κ.κ. Νεκταρίου.

Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δημητρίου σε όλη τη κωμόπολη της Ασίνης προς ευλογία των κατοίκων.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλίου, Κώστας Μάκαρης, συνοδευόμενος από μεγάλη ομάδα υποψηφίων Συμβούλων του, παρέστη στον Αρχιερατικό Εσπερινό και ακολούθησε την Λιτανεία στα στενά της Ασίνης από όπου και κατάγεται.

Ανήμερα της εορτής, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου εψάλει η ακολουθία του Όρθρου και  τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Ασίνη βρίσκεται 10χλμ. Ν.Α. της πόλης του Ναυπλίου με πληθυσμό 1064 κατοίκων.

Αναφορά για την πόλη γίνεται στην Ιλιάδα του Ομήρου, καθ΄ ότι οι Ασίνιοι με τον βασιλιά τους, μετείχαν στον Τρωικό πόλεμο.

Στους Μυκηναϊκούς χρόνους βρέθηκε σε μεγάλη ακμή, και αποτέλεσε το λιμάνι των Μυκηνών. Το 700 π.χ. κυριεύτηκε και λεηλατήθηκε από τους Αργείους που την κατέστρεψαν ολοσχερώς πλην του ναού του Πυθαέα Απόλλωνα.

Διασώζεται σε καλή κατάσταση η Ακρόπολη που υψώνεται στην κορυφή του λόφου, δίπλα στη θάλασσα, λίγο πριν από το Τολό. Στην περιοχή είχαν πραγματοποιηθεί ανασκαφικές έρευνες υπό την εποπτεία του τότε διαδόχου της Σουηδίας ο οποίος και “αμείφθηκε” μεταφέροντας τμήμα των αποκαλυφθέντων στην χώρα του.

Τον επίλογο της πανάρχαιας πολιτείας μας περιγράφει με συγκίνηση και δραματικότητα ο Γ. Σεφέρης στο ποίημα του «ο Βασιλιάς της Ασίνης».

(ΦΩΤΟ: Τάκης Μάζος)