Για να γνωρίσουμε το ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ-ΣΕΙΡΙΟΣ – ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΑΣΤΕΡΙ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΥΘΟΣ

108
Ο Σείριος (φωτογραφία από τη "μηχανή του χρόνου")

Γράφει η Θέκλα Μεταξά. Ερευνήτρια-αστρολόγος.

Ο γιγάντιος αστερισμός του Ωρίωνα, του κυνηγού, έχει δύο «σκυλιά» για να τον βοηθούν στο κυνήγι: τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός και τον αστερισμό του Μικρού Κυνός, όπως λέγονται αυτά τα ουράνια «σκυλιά» του Ωρίωνα. Το πιο λαμπρό αστέρι του Μεγάλου Κυνός είναι ο Σείριος, που βρίσκεται στα πόδια του Ωρίωνα, ενώ το λαμπρότερο αστέρι του Μικρού Κυνός είναι ο Προκύων, που βρίσκεται πίσω από τον ώμο του Ωρίωνα. Αυτοί οι δύο Ουράνιοι Κύνες, αποτέλεσαν τα κατοικίδια σκυλάκια πολλών αρχαίων Θεών.

Ο αστερισμός του Μεγάλου Κυνός, σύμφωνα με τη μυθολογία, παρουσιάζεται ιδιαίτερα δραστήριος, σαν ένα κυνηγετικό σκύλο που είναι διαρκώς σε εγρήγορση, με τα μάτια καρφωμένα στο αφεντικό του, τον Ωρίωνα τον κυνηγό, μα με το ένα μάτι πάντα να παρακολουθεί το θήραμα, το λαγό, που κάθεται κοντά στα πόδια του κυνηγού. Ο αστερισμός του Μικρού Κυνός έχει το λαμπρό αστέρι του τον Προσύωνα, που σημαίνει «ο σκύλος ανατέλλει πριν το Σείριο». Και πραγματικά ο Προσύων ανατέλλει πριν το Σείριο. Ο Σείριος κάθεται στη μύτη του Μεγάλου Κυνός.

Τα πολύ αρχαία χρόνια οι Έλληνες δεν έδιναν ιδιαίτερη σημασία στους αστερισμούς των δύο κυνών, έδιναν όμως μεγάλη σημασία στο Σείριο, στη μύτη ή στο στόμα του «σκύλου» και μόνο αργότερα κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, ο Σείριος και ο Προσύων συσχετίστηκαν με τα τριγύρω αστέρια και μορφοποιήθηκαν οι δύο αστερισμοί. Ο Κικέρων και ο Βιργίλιος αναφέρουν το Σείριο σαν αιτία της καλοκαιρινής ζέστης, και πίστευαν ότι αυτός ήταν και η αιτία της λύσσας των σκύλων.

Ο Σείριος ή Σόθις, ήταν ιερό αστέρι για τους Αιγυπτίους διότι η ανατολή του είχε σχέση με τις ετήσιες πλημμύρες του Νείλου. Οι Άραβες του έδωσαν πολλά ονόματα, μα το πιο χαρακτηριστικό ήταν το «λαμπερό αστραφτερό αστέρι στο πέρασμα για την Υεμένη» κι αυτό γιατί έδυε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πλούταρχος λέει ότι τα δύο σκυλιά συμβολίζουν την «συντηρητική, παρατηρητική, φιλοσοφική αξία της ζωής». Αυτή η περιγραφή ταιριάζει περισσότερο με τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός και λιγότερο με τον αστερισμό του Μικρού Κυνός, που θεωρείται «κουταβάκι». Πίστη, παρατηρητικότητα και ευγένεια, εφ’ όσον τα σκυλιά και οι αετοί ήταν σύμβολα ευγένειας. Ο σκύλος είναι ο φύλακας των συνόρων ανάμεσα σ’ αυτό τον κόσμο και τον επόμενο, φρουρός στο πέρασμα, φρουρός του κάτω κόσμου, παρατηρητής των νεκρών, ψυχοπομπός.

Στο Ζωροαστρισμό ο σκύλος ήταν πολύ σημαντικός για το πέρασμα στην άλλη ζωή. Ήταν ο φρουρός της γέφυρας όπου οι ψυχές περίμεναν για να κριθούν από τους Θεούς. Ο σκύλος για τους Αιγυπτίους μεταλλάχτηκε σε τσακάλι και έγινε ο Θεός Ανούβις ο ψυχοπομπός. Στην παράδοση των Αζτέκων ο Ξόλτλ, ο Θεός των νεκρών και του δύοντα Ήλιου, έχει κεφάλι σκύλου και προΐσταται όλων των σκύλων. Το τελευταίο ζώδιο του Μεξικάνικου ζωδιακού κύκλου, αυτό το ζώδιο που συμβολίζει το τέλος και το χάος είναι ο σκύλος, αλλά συμβολίζει ταυτόχρονα και την ανάσταση και την αναγέννηση της ψυχής. Στο Βουδισμό, ο Λέων-Σκύλος είναι ο φύλακας και υπερασπιστής του Νόμου, ακίνητος και πειθαρχημένος. Στην Κίνα ο αστερισμός του Μεγάλου Κυνός, ο Τιέν Κου, διώχνει τα κακά πνεύματα, αλλά όταν γίνεται φύλακας της νύχτας συμβολίζει την καταστροφή και συνδέεται με τις εκλείψεις, όπου ο σκύλος τρελαίνεται και δαγκώνει τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Σ’ αυτό τον τόσο σημαντικό αστερισμό λαμποκοπάει ο Σείριος, το μυστηριώδες αστέρι, που τόσο έχει απασχολήσει αστρονόμους, αστρολόγους και αστροφυσικούς.

Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΥ

Εκτός από τον λαμπερό Σείριο, τα υπόλοιπα αστέρια που αποτελούν τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός είναι τα: Μιρζάμ, Φουρούντ, Μαλιφάιν, Αντάρα, Ουεζέν και Αλούντρα. Τα βρίσκουμε στον Καρκίνο, από τις 7 έως τις 29 μοίρες.

Ας δούμε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας που συνέβησαν κάτω από την επιρροή αυτού του αστερισμού:

11 Απριλίου 1814 ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξορίζεται στη νήσο Έλβα.

5 Μαΐου 1818 γεννιέται ο Κάρλ Μαρξ στη Πρωσία.

12 Απριλίου του 1861 αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ Βορείων και Νοτίων στην Αμερική.

22 Ιανουαρίου 1905, 500 απεργοί εκτελούνται στην Πετρούπολη.

24 Απριλίου 1915 η Οθωμανική Τουρκική Αυτοκρατορία αρχίζει τη μαζική σφαγή των Αρμενίων.

7 Νοεμβρίου 1917 ο Λένιν διακηρύσσει τη νίκη της προλεταριακής επανάστασης στην Πετρούπολη. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται ως η γέννηση της Κομμουνιστικής Ρωσίας.

23 Μαρτίου του 1919 ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το φασιστικό πολιτικό κίνημα στο Μιλάνο της Ιταλίας.

28 Απριλίου του 1919 ιδρύεται η Κοινωνία των Εθνών.

14 Σεπτεμβρίου 1917 η Ρωσία ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

25 Απριλίου 1945 αντιπροσωπείες από 50 χώρες συναντιόνται στο Σαν Φρανσίσκο και οργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

28 Απριλίου 1945 ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι εκτελούνται από Ιταλούς αντάρτες.

30 Απριλίου 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτονεί μαζί με την μιας ημέρας σύζυγό του Εύα Μπράουν.

1 Ιανουαρίου 1959 ο Φιντέλ Κάστρο οδηγεί στη νίκη κατά του Μπατίστα τα επαναστατικά στρατεύματα.

26 Μαρτίου 1979 υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ, από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιμ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ.

22 Νοεμβρίου 1963 ο Τζων Κέννεντυ δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας.

Σε όλα αυτά τα γεγονότα συμμετείχαν κάποια αστέρια από τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, σε συζυγία με διάφορους πλανήτες.

Ο ΣΕΙΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΙΓΩΝΑ-Η συζυγία Δία και Κρόνου