Τιμήθηκαν οι ήρωες υπερασπιστές και οι πεσόντες της μάχης της Δημητσάνας

635

Με μία σεμνή τελετή και επίκεντρο τον ιστορικό Ναό της Αγίας Κυριακής Δημητσάνης τιμήθηκαν οι υπερασπιστές και οι πεσόντες Χωροφύλακες και πολίτες κατά την Μάχη της Δημητσάνας (30 Αυγούστου 1948). Η εκδήλωση μνήμης έλαβε χώρα την Κυριακή 28 Αυγούστου, ενώ την πρωτοβουλία είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας (Χωροφυλακής και Αστυνομίας), που επί δεκαετίες δεν ξεχνά να τιμήσει τους συναδέλφους της που πολέμησαν κατά της επιθέσεως των κομμουνιστών. Η ήττα των τελευταίων στην Δημητσάνα ήταν ένα καθοριστικό πλήγμα στα χρόνια της Κομμουνιστικής Ανταρσίας, για αυτό κατά το παρελθόν η Μάχη τιμώνταν με συμμετοχή και της Πολιτείας.

Παρών και στην φετινή εκδήλωση η εμβληματική μορφή του τελευταίου επιζώντος μαχητή, στελέχους της Χωροφυλακής Ιωάννη Παπαδόπουλου, ενώ η εκδήλωση κορυφώθηκε με λιτάνευση της τρυπημένης από σφαίρες κομμουνιστών εικόνας της Αγίας Παρασκευής και επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων από τους ιερείς της πόλεως.

Την Ιστορική για τον Ελληνισμό πόλη υπερασπιζόταν τμήμα της Χωροφυλακής, ενώ και το 1944 είχε δεχθεί με μεγάλες απώλειες ανάλογη επίθεση κομμουνιστών, Συνολικά 13 άνδρες της Χωροφυλακής και δύο πολίτες έπεσαν ηρωικά κατά την μάχη που ξεκίνησε από τις πρώτεςπρωινές ώρες της 30ηςΑυγούστου 1948, για να καταλήξει σε πανωλεθρία των κομμουνιστών, που στην πορεία αποδεκάτισε η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία.