Με στόχο την ομαλή εξέλιξη στη λειτουργία της Κεντρικής Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στην Τρίπολη, την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Παρόντες 26 Δήμαρχοι της Πελοποννήσου (ή εκπρόσωποί τους), υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη της αναδόχου εταιρείας «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου», η οποία διαχειρίζεται το έργο και ανήκει στον Όμιλο «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή».
Η σύσκεψη, που, όμως, έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, είχε ως τελικό αποτέλεσμα την αποδέσμευση 100.000.0000 ευρώ για (τα σκουπίδια και) την ενέργεια..
Ως γνωστόν η Κεντρική Διαχείριση Απορριμμάτων διαφημίσθηκε ως έργο ελπιδοφόρας σύμπραξης του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς όμως, οι ελπίδες καταρρίπτονται η μία μετά την άλλη και το έργο «ασθμαίνει».
Θυμίζουμε ότι είναι έργο που έχουν προωθήσει διαδοχικές κυβερνήσεις διαφορετικών κομματικών ισορροπιών: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ καθώς και διαδοχικοί Περιφερειάρχες Πελοποννήσου όπως ο Τατούλης και τώρα ο κ. Νίκας, ενώ είχε αντιδράσει προβλέποντας τι θα συμβεί ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Πώς θα ξεφύγουμε από τις επικίνδυνες χωματερές και θα περάσουμε σ’ ένα επόμενο στάδιο πολιτισμού με ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων και ελάχιστη επιβάρυνση στο περιβάλλον;
Θέματα της σύσκεψης ήταν: «Τα χρέη των Δήμων προς την ΤΕΡΝΑ και η πορεία κατασκευής των υποδομών για την ολοκλήρωση του έργου».
Τα δύο αυτά θέματα είναι αλληλεξαρτώμενα. Οι Δήμοι βρίσκουν τα τέλη διαχείρισης που έχει θέσει η ΤΕΡΝΑ δυσθεώρητα για ένα έργο το οποίο είναι ανολοκλήρωτο. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη επωμισθεί ένα κόστος 5,5 εκατομμυρίων ευρώ αποδίδοντας στην ΤΕΡΝΑ μέρος των οφειλών των Δήμων.
Δήμοι της Κορινθίας, της Αργολίδας και της Αρκαδίας δυσκολεύονται οικονομικά. Από τη μια προσπαθούν να προφυλάξουν τους δημότες τους από την υπέρογκη αύξηση των δημοτικών τελών (έχει υπολογιστεί σε πενταπλασιασμό (!) για κάλυψη τέλους διαχείρισης στην ΤΕΡΝΑ) κι από την άλλη διαμαρτύρονται διότι δύο από τις τρεις μονάδες μεταβατικής διαχείρισης σε Μεσσηνία και Λακωνία δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα δυσκολεύοντας κάθε στάδιο διαχείρισης. Λειτουργεί μόνον η μονάδα μεταβατικής διαχείρισης της Αρκαδίας, στην Παλαιοχούνη κι αυτή όχι όπως έχει περιγραφεί στα χαρτιά. Κάποιοι εκ των Δημάρχων ονομάζουν υποτιμητικά αυτή τη μονάδα «χωματερή».
Φέτος υπήρξαν μπλόκα και διαμαρτυρίες κατοίκων ενάντια στη δημιουργία μονάδων μεταβατικής διαχείρισης στις θέσεις Καλλιρρόη Μεσσηνίας και Ξηροκάμπι Σκάλας Λακωνίας. Η ΤΕΡΝΑ ζητά χρηματική αποζημίωση για την καθυστέρηση του έργου. Ζητά και τα συμφωνηθέντα τέλη από τους Δήμους.
Οι Δήμαρχοι ζητάνε το ολοκληρωμένο έργο και τη μείωση των τελών.
Η Περιφέρεια συμβάλλει, ακροβατεί και συγχρόνως συνεχίζει τις προσπάθειες. Δεν ξεχνά όμως να τρίζει τα δόντια σ’ εκείνους τους Δήμους που εξακολουθούν να τροφοδοτούν χωματερές αντί να μεταφέρουν τα απορρίμματα στους καθορισμένους σταθμούς μεταφόρτωσης όπου συμπιέζονται πριν μεταφερθούν στην Παλαιοχούνη (Παράδειγμα ο Δήμος Ναυπλίου στον οποίο προχώρησε διαδικασία καταλογισμού σχετικού πρόστιμου).
Όλο αυτό μοιάζει με φαύλο κύκλο. Για να είμαστε αισιόδοξοι, όμως, ας το αντιμετωπίσουμε σαν Γόρδιο Δεσμό.
Θ.Ι.Δ.