Η «Ελληνική Βανδέα» του Ιωάννη Μπουγά. Θέματα «ταμπού» για την Κατοχή και τις ευθύνες «αστών» Πολιτικών και ΚΚΕ (μέρος πρώτο)

359

Μία συνέντευξη με τον συγγραφέα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (από τον φιλόλογο Γεώργιο Κουρκούτα).

Με ένα νέο πολυσέλιδο έργο του ο πανεπιστημιακός συγγραφέας και ερευνητής Ιωάννης Μπουγάς ρίχνει κι άλλο φως στα γεγονότα της Κατοχής 1941-1944, που μέχρι σήμερα αφήνουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα και την Ιστορία της. Επικεντρώνεται η έρευνά του, μέσα από πλήθος τεκμηρίων που αποκαλύπτουν πολλά, στα χρόνια της Κατοχής. Απευθυνθήκαμε στον κ. Ιωάννη Μπουγά, για να του θέσουμε ερωτήσεις, διότι πιστεύουμε, μετά την μελέτη του νέου αυτού βιβλίου που κάναμε, ότι είναι μία έκδοση που θα συζητηθεί και θα οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις σε θέματα «ταμπού» της Ελληνικής Ιστορίας.

Και όταν λέμε για θέματα «ταμπού», αναφερόμαστε στα παρασκήνια των Κατοχικών Πολιτικών, την συνεργασία Βρετανών και ΚΚΕ (μέσω ΕΑΜ-ΕΛΑΣ), την συγκρότηση και την δράση των Ταγμάτων Ασφαλείας, τα εγκλήματα της Κομμουνιστικής τακτικής, αλλά και την συνεχιζόμενη και προκλητική αδιαφορία της «επίσημης» ελλαδικής (μέσω Πανεπιστημίων και ελεγχόμενων ΜΜΕ) Ιστοριογραφίας να αγνοεί κρίσιμες ιστορικές περιόδους και να οδηγείται σε αγιοποίηση αμφιλεγόμενων ή εγκληματικών φυσιογνωμιών. Για αυτό και η παρούσα συνέντευξη αξίζει να διαβαστεί και να ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ, έτσι ώστε να βρούμε μία οδό καλύτερη για την Αλήθεια και να αποκατασταθούν ιστορικές αδικίες……

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ποιος είναι ο συγγραφέας; 

Δρ. Ιωάννης Μπουγάς

Ο Ιωάννης Μπουγάς γεννήθηκε το 1945 στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, όπου τελειώνει τις βασικές σπουδές, για να ακολουθήσει το πτυχίο Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπηρέτησε την θητεία του ως Έφεδρος Αξιωματικός. Ακολούθησε Μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Καναδά στον τομέα της Στατιστικής και με ειδίκευση στις μεθόδους μέτρησης και βελτίωσης της Ποιότητας και της Παραγωγικότητας. Διετέλεσε λέκτορας Στατιστικής στο πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ, και στο παρελθόν έχει διδάξει και στα πανεπιστήμια McGill του Μόντρεαλ και Queen’s του Κίνγκστον στον Καναδά. Εργάσθηκε στην Εταιρία BellCanada, από όπου το 2005 συνταξιοδοτήθηκε από τη θέση του Διευθυντή Στατιστικών Μελετών.

Για δεκαετίες έκανε εκπομπές στα καναδικά ΜΜΕ, με ενδιαφέρον για την Ιστορία και την ελληνική πραγματικότητα, πέρα από τα καθαρά επιστημονικά θέματα της ειδικότητάς του. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων με επίκεντρο την δεκαετία 1940-1949 και τις επιπτώσεις της. Το 2006 εξεδόθη «Η Φωνή της Ειρήνης», που αναφέρεται στο Παιδομάζωμα των ετών 1948-1949, για να ακολουθήσουν (από τις εκδόσεις Πελασγός του Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα) οι «Ματωμένες Μνήμες 1940-45» και το «Αθώων Αίμα», που πραγματεύονται τα κομμουνιστικά εγκλήματα τηςΚατοχής στην Πελοπόννησο, μέσα από πλήθος μαρτυριών και προσωπικής αυτοψίας. Αναλύονται εγκλήματα που αφορούν σφαγές όπως του Μελιγαλά και της υπόλοιπης νοτίου Πελοποννήσου, αλλά και την δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης από το ΚΚΕ-ΕΑΜ στα χρόνια της Κατοχής. Επόμενο βιβλίο του ήταν για το Παιδομάζωμα, ενώ η αξιοποίηση του Ημερολογίου του Στρατηγού Διονυσίου Παπαδόγγονα και πηγών της εποχής οδήγησε στην συγγραφή της «Ελληνικής Βανδέας», από τις εκδόσεις Πελασγός, ένα έργο που ξεπερνά τις χίλιες σελίδες και απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα. Η ιστοσελίδα του στο Facebook (ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΠΟΥΓΑΣ –[IoannisBougas] – Ιστορία 1940-1949) έχει ξεπεράσει τα 15.000 μέλη, κάτι πρωτοφανές για τέτοιο ιστορικό θεματολόγιο στην Ελλάδα.

(αύριο το δεύτερο μέρος, που περιλαμβάνει συνέντευξη του Ιωάννη Μπουγά)