Εγκαινιάσθηκε το πρώτο Βουλγαρικό εκπαιδευτήριο στην Κομοτηνή, παρουσία δημάρχου από το Χάσκοβο

113

Γεγονός αποτελεί το πρώτο Βουλγαρικό εκπαιδευτήριο στην Κομοτηνή. Το σχολείο εγκαινιάσθηκε χθες, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022. Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου του Χάσκοβου της Βουλγαρίας Στανισλάβ Ντετσέβ αλλά και  αντιδημάρχου του Χασκόβου.

Το Σωματείο «Μπαλκγάρια» και ο «Άγιος Ιωάννης της Ρίλας» όπως είναι η ονομασία του εκπαιδευτηρίου, λειτουργεί τις Κυριακές για τους μαθητές του, ιδρύθηκε το 2021 από Βούλγαρους που ζουν μόνιμα στην Κομοτηνή αλλά και από Έλληνες που έχουν πραγματοποιήσει μεικτούς γάμους με σκοπό τα παιδιά των οικογενειών αυτών να μαθαίνουν δωρεάν την βουλγαρική γλώσσα μία φορά την εβδομάδα. Το εκπαιδευτήριο δημιουργήθηκε πλέον στην Κομοτηνή με μεγάλη αγάπη και σεβασμό πρόκειται να φιλοξενήσει 21 μαθητές.

Σε κοινή ανακοίνωση το εκπαιδευτήριο και το σωματείο σημειώνουν: «Θεωρήσαμε χρήσιμο με αυτή την ενέργειά μας να δημιουργήσουμε μία σχολική μονάδα που θα βρίσκεται δίπλα στους μαθητές μας και φυσικά θα εξασφαλίζει την δωρεάν εκπαίδευση για την μητρική τους γλώσσα. Αλλά φυσικά είναι και ιδιαίτερης σπουδαιότητας για την πόλη της Κομοτηνής που χαρακτηρίζεται για την πολυπολιτισμικότητά της και τα σπουδαία μηνύματα της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών. Άλλωστε η Κομοτηνή με την Βουλγαρία συνδέεται εδώ και χρόνια και με οικονομικούς παράγοντες λόγω και των συνόρων και πιστεύουμε σε μία σύνδεση και σε οικονομικούς και αναπτυξιακούς τομείς στην φιλόξενη πόλη της Κομοτηνής».

(Με πληροφορίες από την εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ της Κομοτινής)