Τελικά ποια είναι η αλήθεια; (Για την επιβίωση και την ανάπτυξη των εφημερίδων και ιστοσελίδων της Περιφέρειας)

94

γράφει ο Γιώργος Αργυρίου*

Δέκα χρόνια μνημονίων. Δύο χρόνια πανδημίας και ένα σχεδόν χρόνο πολεμικών επιπτώσεων και κανείς δεν ασχολήθηκε με τον Περιφερειακό τύπο. Και βλέπουμε τώρα ένα σχέδιο νόμου που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- επιχειρήσεις εφημερίδων και ιστοσελίδων στην Περιφέρεια που κινούνται στον χώρο της ενημέρωσης, αυξάνοντας τις δαπάνες τους προκαλώντας τους πανηγυρισμούς των 10-15 ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ “μεγάλων” της Περιφέρειας που επιτέλους νοιώθουν ότι ήρθε η ώρα να μείνουν μόνοι στο παιχνίδι. Έτσι, πιστεύουν και αυτό σχεδιάζουν εδώ και χρόνια…

Μεγάλοι όμως είναι όσο υπάρχουμε εμείς οι θεωρητικά «μικροί» σαν μέτρο συγκρίσεως. Στο πέρασμα του χρόνου θα γίνουν και αυτoί μικροί απέναντι στους μεγάλους της Αθήνας που θα πουν κάτι απλό: Οι επαρχιώτες συνάδελφοι καλύπτουν ένα μικρό μέρος της ενημέρωσης στην Επικράτεια της χώρας και για να υπάρχει δικαιοσύνη θα παίρνουν ένα μικρό μερίδιο από τις κρατικές στηρίξεις που θα δίνουν στον Τύπο.

Γιώργος Αργυρίου

Όλα αυτά σε μία ελεύθερη οικονομία που θα έπρεπε ο μικρός ή ο μεγάλος επιχειρηματίας να είναι μόνο αυτός που θα καθορίζει το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής του. Ανάμεσα σ’ αυτόν και τον αναγνώστη που θα αποφασίσει εάν υπάρχει λόγος στήριξης της επιχείρησης δεν χωρά κανένας άλλος και φυσικά το Κράτος.

Αλήθεια ποιοι είναι οι λόγοι της αύξησης των εξόδων μίας περιφερειακής εφημερίδας; Να μας αναβαθμίσετε απέναντι στον αναγνώστη; Πόσο θα κοστίσει όλο αυτό στις ήδη χειμαζόμενες επιχειρήσεις μας;

Αλήθεια δεν γνωρίζετε την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουμε και θα γίνει ακόμα πιο τραγική τους επόμενους μήνες;

Δείξτε σεβασμό μιλώντας με οικονομικούς όρους.

Δείξτε σεβασμό μιλώντας με ειλικρίνεια για το εάν επιθυμείτε την συνέχιση της ύπαρξης του Περιφερειακού Τύπου με τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του.

Δείξτε σεβασμό απέναντι σε μία γενιά εκδοτών που κλείνει βιολογικά ή και λόγω οικονομικών συνθηκών ένα σημαντικό κύκλο προσφοράς στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Δείξτε σεβασμό αποφεύγοντας οποιαδήποτε αλλαγή στον ήδη “κατακρεουργημένο” Νόμο 3548/2007 που θα επιφέρει το οριστικό τέλος της συντριπτικής πλειοψηφίας των ημερήσιων – εβδομαδιαίων περιφερειακών εφημερίδων”.

Τέλος, δείξτε ρεαλισμό δίνοντας έναν χρόνο προσαρμογής στον όποιο νέο Νόμο προκύψει.

*ο Γιώργος Αργυρίου

Είναι Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ένωσης

Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου

 

Υ.Γ.1 Σας εύχομαι να υπερβείτε τις φωνές που σας καλούν να προχωρήσετε σε μαζικές εκκαθαρίσεις στον Περιφερειακό τύπο και να επικρατήσει η κοινή λογική και ο ρεαλισμός.

Υ.Γ.2 Το κείμενο που διαβάσατε αποτελεί την τοποθέτησή του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Γιώργου Αργυρίου, στην διαβούλευση που ολοκληρώθηκε και αφορά την δημιουργία μητρώου έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.