Ξανά «μαζί» ο Σταυραετός του Μαχαιρά (Γρηγόρης Αυξεντίου) και ο συναγωνιστής του Ματρόζος (Αυγουστής Ευσαταθίου)

288

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αυγουστής Ευσταθίου, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ματρόζος», που βρέθηκε στο πλευρό του Γρηγόρη Αυξεντίου στην τελευταία μάχη του στον Μαχαιρά, και πάει να συναντήσει το συναγωνιστή του στο Πάνθεο των Ηρώων της Ελλάδας.

Γεννημένος το 1934 στο δυτικό άκρο της Κύπρου, στην Πόλη Χρυσοχούς, ήταν το μικρότερο παιδί της οικογένειας. Τον Ιούλιο του 1955 ο Αυγουστής εντάχθηκε στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Ύστερα από διαταγή της οργάνωσης εκτέλεσε κάποιον και με διαταγή του τομεάρχη Λευκωσίας βγήκε στο αντάρτικο. Στα βουνά συνάντησε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, ετέθη στην υπηρεσία του και έκτοτε έμεινε μαζί του, πλην ελαχίστων διαστημάτων.

Λίγο πριν από την αποτρόπαια και στυγερή επίθεση των Βρετανών, κατά την οποία ο Αυξεντίου έγινε θυσία και ολοκαύτωμα στον βωμό της ελευθερίας, ο Αυγουστής Ευσταθίου μαζί με τους άλλους τρεις συναγωνιστές του, Φειδία Συμεωνίδη, Ανδρέα Στυλιανού και Αντώνη Παπαδόπουλο, διατάχθηκαν από τον «μάστρο» τους να εγκαταλείψουν το κρησφύγετο. Συνελήφθη, βασανίστηκε και ύστερα από τρεις ημέρες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να περιποιηθούν τα εγκαύματά του. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση και απολύθηκε με το τέλος του ενόπλου Αγώνα και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ