Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού

66

Το 7ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Λιβαδερό Κοζάνης, σήμερα Παρασκευή 5 Αυγούστου (19:00), από το Sistron, Κέντρο Έρευνας & Κατασκευής Αρχαίου & Παραδοσιακού Παιχνιδιού.

H σχετική ανακοίνωση του Sistron αναφέρει:

«Φτου ξελεφτερία!

Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες αφηγούνται ιστορίες παιχνιδιού και τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα τους παίζουν!

Αν είσαι πάνω από 65 χρονών ή…. κάτω από 65 έλα να αφηγηθείς ή να παίξεις παλιά ομαδικά παιχνίδια!

Θυμάσαι τι σου άρεσε να παίζεις κάποτε;

Τζιουλίκα; Μπιζ; Γκουντρογκυλάρι; Γκουρλίτσα; Τζαμί; Φούρκες;

Θυμάσαι με ποιους έπαιζες; Πού; Πότε;

Θυμάσαι πώς ένιωθες; Πώς κράτησες εκείνες τις στιγμές στην καρδιά σου;

Εμείς, τα παιδιά, τα εγγόνια και δισέγγονά σου θέλουμε να σε ακούσουμε, να μας λες τις ιστορίες που έζησες παίζοντας στις αλάνες των παιδικών σου χρόνων.

Για να θυμηθείς και να χαρείς, για να μάθουμε και να κρατήσουμε τις μνήμες σου ζωντανές!

Έλα με την παρέα σου στην Πλατεία του Λιβαδερού Σερβίων στις 5 Αυγούστου, 7μμ και στα πλαίσια του 7ου Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού & Παραδοσιακού Παιχνιδιού ταξίδεψέ μας στα παλιά βιώματα για να νιώσουμε όλοι, όλες κι όλα τα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να δημιουργεί κανείς συναισθήματα και σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο.

Το SISTRON – Κέντρο Έρευνας και Κατασκευής Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού,

η Τοπική Κοινότητα Λιβαδερού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδερού ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ,

ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδεριωτών Κοζάνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδεριωτών Θεσσαλονίκης

και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδεριωτών Ελβετίας

σε καλούμε να συμμετέχεις στις αφηγήσεις και στην καταγραφή τους από την κάμερα του νεαρού σκηνοθέτη, Ωριγένη Τσιώνα, με σκοπό τη συγκέντρωση οπτικοακουστικού υλικού για μια ταινία αφιερωμένη στη γενιά σου, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Δήλωσε εδώ συμμετοχή για την αφήγηση μιας ιστορίας που έζησες παίζοντας, στη σελίδα www.sistron.gr και στα τηλέφωνα: 6945626421 & 6977731735

Η πρόσκληση απευθύνεται, πέρα από τους Λιβαδεριώτες παππούδες και τις γιαγιάδες, προς όλους και όλες που θα ήθελαν να μοιραστούν μαζί μας ένα βίωμά τους στο παιχνίδι. Σας περιμένουμε!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
19:00: Έναρξη Φεστιβαλ
• 19:15 – 20:45: Αφηγήσεις του παππού και της γιαγιάς
• 20:45 – 22:00: Κοινό παιχνίδι μεγάλων και μικρών

Υπό την αιγίδα του Δήμου Σερβίων».

Η Χρυσή Τζήκα, του Sistron, καθηγήτρια, μίλησε στο Mynews.gr για τη διοργάνωση και τους στόχους του Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού και Παραδοσιακού Παιχνιδιού:

«Πέρα από την ευχαρίστηση που προσφέρει το Φεστιβάλ στα παιδιά, καθώς προετοιμάζουμε μαζί τους μέρες πριν τα παιχνίδια που θα παρουσιάσουν στην πλατεία του χωριού μπροστά σε κόσμο (χαίρονται πολύ που ουσιαστικά αυτά είναι οι πρωταγωνιστές του φεστιβάλ) και πέρα από τη συγκίνηση των μεγαλύτερων να βλέπουν τα εγγόνια ή και δισέγγονά τους να παίζουν τα δικά τους παιχνίδια, αποτελεί σκοπό μας η τιμή προς εκείνους και των αναμνήσεών τους.

Και ίσως έτσι τους εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για ό,τι αγνό μάς μετέφεραν μέσα από το παιχνίδι: τη δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων και συναισθημάτων»

(Με πληροφορίες από το Facebook του Γιώργος Κοκόγιας)