Το πάρτι των απευθείας αναθέσεων, θα φέρει καταδίκες

73

Ηχηρή προειδοποίηση από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) προς την κυβέρνηση για κίνδυνο καταδίκης της χώρας αναφορικά με το πάρτι των απευθείας αναθέσεων και τις διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις της, που καθιστούν την παρέκκλιση από τις τυπικές διαδικασίες διεξαγωγής διαγωνισμών ως κανονικότητα! Παράλληλα, η ΕΑΑΔΗΣΥ υπενθυμίζει στην κυβέρνηση ότι πλέον δεν συντρέχουν λόγοι επίκλησης κατεπειγουσών διαδικασιών, που να σχετίζονται με τον κορωνοΐο, για την εκτέλεση διαγωνισμών του Δημοσίου γιατί πολύ απλά η πανδημία υποχωρεί!

Με έγγραφό της η ΕΑΑΔΗΣΥ απευθυνόμενη προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον γενικό γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Στυλιανό – Ιωάννη Κουτνατζή τους ενημερώνει ότι ήδη η Πορτογαλία και η Ισπανία βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς διερευνώνται για καταχρηστικές πρακτικές στην εφαρμογή της διαδικασίας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού. Πρόκειται για έναν τύπο διαγωνισμού που προσιδιάζει στην απευθείας ανάθεση.

Τι συμβαίνει; Οι αναθέτουσες αρχές επικαλούμενες «κατεπείγουσες ανάγκες» καταφεύγουν σε συντετμημένες διαγωνιστικές διαδικασίες, που προσιδιάζουν με απευθείας ανάθεση. Αυτό, βέβαια, δεν συμβαίνει μόνον στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Συμβαίνει και στην Ελλάδα με το ξήλωμα του Ν. 4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις (Νόμος Σπίρτζη) από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη από τις αρχές της πανδημίας. Το ξήλωμα του Ν. 4412/2016 γινόταν με σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, καθότι το πρώτο διάστημα της πανδημίας η Βουλή ήταν κλειστή. Επρόκειτο για ελαστικοποίηση της ασφαλιστικής δικλείδας των «κατεπειγουσών αναγκών» και με αυτό τον τρόπο πρωτίστως η κυβέρνηση και τα υπουργεία και δευτερευόντως οι ΟΤΑ επιδίδονταν σε μια αλόγιστη και καταχρηστική πρακτική των απευθείας αναθέσεων, που έφτασε σε δυσθεώρητα ποσά το κόστος εις βάρος του δημοσίου ταμείου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ