Ο Δημ. Ορφανός για την υπόθεση παρανομιών στην Καραθώνα: ««Οι ευθύνες έχουν όνομα και επώνυμο»

378

Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

 Από την ημέρα που ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, Δημήτρης Ορφανός, γνωστοποίησε με μία επιστολή του προς τα ΜΜΕ της Αργολίδα την απόφασή του να διεκδικήσει τη δημαρχία του Ναυπλίου, ξεκίνησα και ρίχνω μια ματιά στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Το σκεπτικό μου ήταν πως, μέχρι να μάθει ότι πρέπει να διαχωρίσει τα προσωπικά από τα δημοτικά του αξίζει μια πίστωση χρόνου. Έτσι, έπεσα επάνω σε μια σειρά από σκέψεις που διατύπωνε στην σελίδα του υπογράφοντάς τες με τις δημόσιες ιδιότητές του.

Θεωρώντας ότι είναι σκέψεις όπου επικρατεί η επιθυμία του να γίνει δήμαρχος (και όχι η ιδιότητα του υπερασπιστή του νόμου και του δικαίου) οδηγήθηκα σε μια σειρά από σκέψεις τις οποίες και καταγράφω.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Μου άρεσε η άποψη ότι ««Η πολιτική απαιτεί πολιτικό πολιτισμό και όχι πολιτικές διώξεις». Μακάρι να την τηρήσει κατά την διάρκεια του προεκλογικού του αγώνα αλλά και στην συνέχεια όταν θα είναι εκλεγμένος (Σύμβουλος ή Δήμαρχος θα αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός).  Θα του πω όμως πως εμείς οι παλαιότεροι έχουμε χορτάσει από «πολιτικούς θεατρινισμούς» των νεοεισερχόμενων στον πολιτικό στίβο. Και, χωρίς να θέλω να του αποδώσω τέτοιο ρόλο, αυτή η δήλωση βρίσκω πως πλησιάζει επικίνδυνα προς κάτι τέτοιο.

Θα επικροτήσω απολύτως την άποψη «Οι εργαζόμενοι του μεροκάματου δεν επιτρέπεται να γίνουν το πρόβλημα αλλά θα πρέπει να είμαστε αρωγοί στα προβλήματα τους». Να πω μόνον πως η ιδιότητα εργαζόμενος δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την ιδιότητα του αγίου.

Μου έκανε εντύπωση που, αναφερόμενος στην υπόθεση παράνομης ρίψης απορριμμάτων στην Καραθώνα από ιδιώτες, με εμφανείς ιδιοτελείς σκοπούς,  αντί να διακρίνει και να επικεντρωθεί στην διοικητική, ηθική και νομική “ανωμαλία”, έγραψε μια ολόκληρη πραγματεία “περί διαγραμμάτων”. Είμαι σίγουρος ότι θα την διάβαζε ο σημερινός Δήμαρχος και θα έλεγε τρίβοντας τα χέρια του… “εσένα θέλουμε”!

Θα υπογράψω την άποψη που καταθέτει ότι «Οι ευθύνες έχουν όνομα και επώνυμο». Θα περίμενα όμως να το κάνει πράξη και να προχωρήσει και στην αποκάλυψη των υπευθύνων. Εκτός αν δεν γνώριζε ότι υπεύθυνος για τα σκουπίδια είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος (με επιλογή του) που έχει εργαζόμενο ως υπαρχηγό και εταιρεία ιδιωτική ως υπεργολάβο. Κάτι που είναι λογικό να μην γνωρίζει μια και είναι πρωτάκι στην αυτοδιοίκηση.

Τέλος, για να μην σας κουράζω, χειροκροτώ την δήλωσή του ότι «Πάντοτε υπάρχει υπεύθυνος και εντολέας μην τα βάζετε με εργαζομένους και επίσης υπερασπιστείτε τους εργαζομένους όσοι πιθανόν τους δώσατε εντολή».

Δήλωση γεμάτη ουσία και ηθική απαξία για τους υπεύθυνους του Δήμου που δεν θεώρησε αναγκαίο να κατονομάσει.

Με την ελπίδα ότι η επόμενη πολιτική του δήλωση θα γίνει με δημοσιοποίηση προς τα μέσα (και όχι μόνον), διατελώ αναμένοντας τις μελλοντικές του τοποθετήσεις και πρωτοβουλίες.

 

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜ. ΟΡΦΑΝΟΣ

«Η πολιτική απαιτεί πολιτικό πολιτισμό και όχι πολιτικές διώξεις. Διεξάγεται με επιχειρήματα και προτάσεις και όχι με πολιτικούς θεατρινισμούς.

Οι εργαζόμενοι του μεροκάματου δεν επιτρέπεται να γίνουν το πρόβλημα αλλά θα πρέπει να είμαστε αρωγοί στα προβλήματα τους.

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε όλοι οι πολίτες του Δήμου Ναυπλίου ακούσια θεατές σε πολιτική διένεξη για το ΧΑΔΑ της Καραθώνας.

Είδαμε εκτενές βίντεο με εργαζομένους να υπόκεινται σε βιντεοσκόπηση τους άνευ της συγκατάθεσης τους.

Εργαζομένους οι οποίοι συλλέγουν απορρίμματα για να ζήσουν τις οικογένειες τους, να επιβιώσουν και να προσφέρουν στα παιδιά τους .

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες του Δήμου Ναυπλίου.

Αφήστε τους μεροκαματιάρηδες εκτός του κάδρου της πολιτικής αντιπαράθεσης,

Έλεος και ντροπή.

Οι ευθύνες έχουν όνομα και επώνυμο.

Αν δεν μπορείτε να διακρίνετε την ανάγκη από το προσωπικό πολιτικό συμφέρον και την εφήμερη δημοσιότητα τότε λυπάμαι για εσάς.

Αναγκάστηκα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου να προβώ σε αυτή την ανακοίνωση αισθανόμενος ντροπή για τη πολιτική μεταχείριση των εργαζομένων.

Περίμενα αρκετά να παρέμβουν θεσμοί όπως το Εργατικό Κέντρο για τη προστασία των εργαζομένων ή ο Δήμαρχος Ναυπλίου.

Μάταια όλα στο πολιτικό βωμό του εκλογικού συμφέροντος.

Δηλώνω ότι ως υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλίου αναγκάζομαι να προβώ σε αυτή τη δήλωση προστασίας των εργαζομένων διότι είναι πολιτικά ανέντιμο και καταδικαστέο το μεροκάματο να αποτελεί πολιτικό παιγνίδι.

Δηλώνω ότι ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου με λυπεί και εξοργίζει η ακούσια χρησιμοποίηση των εργαζομένων.

Δηλώνω επίσης ως Δικηγόρος ότι προτίθεμαι να τους υπερασπιστώ εγώ και συνεργάτες μου άνευ αμοιβής διότι ο πολιτικός πολιτισμός και η προστασία των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Μόνο προστατεύονται .

Πάντοτε υπάρχει υπεύθυνος και εντολέας μην τα βάζετε με εργαζομένους και επίσης υπερασπιστείτε τους εργαζομένους όσοι πιθανόν τους δώσατε εντολή.

Δημήτρης Ορφανός

Δικηγόρος

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου

Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων»