Οι φωτιές κατακαίνε την Ελλάδα μας. Οι φορείς διαχείρισης που καταργήθηκαν. Η απάντηση του Αμυρά…και στο φόντο ένας Στυλιανίδης…

91

Η Ελλάδα βρίσκεται για άλλη μια χρονιά σε πύρινη πολιορκία. Φωτιές παντού. Σε Ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά μας. Παράλληλα υπάρχει και το περιβόητο αφήγημα περί κλιματικής αλλαγής και οι νέοι τρόποι εκμετάλλευσης της ενέργειας που επιβάλλονται Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια.

Στη χώρα μας ειδικότερα, πληθαίνουν οι φωνές που κατηγορούν την (εκάστοτε) Κυβέρνηση για ανικανότητα-ολιγορία-έλλειψη μέτρων πρόληψης-σύμπλευση και εξάρτηση με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα κλπ. Η διεθνής συγκυρία (πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας) στο τομέα των πυρκαγιών συγκεκριμένα, άφησε «γυμνή» την εναέρια κατάσβεση, εφόσον είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα Ρώσικα εναέρια μέσα ήταν πολύ αποτελεσματικά.

Ας θυμηθούμε μια σειρά γεγονότων και πολιτικών κινήσεων στο εσωτερικό της Πατρίδας μας, τα οποία προφανώς και δεν βοήθησαν στο τομέα της Πυρασφάλειας (ούτε σε χιόνια-ούτε σε πλημμύρες-ούτε και αλλού όπως αποδείχθηκε στη πράξη), απλά το μόνο που έκαναν ήταν να τροφοδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση.

Α) Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης αποτέλεσε, το Σεπτέμβριο του 2021, την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αναλάβει επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

«Να είστε σίγουροι ότι θα είναι μια η επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις» είχε προσθέσει τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Β) «Λουκέτο» έβαλαν επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, με ισάριθμες αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, οι οποίες αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων 2021(!!!) Επίσης οι αρμοδιότητές τους περνούν στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).  Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλεπόταν η μετάβαση από τους 36 παλαιούς Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε 24 νέες Μονάδες Διαχείρισης που θα υπαχθούν και θα εποπτεύονται κεντρικά από τον Οργανισμό.

Οι φορείς που καταργούνται

  • Εθνικός Δρυμό Πάρνηθας
  • Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
  • Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης
  • Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
  • Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
  • Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων
  • Εθνικός Δρυμό Ολύμπου

Μπορείτε να διαβάσετε και τη τοποθέτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου εδώ

Γ) Διαβάστε επίσης τι λέει ο Γιώργος Αμυράς.

«Αλήθειες και ψέματα για τις περιοχές Natura. Στην Ελλάδα το 1/3 της στεριάς και το 20% της θάλασσας αποτελούν προστατευόμενες περιοχές NATURA.

Την ίδια ώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τριπλή απειλή, την κλιματική κρίση, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελετάμε, σχεδιάζουμε και προχωράμε σε πράξεις.

Δημιουργήσαμε μια νέα κεντρική δομή, τον Oργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) υπό την σκέπη του οποίου υπάγονται πλέον οι 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίοι μετά από μελέτη και επιστημονική καθοδήγηση συγχωνεύονται και μετατρέπονται σε 24 Αποκεντρωμένες Mονάδες.

Η διατήρηση, προστασία και βιώσιμη διαχείριση των ευαίσθητων και πολύτιμων οικοσυστημάτων του Δικτύου Natura 2000 πραγματοποιείται πλέον με επιστημονικούς όρους και όχι γραφειοκρατικούς.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να δώσουμε απαντήσεις στα fake news για τις περιοχές NATURA» Όλη τη δήλωση του, διαβάστε τη εδώ

….Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του….