Μπροστά στα αρχαία τείχη της Τίρυνθας ακούσθηκε ένας μονόλογος για τον Λιγνάδη

107

Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του, προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις λόγω της φύσης των αδικημάτων για τα οποία καταδικάσθηκε και του γεγονότος ότι έτυχε εμφανούς προστασίας, εκ μέρους ισχυρών παραγόντων, κατά το προστάδιο της παραπομπής. Κανένας όμως δεν προχώρησε να κατηγορήσει τους βουλευτές που υπερψήφισαν (παλαιότερα) το νόμο, βάσει του οποίου ο προστατευόμενος του Μαξίμου, κυκλοφορεί και πάλι ελεύθερος. Οι Δικαστές δίκασαν (όπως προβλέπεται) με βάση τους κανόνες δικαίου και την εφαρμογή διατάξεων που ίσχυαν κατά την περίοδο τέλεσης των βιασμών για τους οποίους καταδικάσθηκε. Έτσι εμφανίσθηκε το αντιφατικό στοιχείο να καταδικάζεται μεν σε βαρύτατη ποινή, πλην όμως να του χορηγείται αναστολή εκτέλεσης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μετά την απόφαση για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη με καταβολή εγγύησης εξέδωσε ανακοίνωση την οποία ανέγνωσαν επί σκηνής οι ηθοποιοί μέλη του.

Αυτό έγινε και στο Ναύπλιο όπου, το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του θεατρικού έργου “Η ΑΝΑΤΟΛΗ” σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας, στο Ναύπλιο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”.

Ο ηθοποιός της παράστασης Μιχάλης Τιτόπουλος εκπροσωπώντας τους ηθοποιούς της παράστασης, διάβασε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων έγραφε:

«Είμαστε ζώντες και παρόντες σε ένα έγκλημα.
Σε ένα έγκλημα που αποδεικνύει ότι η εξουσία, το χρήμα, οι δημόσιες σχέσεις και οι ισχυροί φίλοι είναι πάνω από την Δικαιοσύνη.
Η Δικαιοσύνη είναι επιλεκτική, προκατειλημμένη και προστατεύει τους δυνατούς αυτής της γης, σκορπώντας με την απόφασή της φόβο σε αυτές και αυτούς που είχαν το θάρρος να μιλήσουν, αλλά και σε όλους και όλες μας.
Είμαστε βαθιά οργισμένοι, απογοητευμένοι και τρομαγμένοι από την χθεσινή απόφαση του ΜΟΔ για αναστολή φυλάκισης του πρωτοδίκως ενόχου για 2 βιασμούς ανηλίκων, Δημήτρη Λιγνάδη.
Είμαστε τραυματισμένοι.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς είναι δυνατόν κάποιος που προφυλακίστηκε, γιατί υπήρχαν ενδείξεις για κατά συρροή βιασμό, να απελευθερώνεται όταν πλέον ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ πως έχει τελέσει δύο βιασμούς.
Αδυνατούμε να βρούμε ανάλογο περιστατικό, πλέον της δεκαετούς κάθειρξης, που έχει πάρει αναστολή. Έτσι απλά.
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς ο «επικίνδυνος» κατά Μενδώνη άνθρωπος, που την «εξαπάτησε με την υποκριτική του τέχνη» αξιολογείται από την Πρόεδρο Παναγιώτα Γιούπη ως μη επικίνδυνος για τέλεση νέου αδικήματος μέχρι την έφεση!
Και πώς, πλέον, αυτός ο άνθρωπος θα κυκλοφορεί ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ανάμεσά μας, δίπλα στα πρώην θύματά του και σε απροστάτευτα και αντικειμενικά αδύνατο να ενημερωθούν σχετικά με την υπόθεση ανήλικα από άλλες χώρες».