Χάρης Μιχαλακόπουλος

Γράφει ο Χάρης Βασιλείου Μιχαλακόπουλος- Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου Ηλείας

Η γενική απογραφή πληθυσμού της χώρας έδειξε μείωση 383.805 κατοίκων σε μια δεκαετία από την προηγούμενη μέτρηση.

Εδώ να τονίσουμε ότι η τελευταία δεκαετία είναι επίσης αυτή της αθρόας εισροής μεταναστών. Πολλοί από αυτούς επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα, άρα απογράφησαν. Φυσικά επέλεξαν να μείνουν γιατί οι Ελληνικές Κυβερνήσεις μοιράζουν αθρόα δικαιώματα και χρήματα σε αυτούς, την ίδια στιγμή που λειτουργούν αρνητικά στα κίνητρα για τεκνοποίηση και αξιοπρεπή διαβίωση στην Ελληνική οικογένεια.

Εάν λοιπόν υπολογίσουμε ότι στην απογραφή του 2021 εγράφησαν πολύ περισσότεροι μη-Έλληνες από αυτή του 2011, τότε θα διαπιστώσουμε με τρόμο, ότι η Ελλάδα με Έλληνες κατοίκους είναι μια πραγματικότητα που σύντομα θα είναι παρελθόν.

Στην Ηλεία (ειδικότερα) το ποσοστό μείωσης πληθυσμού είναι σχεδόν ΔΙΠΛΑΣΙΟ από το μέσο όρο.

Χώρισα τους 6 Δήμους σε 3 δυάδες-κατηγορίες και θα σας αναλύσω μερικά γρήγορα συμπεράσματα, που βγαίνουν από τα ποιοτικά αποτελέσματα της απογραφής. Αφήνω εκτός τον Δήμο Ζαχάρως που περίπου είχε τον ίδιο πληθυσμό (μικρή μείωση).

Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Δήμοι Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων:

Οι Δήμοι αυτοί είχαν μείωση 15-20% του πληθυσμού τους. Διπλάσιο-τριπλάσιο από το μέσο όρο του Νομού Ηλείας (που θυμίζω είναι διπλάσιος του μέσου όρου της χώρας). Δεν είναι τυχαίο ότι είναι πυρόπληκτοι. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ορεινοί. Προφανώς και δεν δόθηκαν τα κατάλληλα κίνητρα για να παραμείνει εκεί ο πληθυσμός μετά τις φωτιές(ακόμα περιμένουν τη «βοήθεια»). Προφανώς και είναι αντί-κίνητρο η δυσκολία πρόσβασης σε αυτούς και οι κάκιστοι δρόμοι. Προφανώς και η γενική δυσκολία πρόσβασης του Νομού από Πάτρα-Καλαμάτα-Τρίπολη επηρεάζει. Σίγουρα ειδικά η Αρχαία Ολυμπία προκαλεί θλίψη όταν με τέτοιο Παγκόσμιο brand name  δεν μπορεί να προσελκύσει νέους κατοίκους-επενδυτές-επιχειρηματίες. Αυτό σημαίνει ότι και ο τουρισμός που προσελκύει φθίνει; προφανώς…. 

Β ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Δήμοι Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Οι μόνοι Δήμοι της Ηλείας που παρουσίασαν αύξηση πληθυσμού!

Θεωρώ καθόλου τυχαίο ότι είναι 2 όμοροι πεδινοί Δήμοι. Σε αυτούς τα τελευταία χρόνια εργάζονται δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί ως εργάτες γης. Προφανώς αρκετοί από αυτούς έχουν μείνει μόνιμα εκεί και απογράφησαν. Εργασία συν επιδόματα είναι ελκυστικό «πακέτο» παραμονής. Δεν νομίζω χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός και συμπεράσματα.

Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Δήμος Πύργου και Ήλιδας

Οι 2 μεγαλύτεροι Δήμοι του Νομού έχασαν 3000 και 3500 χιλιάδες κατοίκους αντίστοιχα. Η απώλεια των Πανεπιστημιακών Σχολών, η καθυστέρηση κατασκευής των δρόμων, η ανικανότητα προφανώς πολιτικής και πολιτικών να προσελκύσουν επιχειρήσεις ή ιδρύματα, η ανικανότητα των ίδιων να σκεφτούν αναπτυξιακά και να διαφημίσουν το «προϊόν» Ηλεία και άλλοι πολλοί είναι οι λόγοι (άλλωστε κάνω μια σύντομη ανάλυση να μην σας κουράσω).

Τελικά ότι ο Νομός Ηλείας έχει Διπλάσιο μέσο όρο μείωσης πληθυσμού (7%)από το γενικό μέσο όρο(3,5%) της χώρας, πιστεύω ότι λέει πολλά . Λέει πολλά για εμάς (αδιαφορία-έλλειψη αντιδράσεων ή διεκδικήσεων) και επίσης λέει πολλά για το «ποιόν» αυτών που τον «διοικούν» (προφανώς και κοιτάνε ΜΟΝΟ τη βόλεψη τους και λίγων ακόμα «κοντινών» τους).

Υ.Γ. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποιότητα της απογραφής. Όπως και των προηγουμένων άλλωστε όμως.

Υ.Γ.2. Εάν έχουμε και πιο ειδικά χαρακτηριστικά ίσως διαπιστώσουμε με θλίψη ότι ο πληθυσμός είναι «γερασμένος», συνέπεια πολλών πραγμάτων και πολιτικών που συμβαίνουν εδώ και χρόνια.

Υ.Γ.3. Εάν συγκρίνουμε με την αύξηση του πληθυσμού σε χώρες που περιορίζουν την εισροή μεταναστών και δίνουν πλήθος κινήτρων στις γηγενείς οικογένειες, όπως η Ουγγαρία, σίγουρα θα καταλάβουμε ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά εμείς αρμενίζουμε στραβά. Η Ουγγαρία “γεμίζει” γηγενή πληθυσμό και νέους ανθρώπους (μέσος όρος γεννήσεων κοντά στο 3), σε αντίθεση με μια Ευρώπη γερασμένη που Αφρικανο-Ασιατικοποιείτε…

Υ.Γ.4. Με το ρυθμό αυτό (και τα μυαλά αυτά των ηγετών Ελλάδας και Ε.Ε) η απογραφή του 2031 θα δείξει σίγουρα πολύ χειρότερα στοιχεία ποσοτικά και ποιοτικά σε Ηλεία-Ελλάδα και Ευρώπη.

 

 

 

 

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
Akromolio.gr [X]

Recent Posts

Δήμος Βέλου-Βόχας: Στηθαία ασφαλείας σε επικίνδυνα σημεία

Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας έγινε στα επικίνδυνα σημεία του οδικού…

% μέρες πρίν

Κατηγορείται η Δημοτική Αρχή για παραπλάνηση και λαϊκισμό!

Όσοι παρακολούθησαν το τελευταίο (δια ζώσης) Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων άκουσαν τον αντιδήμαρχο Οικονομικών…

% μέρες πρίν

Ημερίδα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Αύριο, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024 στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Βουλευτικού, θα διεξαχθεί…

% μέρες πρίν

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

Γράφει ο Παναγιώτης Μυργιώτης  Ο στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας την 11η Ιουνίου 1941 δημιουργεί τις βάσεις…

% μέρες πρίν

Από λόγια καλά πάμε κ. Πτωχέ

γράφει η Ντίνα Καλομοίρα Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση…

% μέρες πρίν

Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Βραχατίου

Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και τη βελτίωση…

% μέρες πρίν