Παρουσιάστηκε στον Πύργο το βιβλίο του Ι. Αμπατζόγλου . Οι νέες εξελίξεις στην Μακεδονία και η Συμφωνία των Πρεσπών

113

Το τρίτομο έργο του Δρ του Δ.Π.Θ. και Επιστημονικού επικεφαλής της Ακτινοφυσικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως Ιω. Αμπατζόγλου, παρουσιάστηκε στον Πύργο το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου. Για το βιβλίο, με τίτλο «Η Συμφωνία των Πρεσπών και ο αγώνας για την Μακεδονία», από τις εκδόσεις Ερωδιός, μίλησαν ο φιλόλογος κ. Γ. Κουρκούτας και ο συγγραφέας, ενώ η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα Περιφερειακής ΄Ένωσης Δήμων Δυτ. Ελλάδος. Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου ξεκίνησε τις παρουσιάσεις του τρίτομου έργου του από την Αρεόπολη της Μάνης, για να ακολουθήσουν το Ναύπλιο και ο Πύργος.

Η σύνδεση της Ηλείας με την Μακεδονία

Το βιογραφικό του ομιλητή παρουσίασε ο τ. Αντιπρόεδρος Λιμενικού Ταμείου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, ενώ για την σημασία του θέματος του Μακεδονικού, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και του αγώνα για ανατροπή της μίλησε στην δική του εισαγωγή ο Φιλόλογος και συγγραφέας κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

Ιδιαίτερα τονίστηκαν τα σημεία που συνδέουν τον χώρο της Ηλείας από την αρχαιότητα και την Ολυμπία μέχρι τους πολέμους του Μακεδονικού Αγώνος και του πολέμου του 1912-1913 για την Μακεδονία. Η κινητοποίηση των Ηλείων, στα έτη 2018-2019 απέδειξε την συνέχεια του ενδιαφέροντος του τόπου για το θέμα της Μακεδονίας.

«Συνεχείς οι παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια»

Ο Ιω. Αμπατζόγλου παρουσίασε την εθνική ζημία που υποστήκαμε από την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας, της μακεδονικής ταυτότητας και της μακεδονικής γλώσσας. Μερικά από τα σημεία που επισημαίνονται, όπως τόνισε ο συγγραφέας του τρίτομου βιβλίου,  είναι οι παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια, οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει τις διακόσιες είκοσι επτά (227), τα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδος-Σκοπίων, τα οποία η παρούσα κυβέρνηση επιθυμεί να επικυρώσει στη Βουλή, οι τρόποι μέσω των οποίων μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτή τη Συμφωνία.

Επίσης τονίστηκε  και η στάση που οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε απέναντί της αλλά και απέναντι στους πολιτικούς και στις πολιτικές που είτε την επικύρωσαν είτε την σέβονται και την εφαρμόζουν παρά το γεγονός ότι από πλευράς Σκοπίων οι παραβιάσεις είναι συνεχείς. Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε διάλογος με τους παρισταμένους, όπου υπήρξε ανταλλαγή ιδεών και γνωμών που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων, ενώ ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίο του.