Κανένας δεν ξεχνά-τίποτα δεν ξεχνιέται

219

Από το fb του Μπουλουτας Ιωαννη Διονύσιος

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ – Κ ΔΙΟΙΚΗΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΥΠΟ ΤΑΣ ΔΙΑΤΑΓΑΣ ΣΑΣ – 285 . Τ. Π ΑΤΣΙΚΗ ΛΗΜΝΟΣ

 

ΚΥΡΙΟΙ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΥΠΝΟ

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΖΗΣΕ ΕΝΑΣ ΛΟΧΑΓΟΣ ΤΗΣ 31 ΜΚ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Η 31 Μοίρα Καταδρομών, είχε διακεκριμένη δράση μεταξύ των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς που πολέμησαν στην Κύπρο το 1974. Στάλθηκε αξιοπρεπώς στο πεδίο της μάχης, πολεμώντας όπου διατάχθηκε τον Τούρκο εισβολέα. Με την δράση τους, οι άνδρες της 31 ΜΚ προσέθεσαν νέες δάφνες στα ελληνικά όπλα. Οδηγούμενοι από αποφασιστικούς και τολμηρούς αξιωματικούς, οι Καταδρομείς της 31 ΜΚ έγραψαν την δική τους ιστορία, η οποία παρέμενε άγνωστη επί σειρά ετών.

Ο Λοχαγός Ελευθέριος Σταμάτης, ήταν διοικητής λόχου της 31 ΜΚ. Έζησε τα γεγονότα εκείνου του μοιραίου, για τον Κυπριακό Ελληνισμό, καλοκαιριού, οδηγώντας τους άνδρες του στην μάχη και διοικώντας διά του παραδείγματος. Με αίσθημα ευθύνης, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο βιβλίο του την δράση της 31 ΜΚ, με τον πλέον αξιόπιστο, πλήρη και λεπτομερή τρόπο που έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου μέχρι και την οριστική κατάπαυση του πυρός, ο συγγραφέας έζησε και μεταφέρει στον αναγνώστη την αγωνία για την εξέλιξη της καταστάσεως, την ένταση της μάχης, την μέθη από την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής, τον πόνο για τον χαμό συμπολεμιστών, την πίκρα για την απουσία της μητέρας Ελλάδος από τον αγώνα εναντίον του εχθρού του γένους, την μελαγχολία για τον αδελφοκτόνο αλληλοσπαραγμό που έφερε την καταστροφή της Κύπρου.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ -ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ Ακούστε