Συνεχείς Μετακινήσεις-Απειλές και Υποβιβασμοί υπαλλήλων από τη Δημοτική Αρχή Πύργου

407

Ένα ιδιαίτερα σοβαρό και τεκμηριωμένο Δ.Τ. από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΥΡΓΟΥ / ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ/ ΖΑΧΑΡΩΣ για τις πρακτικές που ακολουθεί ο Δήμαρχος Πύργου.

                        ΠΡΟΣ                                        Κ.ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΡΓΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

– ΠΡΟΕΔΡΟ & ΜΕΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

                                                            – ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

-ΔΙΕΥΘΥΣΕΙΣ – ΤΜΗΜΑΤΑ

                                                            – Π.Ο.Ε.– Ο.Τ.Α.

                                                            – Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

ΘΕΜΑ : ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Κ.Δήμαρχε,

Κατόπιν καταγγελιών πολλών συναδέλφων και μελών του Συλλόγου μας σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού,  κρίθηκε σκόπιμο ο Σύλλογος να πάρει θέση, εκφράζοντας τις απόψεις όλων των συναδέλφων που ζητούν να μπει ένα τέρμα σε αυτές τίς πρακτικές που έχουν ως αποτέλεσμα την αναστάτωση και αποδυνάμωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Στα τρία  περίπου  χρόνια της Δημοτικής Αρχής, έχουν γίνει πάρα πολλές μετακινήσεις προσωπικού. Μ’ ένα πρόχειρό απολογισμό έχουν γίνει περισσότερες από τριάντα επτά αλλαγές και μάλιστα πολλοί συνάδελφοι έχουν μετακινηθεί ακόμα και τρείς φορές.

Οι μετακινήσεις όμως πρέπει να γίνονται για καθαρά υπηρεσιακούς λόγους, για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και κυρίως για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Δεν θα πρέπει να γίνονται μετακινήσεις έμπειρων υπαλλήλων σε θέσεις που δεν έχουν σχέση με το επιστημονικό τους αντικείμενο ή δεν διαθέτουν καθόλου εμπειρία, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και αποδόμηση κρίσιμων υπηρεσιών του Δήμου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι για τις περισσότερες θέσεις, εξαιτίας της υποστελέχωσης, δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση. Έτσι ο μετακινούμενος υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να έχει ρόλο εκπαιδευόμενου, από τον προηγούμενο συνάδελφο, ταυτόχρονα να έχει ρόλο εκπαιδευτή στον συνάδελφο που τον αντικατέστησε στην προγενέστερη θέση του και βέβαια είναι υποχρεωμένος να παράξει έργο από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, χωρίς εμπειρία, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς διάστημα προσαρμογής.

Όλα τα παραπάνω αντιβαίνουν κάθε αρχή εύρυθμης διοίκησης και αποδοτικότητας.

Για άλλη μια φορά οι τελευταίες ξαφνικές και αναιτιολόγητες αλλαγές σας, διακρίνονται απ’ όλα τα παραπάνω αρνητικά χαρακτηριστικά.

Οι μετακινήσεις κ. Δήμαρχε, πρέπει να έχουν πράγματι σαν σκοπό και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών. Δεν πρέπει κύριος στόχος να είναι η τιμωρία και η εκδικητική αντιμετώπιση των «ανυπάκουων» στις προσταγές της Δημοτικής Αρχής, διότι με τον τρόπο αυτό, πέρα από την απαράδεκτη απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού συνεχίζεται περαιτέρω η διάλυση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου εντείνοντας στο έπακρο τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες στην καθημερινή λειτουργία τους, γεγονός που έχει άμεσο αποτέλεσμα την χειροτέρευση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει Διεύθυνση στο Δήμο που να είναι πλήρως στελεχωμένη και να διαθέτει προσωπικό αντίστοιχο με τις ανάγκες που αυτές επιβάλλουν. Όλες οι Διευθύνσεις είναι αποδεκατισμένες αφού συνταξιοδοτείται προσωπικό χωρίς αυτό να αναπληρώνεται. Νοιάστηκε ποτέ κανένας πως όλες αυτές οι υπηρεσίες με τόσο λίγο προσωπικό θα φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους ;

Η μόνιμη επωδός όλων, είναι ότι οι υπάλληλοι καθυστερούν στην διεκπεραίωση των υποθέσεων. Φτάσαμε στο σημείο να αξιολογούνται συνάδελφοι σχεδόν με άριστα στα καθήκοντά τους και λίγους μήνες μετά να μετακινούνται λόγω ατελούς εκπλήρωσης υπηρεσιακών καθηκόντων ή να υποβιβάζονται από Διευθυντές σε Προϊσταμένους ή από Προϊστάμενοι σε υπάλληλοι, αναιτιολόγητα και απαξιωτικά. Δυστυχώς έγινε και αυτό.

Είναι ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα αυτής της στοχευμένης και σχεδιασμένης στρατηγικής, δυστυχώς δεν είναι η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αλλά αντίθετα η αποδυνάμωση και υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, για λόγους που μόνο εσείς γνωρίζετε. Αυτό αποδεικνύεται  και από τη φυγή μεγάλου αριθμού υπαλλήλων, μέσω της κινητικότητας. Δυστυχώς έχει δημιουργηθεί κλίμα ανασφάλειας, φόβου, απαξίωσης, υπηρεσιακής εξόντωσης και ψυχικής πίεσης στους εργαζόμενους, οι οποίοι βλέπουν ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις λειτουργούν για κάποιους προστατευτικά ενώ για άλλους αρνητικά.

  • Δεν είναι δυνατόν κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινούνται επειδή λειτουργούν υπηρεσιακά με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τηρούν τη νομιμότητα.
  • Δεν είναι δυνατόν κάποιοι εργαζόμενοι να μετακινούνται συνεχώς από Υπηρεσία σε Υπηρεσία.
  • Δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν αποφάσεις μετακινήσεις μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Απαιτούμε οποιαδήποτε μετακίνηση να πραγματοποιείται με αποκλειστικό κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες, για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, και μέσα από την ουσιαστική συνεργασία με τούς αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Κ.Δήμαρχε

Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού. Το προσωπικό του Δήμου ασκεί με ιδιαίτερο ζήλο τα καθήκοντά του, κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταπεξέλθει στον τεράστιο όγκο εργασίας που απαιτείται και του αξίζουν συγχαρητήρια και παρ’ όλα αυτά εργαζόμαστε ακούραστα και δημοκρατικά και πάνω από όλα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Ένας ιστορικός Δήμος όπως ο Δήμος Πύργου «βρίσκεται ακόμη εν ζωή» από την συμβολή όσων αιρετών αγωνιούν για τον τόπο τους και από το φιλότιμο των υπαλλήλων που σε αντίξοες συνθήκες επιτελούν τα καθήκοντά τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τους εργαζόμενους προτεραιότητα αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και η προσωπική τους ικανοποίηση μέσα από την αποτελεσματική παροχή εργασίας στους δημότες και κατοίκους της περιοχής.

Κ.Δήμαρχε,

Ο Δήμος μας έχει άξιους υπαλλήλους που όλοι πρέπει να κρίνονται αξιοκρατικά από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο. Στείλτε τους Υπηρεσιακούς Φακέλους όλων των υπαλλήλων να κριθούν αξιοκρατικά από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Κ.Δήμαρχε,

ο Σύλλογος μας έχει ζητήσει αρκετές φορές από την Δημοτική Αρχή ουσιαστικό, εποικοδομητικό και δημοκρατικό διάλογο πάνω σε θέματα της καλύτερης και αξιοκρατικής στελέχωσης των υπηρεσιών, με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος για την εξυπηρέτηση των πολιτών της πόλης μας. Όμως ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι το έγγραφο σας προς τη Δημοτική Ταμία και στην Αναπληρώτρια Προϊσταμένη και συντάκτη Χρηματικών Ενταλμάτων . Σε ένα σημείο του έγγραφου αναφέρετε στην Ταμία   επί λέξει «Ως εκ τούτου ο Ταμίας ούτε υποχρεούται ούτε δικαιούται να ελέγξει, χρηματικό ένταλμα, το οποίο έχει θεωρήσει ο εκκαθαριστής. Μοναδική αρμοδιότητα του Ταμία είναι να ελέγχει μόνο την επάρκεια της πίστωσης, την εγκυρότητα του χρηματικού εντάλματος [ σφραγίδα, υπογραφή, χρονολογία] και την ταυτοποίηση του πραγματικού δικαιούχου. Σε περίπτωση που κάνει έγγραφες αντιρρήσεις για την μη πληρωμή αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα καθώς και ενδεχόμενο δόλο, όπως προβλέπει ο ποινικός κώδικας.».

Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ, με αυτό το έγγραφο επιχειρείτε να φιμώσετε την Ταμία, τον θεματοφύλακα του Δημοσίου χρήματος και την απειλείτε να μην ζητήσει ποτέ «εντέλεσθαι», παρά να πληρώνει με κλειστά μάτια γιατί θα τήν παραπέμψετε για δόλο.

 Αυτό κ. Δήμαρχε δεν υπάρχει πουθενά, ούτε σε απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνέδριου, ούτε στον ποινικό κώδικα . Πρώτη φορά διαβάζουμε να επιθυμεί Δήμαρχος να παραπεμφθεί υπάλληλος επειδή κάνει σωστά τη δουλειά του.

Στο τέλος του εγγράφου με απειλητικό ύφος αναφέρεστε και στους δύο συνάδελφους δηλ. την Ταμία και την αναπληρώτριαΠροϊσταμένη και εκκαθαριστή χρηματικών ενταλμάτων και τις απειλείτε,  ότι, σε περίπτωση που διαπιστώσετε παρεκκλίνουσες ενέργειες επί όλων των υπηρεσιακών παραγόντων της Οικονομικής Υπηρεσίας, θα ενημερώσετε τις αρμόδιες Ελεγκτικέςκαι Δικαστικές Αρχές.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την παρ. 3 του άρθρου 175 του Ν. 3463/2006 καθώς και την παρ. 4 του άρθρου 204 του Ν. 4555/2018 που διαψεύδουν τους ισχυρισμούς σας, ως προς την αρμοδιότητα και τις ευθύνες του Δημοτικού Ταμία και του Εκκαθαριστή χρηματικών ενταλμάτων.

Κ. Δήμαρχε κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να διωχθεί και να τιμωρηθεί, ούτε να χάσει τον ύπνο του και τη δουλειά του εάν  ενεργεί με πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της νομιμότητας και την προστασία της υπηρεσίας. Αντιθέτως πρόβλημα θα έχει όταν υπογράφει και πληρώνει χωρίς να ελέγχει την νομιμότητα των δαπανών, την πληρότητα των δικαιολογητικών των χρηματικών ενταλμάτων, ως αναφέρεται και επιτάσσει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνέδριου που επικαλείστε[<< η ευθύνη του Ταμία οριοθετείται εντός συγκεκριμένου πλαισίου ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ εντελλόμενης δαπάνης , υπέρβαση ορίων πίστωσης , πληρότητα δικαιολογητικών που συνοδεύουν το ένταλμα] και ορθώς σας επισήμανε η Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών με έγγραφό της, και όχι όπως τον συμφέρει να την παρερμηνεύει ο συντάκτης του εγγράφου.

Τελειώνοντας θέλουμε να ξέρετε ότι μοναδική προτεραιότητα όλων των υπαλλήλων του δήμου μας ήταν και είναι να υπηρετούμε με οποιαδήποτε δημοτική αρχήτην πόλη μας με πάθος, ήθος εντιμότητα και αγάπη και πάνω από όλα με απόλυτο σεβασμό και ανθρωπιά προς όλους τους συνδημότες μας, γιατί γεννηθήκαμε, ζούμε και αγαπάμε αυτή την πόλη.

 

                                     ΤΟ Δ.Σ.