ΠΕΒΕΡΕΤΟΣ: Ένα καταστροφικό σπιράλ ξεκίνησε για την Ελληνική κτηνοτροφία

73
Πεβερέτος Παναγιώτης Πρόεδρος ΣΕΚ

Βρισκόμαστε στην αρχή ενός καταστροφικού σπιράλ για την Ελληνική Κτηνοτροφία, προβλέπει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, Μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Πουλόπουλο του protagvnistes.tv, επισημαίνει την μείωση παραγωγής γάλακτος και αναφέρει 4 βασικούς λόγους του προβλήματος αλλά και τις συνέπειές του.

Το Ζωικό κεφάλαιο οδηγείται στα σφαγεία από αδυναμία διατροφής των παραγωγικών αγελάδων και αμνοεριφίων, λόγω υπερβολικής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής γάλακτος. Μικρά τυροκομεία κλείνουν από έλλειψη διαθέσιμης ντόπιας πρώτης ύλης. Αυτό επιφέρει μείωση παραγωγής τυροκομικών και άλλων προϊόντων. Το κενό καλύπτεται με εισαγωγές προϊόντων κατώτερης ποιότητας.

Τα γνωστά τυριά ΠΟΠ και  η Ελληνική Φέτα ήδη δυσκολεύονται να βρουν πρώτη ύλη ελληνικής παραγωγής και οι εξαγωγές όπως και οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Τα 400.000.000 ευρώ που κερδίζαμε από την εξαγωγή της Φέτας σε λίγο θα αποτελούν μακρινό όνειρο.

Μία ακόμη αυτοκτονία καταγράφηκε στη Θεσπρωτία με θύμα ένα κτηνοτρόφο που έδωσε τέρμα στη ζωή του γιατί δεν είχε χρήματα να αγοράσει τροφές και να ταΐσει τα ζωντανά του.

Ακούγοντας τον έμπειρο Συνεταιριστή, αντιλαμβανόμαστε το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, πολύ πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας, και χρησιμοποιείται ως άλλοθι πολλών εξ όσων συμβαίνουν.

Ολόκληρη η δήλωση στον σύνδεσμο:

https://protagonistes.tv/peveretos-ena-katastrofiko-spiral-xekinise-gia-tin-elliniki-ktinotrofia/