ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

35

Ο Σύλλογος εργαζομένων Δήμων Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως, εκφράζει την αντίθεσή του στο κλείσιμο των δύο Παιδικών Σταθμών του Δήμου Πύργου. Η απόφαση αυτή οδηγεί σε απόγνωση γονείς και εργαζομένους.

Από το 2013 ο Σύλλογός μας, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ο Σύλλογος των Παιδικών Σταθμών, με πολλές παρεμβάσεις σε όλες τις Κυβερνήσεις και Δημοτικές Αρχές, είχε επισημάνει τα προβλήματα, αλλά κανείς δεν έδινε σημασία.

Με το από 14-10-2019 έγγραφο του Συλλόγου, ενημερώσαμε τον κ. Δήμαρχο Πύργου, στο πλαίσιο ανάληψης καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες, με πρώτο θέμα και πιο σημαντικό, αυτό με τον τίτλο: «ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ SOS».

Πύργος 06 / 06 / 2022

Αρ. πρωτ. 42

ΠΡΟΣ

  1. ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΡΓΟΥ
  2. ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  3. ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ
  4. ΑΔΕΔΥ
  5. ΠΟΕ-ΟΤΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΠΥΡΓΟΥ-ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ – ΖΑΧΑΡΩΣ

Ενημερώθηκε λοιπόν η Δημοτική Αρχή, τι είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια, που με τις προσπάθειες και τις ενέργειες του Συλλόγου, κάθε χρόνο στο πάρα πέντε καταφέρναμε με δικές μας πρωτοβουλίες, να ψηφίζονται στη Βουλή τροπολογίες και να δίνονται παρατάσεις λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών , ώστε να μην χαθεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να μην βρεθούν στη ανεργία οι εργαζόμενοι, και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτούς.

Στο τέλος του εγγράφου, αναφέραμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα και εκφράσαμε την πεποίθηση ότι ο κ. Δήμαρχος δεν θα ήθελε να κλείσει επί των ημερών του κανένας Παιδικός Σταθμός μετά από 50 χρόνια λειτουργίας. Πείτε το προφητικό αλλά έγινε.

Έκλεισαν δύο Παιδικοί Σταθμοί στον Πύργο, στην πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας, την στιγμή που ζητούσαμε, όχι μόνο να μην κλείσουν Παιδικοί Σταθμοί, αλλά και να δημιουργηθούν και νέοι, ασφαλείς Παιδικοί Σταθμοί, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, εξειδίκευση και επαρκές προσωπικό.

Κ. Δήμαρχε Παιδικοί Σταθμοί πρέπει να ανοίγουν και όχι να κλείνουν.

Δείτε σοβαρά το θέμα, διότι ο ρόλος των Βρεφονηπιακών Σταθμών δεν αφορά μόνο την φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονέων, ούτε περιορίζεται στη στοιχειώδη προνοιακή φροντίδα, όπως είναι η παροχή ενός πιάτου φαγητού, στο πλαίσιο διαχείρισης της φτώχειας των λαϊκών οικογενειών και των συνεπειών που έχει στα παιδιά της.

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη πρώτα από όλα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, αλλά και βασική ανάγκη της οικογένειας του νέου ζευγαριού και ιδιαίτερα της μητέρας.

Το αποτέλεσμα του κλεισίματος των Παιδικών Σταθμών θα είναι να συγχωνευτούν, στοιβάζοντας παιδιά και εργαζομένους σε συμπτυγμένα τμήματα. Σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κάθε πρόταση για παύση λειτουργίας οποιουδήποτε

Παιδικού Σταθμού, κρίνεται απολύτως άστοχη χωρίς την εξασφάλιση αντικατάστασης από άλλον.

Τι θα γίνει με τα παιδιά που θέλουν να πάνε στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, έχουν κάνει ήδη εγγραφή και δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στους ιδιωτικούς;

Τι θα γίνει αν τα επόμενα χρόνια αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών στην περιοχή μας;

ΤΙ ενέργειες έκαναν όλα αυτά τα χρόνια που γνώριζαν το πρόβλημα, οι κυβερνήσεις και οι Δημοτικές Αρχές, για το χτίσιμο κτιρίων που θα στεγάζουν τους παιδικούς σταθμούς ώστε να μην αναγκαζόταν ο Δήμος να πληρώνει χιλιάδες ευρώ για ενοίκια και βρεθεί σήμερα στη δύσκολη αυτή θέση;

Σε μια εποχή που αυξάνονται εκείνοι που αναγκαστικά θα προσφύγουν στις κοινωνικές δομές των Δήμων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει και να αποτελέσει στήριγμα κυρίως των χαμηλόμισθων. Καμία υποχώρηση δεν επιτρέπεται να κάνουμε σε αυτό το θέμα. Καμία οικογένεια με ανάγκες δεν επιτρέπεται να στερηθεί τις κοινωνικές παροχές του Δήμου.

Για όλους του πιο πάνω λόγους δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο κλείσιμο των δυο [2] Παιδικών Σταθμών και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Μια απόφαση που πλήττει άμεσα όλες τις οικογένειες του Δήμου, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την προσχολική αγωγή.

Απαιτούμε:

– Να μην κλείσει κανένας Παιδικός Σταθμός

– Να μην χάσει κανένας εργαζόμενος από τους Παιδικούς Σταθμούς τη δουλειά του

– Άμεσα να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητές διαδικασίες για την ανέγερση νέων Παιδικών Σταθμών και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την εύρεση και νέων χώρων.

– Κανένα παιδί να μην μείνει εκτός των Παιδικών Σταθμών του Δήμου.

Για τους λόγους αυτούς:

 Προκηρύσσουμε στάση εργασίας για όλο το προσωπικό και των τριών Δήμων , στις 15-6- 2022 ημέρα Τετάρτη και από ώρα 10:00πμ έως ώρα 15:00μμ –Λήξη ωραρίου.

 Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο σε σύσκεψη ώστε να πάρει θέση για το σοβαρό αυτό θέμα.

 Καλούμε όλους τους γονείς και κατοίκους της πόλης μας να είναι παρόντες για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στο κλείσιμο των Παιδικών Σταθμών και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας. Όλοι μαζί μπορούμε να το αποτρέψουμε. Όπως καταφέραμε να σταματήσουμε τις απολύσεις των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, έτσι και τώρα θα παλέψουμε να μην κλείσει ποτέ κανένας Σταθμός.

 Ζητούμε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ να στηρίξει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων καθώς και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ

Η παιδεία είναι ανάγκη και δικαίωμα.

Δεν το χαρίζουμε σε κανέναν.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ –Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ –ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΕΤΑΡΤΗ 15/6/2022 ΑΠΟ 10:00πμ – 15:00μμ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ: 2 ος ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ-ΠΥΡΓΟΥ (Ρήγα Φεραίου)